Varšuvoje - išpuolis prieš naujai statomą mečetę

Prieš islamo religijos plitimą kovojančios radikalios nacionalistinės Lenkijos gynimo lygos (LGL) aktyvistai naktį pneumatine patranka apšaudė naujai statomą mečetę Varšuvoje, išmušdami keliolika langų. Dėl pridarytos žalos planuotą mečetės atidarymą teko pusmečiui atidėti, o mečetės užsakovai ėmė prašyti leidimo apie šventyklą statyti aukštą betoninę tvorą.

Minėtas mečetės užpuolimas įvyko prieš du mėnesius, tačiau ši istorija į Lenkijos žiniasklaidą prasiskverbė tik dabar.<br>R.Butrimo nuotr.
Minėtas mečetės užpuolimas įvyko prieš du mėnesius, tačiau ši istorija į Lenkijos žiniasklaidą prasiskverbė tik dabar.<br>R.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Sep 11, 2014, 5:07 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:28 PM

Minėtas mečetės užpuolimas įvyko prieš du mėnesius, tačiau ši istorija į Lenkijos žiniasklaidą prasiskverbė tik dabar. Apie ataką savo tinklapyje pasigyrė LGL, patalpinusį filmuotą interviu su vienu užpuolimo dalyviu.

Po to incidento tikrumą vietos žurnalistams patvirtino ir musulmonų bendruomenės lyderiai, teigę, kad žiniasklaidai neviešino užpuolimo nenorėdami didinti aistrų. Kaip pareiškė vienas iš Lenkijos musulmonų lygos (LML) vadovų Abdulhakimas Moqbilis, per keturis metus nuo mečetės statymo pradžios jie patyrė įvairių protestų, tačiau apšaudyti buvo pirmą kartą.

Nauja mečetė bei musulmonų kultūros centras Ochotos mikrorajone netoli prekybos centro "Blue City" buvo pradėta statyti 2010 metais. Žinia apie naujos mečetės Varšuvoje statybą įaudrino patriotines bei katalikiškas organizacijos, kurios ėmė reikalauti, kad Varšuvos meriją atšaukti leidimą statyboms.

Vienas iš protesto motyvų buvo tai, kad mečetę leista statyti ant 1831m. sukilimo prieš carinę Rusiją įtvirtinimo liekanų. Be to, protestuotojams užkliuvo ir tai, kad statybas finansuoja ne kunigaikščio Vytauto laikais atsikraustę ir gerai pritapę Krymo totoriai, o turtingi Saudo Arabijos šeichai, neva tokiu būdu propaguojantys pasaulio islamizaciją.

Iš arabų kraštų atvykę naujieji imigrantai nepanoro įsilieti į jau viekiančią musulmonų sąjungą, ir įkūrė naują organizaciją - Lenkijos musulmonų lygą (LML). Netrukus po to dalis protestuotojų ir įkūrė su islamizacija kovojančią Lenkijos gynimo lygą (LGL).

Pastaroji išgarsėjo tuomi, kad ėmė rengti savo narių reidus į Varšuvos diskotekas, kur įkalbinėjo merginas nešokti su musulmonais. Tokie patruliai tautietėms aiškino, kad musulmonai vaikinai yra labai gudrūs ir pavojingi – perka gėrimus, žarsto komplimentus, įkyriai siūlo palydėti ir klausia telefono numerio.

O iš tikrųjų jie esą tokiomis vilionėmis siekia gauti Lenkijos pilietybę. Po vedybų žmona esą taps musulmone, bus aprengta nikabu, bus mušama, prievartaujama, gal netgi paversta teroriste. O jei priešinsis, iš jos bus pagrobti vaikai ir paslėpti pas jo tėvus musulmoniškuose kraštuose.

„Privalome sukurti pasipriešinimo islamizacijai judėjimą dabar, kol musulmonai pas mus dar neįsigalėjo“, – pareiškė vienas LGL lyderių Dariuszas Brodzikas. Priešingu atveju esą bus kaip Vakarų Europos valstybėse, kur kai kuriuose didmiesčių rajonuose musulmonai jau jaučiasi šeimininkais.

LGL reikalauja apriboti musulmonų imigraciją ir naujų mečečių statymą, ragina nevalgyti kebabų, boikotuoti rytietiškas parduotuves.

LGL visgi neigia, kad jos atstovai prieš du metus bandė padegti musulmonų kultūros centrą Balstogėje, pernai padegė mečetę Gdanske, o šią vasarą Krušynianuose dažais ištepliojo totorių mečetę bei antkapius kapinėse. Pastarąjį incidentą, įvykdytą per musulmonų religinę Ramadano šventę pasmerkė net patriotinės ir katalikiškos organizacijos.

Gdansko mečetės padegimas papiktino šio miesto gyventojus, kurie, mero paraginti, suaukojo keliasdešimt tūkstančių zlotų mečetės remontui.

Musulmonų Lenkijoje gyvena nedaug, vos apie 30 tūkstančių, iš kurių tik nedidelė dalis yra naujai atvykę imigrantai iš arabų šalių. Pastarųjų žmonos, neretai lenkės, viešumoje dėvi visą kūna ir net veidą dengiančius rūbus, tokiu papročiu dalį žmonių šokiruodamos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.