Rusija humanitarinį krovinį pervežė neteisėtai?

Šeštadienį daugiau nei šimtas sunkvežimių, gabenančių Rusijos humanitarinę pagalbą Rytų Ukrainai, sėkmingai praėjo muitinės patikrinimus, paskelbė Rusijos muitinės Pietų valdybos atstovas Rajanas Farukšinas, kuriuo remiasi „RIA Novosti“.

Po pietų naujienų agentūros „Interfax“ reporteris jau stebėjo baltus sunkvežimius, grįžtančius iš Ukrainos.<br>Reuters nuotr.
Po pietų naujienų agentūros „Interfax“ reporteris jau stebėjo baltus sunkvežimius, grįžtančius iš Ukrainos.<br>Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 13, 2014, 9:52 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:08 PM

„7 val. ryto daugiau nei šimtas sunkvežimių su humanitarinės pagalbos kroviniu buvo praleisti muitinėje“, – sakė R.Farukšinas, pridūręs, kad po patikros muitinėje sunkvežimiai pasidalins į mažesnes grupes ir važiuos toliau į Ukrainos teritoriją.

Muitinės procedūras atliko Rusijos pareigūnai, stebimi kolegų iš Ukrainos.

Antrasis Rusijos sunkvežimių konvojus gabena konservuotus maisto produktus, cukrų, miltus ir kita. Visas krovinys sveria 1 880 tonų.

Pirmasis Rusijos konvojus, sudarytas iš 280 sunkvežimių su humanitarine pagalba, Ukrainos rytus pasiekė rugpjūčio 22-ąją, po dviejų savaičių laukimo pasienio kontrolės punkte.

Teigia, kad neleido patikrinti

Tačiau Ukrainos Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos (NSGT) atstovas Andrijus Lysenka teigia visai ką kitą. Jis sakė, Ukrainos pareigūnams nebuvo suteikta galimybė patikrinti Rusijos humanitarinę vilkstinę.

„Šią naktį, pažeidžiant nustatytą pasienio ir muitinės tvarką, nedalyvaujant Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus Komiteto (TRKK) atstovams, per sienos perėją Doneckas (Rusija)-Izvarynė (Ukraina) Rusija organizavo neteisėtą vadinamojo humanitarinio krovinio pervežimą. Ukrainos pasieniečiams ir muitininkams neleista tikrinti ir įforminti krovinį bei transporto priemones“, – sakė per spaudos konferenciją šeštadienį A.Lysenka. 

Europos saugumo ir bendradarbiavimo (ESBO) misijos Rostovo srityje Paulis Picard'as  pareiškė, kad ESBO stebėtojai Rusijos ir Ukrainos sienos perėjo punkte „Doneck“ užregistravo 220 automobilių humanitarinėje kolonoje, vykusioje į Ukrainą. 

„Pradedant nuo 22 val. 30 min (Maskvos laiku) penktadienį, mes matėme 220 humanitarinio konvojaus automobilių, važiavusių į Ukrainos sienos link; iš jų 193 mašinos buvo su kroviniu, o kitos – aprūpinimo mašinos“, – sakė P.Picard'as šeštadienį žurnalistams. 

Pasak jo, Raudonojo Kryžiaus atstovų toje voroje stebėtojai nematė. 

„Krovinio mes netikrinome, o tik stebėjome važiuojančias mašinas“, – nurodė jis ir pridūrė, kad ESBO atstovai neužfiksavo, kad krovinį būtų įforminę Ukrainos pasieniečiai. 

Po pietų naujienų agentūros „Interfax“ reporteris jau stebėjo baltus sunkvežimius, grįžtančius iš Ukrainos ir įvažiuojančius į muitinės patikros zoną punkte „Doneck“ 

Paramą siunčia ir Lenkija

Dar vienas Lenkijos humanitarinės pagalbos karavanas parengtas kelionei į antiteroristinės operacijos (ATO) zoną. 

„Šiandien mes išsiunčiame didžiulį karavaną į priešakines pozicijas, ka padėtume viskuo, ko reikia, tiems vaikinams, kurie, rizikuodami gyvybe, gina Ukrainą“, – sakė šeštadienį visuomeninės organizacijos „Maidano savigyna“ vadovas Andrijus Parubijus Kijeve, Mychailivskos aikštėje, kur vyko šios paramos perdavimas Ukrainai. 

Lenkijos ir Ukrainos bendradarbiavimo koordinatorius Andrijus Gabrovas papasakojo žurnalistams, kad Lenkijoje vyko akcija „Aš – lenkas, padedu Ukrainai“. 

Per šią akciją lenkai rinko lėšas ir kitokią parama, kurios reikia Ukrainos kariškiams. Už surinktas lėšas, nupirkta medikamentų, šiltų apatinių, palapinsiausčių. „Maždaug 8-10 tonų, pagalbą gabens apie 16-18 automobilių“, – sakė jis ir pridūrė, kad lenkai perdavė ukrainiečiams dar 5 automobilius savanorių batalionams. 

Dalis šios paramos bus perduota civiliams, prisiglaudusiems pabėgėlių centruose šalies rytuose. 

Atrėmė maištininkų ataką

  Tuo tarpu Ukrainos kariškai šeštadienį pranešė atrėmę maištininkų ataką iš Donecko miesto į oro uostą, nors jau aštuonias dienas galioja paliaubos. 

„Šešių tankų remiami maištininkai penktadienį puolė oro uostą; puolimą didvyriškai atrėmė mūsų kariai“, – sakė karinės operacijos Ukrainos rytuose spaudos tarnyba. 

Prorusiški separatistai kontroliuoja patį Donecko miestą, bet oro uoste yra įsitvirtinusios vyriausybinės pajėgos 

Nors kovų Ukrainos rytuose sumažėjo po rugsėjo 5-osios, kai Kijevas, Maskva ir maištininkai pasirašė paliaubų susitarimą, daug kartų buvo pranešta apie šaudymus Donecko oro uosto zonoje. 

„Ar tai rusų pajėgos mėgina užimti Donecko oro uostą? – šeštadienį savo paskyroje „Twitter“ parašė Švedijos užsienio reikalų ministras Carlas Bildtas. - Jeigu taip, tuomet tai yra akivaizdus paliaubų susitarimo pažeidimas iš Maskvos pusės“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.