Rusijai sankcijos nerūpi – ji bando pirmąjį „Mistral“ tipo laivą

Europos sąjunga (ES) ir JAV įvedė papildomas sankcijas Rusijai, tačiau atrodo, kad Prancūzijai tai – nė motais. Iš Sen Nazero uosto pirmą kartą išplaukė karo laivas „Vladivostok“. Įgulą sudaro 200 rusų karių. Tiesa, tai yra bandomasis reisas, rašo dziennik.pl.

Diskusijos dėl „Mistral“ laivų jau senokai verda NATO šalyse.<br>AP nuotr.
Diskusijos dėl „Mistral“ laivų jau senokai verda NATO šalyse.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 13, 2014, 8:09 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 3:59 PM

Nepaisant ankstesnių pranešimų apie sutarties dėl „Mistral“ pristabdymą, rusų jūreiviai kelias artimiausias dienas bandys karinį laivą „Vladivostok“. Kas numatyta toliau – nežinoma.

Įšaldė perdavimą Rusijai

Prancūzija patyrė didelį JAV ir Europos partnerių spaudimą dėl sutarties su Rusija anuliavimo. Galiausiai buvo nuspręsta iki lapkričio mėnesio įšaldyti „Mistral“ klasės laivų perdavimą Rusijai.

2011-aisiais Prancūzija sutiko už 1,2 mlrd. eurų pastatyti Rusijai du „Mistral“ tipo lėktuvnešius. Sutartyje buvo numatyta, kad pirmasis karo laivas „Vladivostok“ bus pristatytas 2014-ųjų spalį ar lapkritį, o kitas „Sevastopol“ – 2015-aisiais.

Prancūziją aršiai kritikavo

Diskusijos dėl „Mistral“ laivų jau senokai verda NATO šalyse. Prancūzai aršiai reagavo į Jungtinės Karalystės ministro pirmininko Davido Camerono išsakytą kritiką dėl sandorio su Rusija, pabrėždami, kad „Londone pilna rusų oligarchų“.

Panašiu tonu buvo atsakyta ir į JAV prezidento Baracko Obamos pareikštą susirūpinimą.

Vis dėlto galiausiai Prancūzijos prezidentas François Hollande’as pranešimą dėl sutarties įšaldymo paskelbė praėjus kelioms valandoms po kalbų apie paliaubas Ukrainoje.

„Nėra tinkamų sąlygų perduoti pirmąjį karo laivą“, – sakoma rašte ir priduriama, kad taip Paryžius reaguoja į geopolitinius pokyčius.

„Situacija Ukrainoje yra rimta. Rusijos pastarojo meto veiksmai prieštarauja Europos saugumo pagrindams“, – pranešime teigė F.Hollande’as.

Tiesa, paskelbtais pareiškimais abejojo daugelis politikos ekspertų. Pasak jų, sutarties nutraukimas būtų pernelyg skaudus smūgis nusilpusiai Prancūzijos ekonomikai.

„Mistral“: kas tai?

„Mistral“ – prancūziškas daugiatikslis desantinis atakos laivas, galintis gabenti sraigtasparnius.

Laivo ilgis – 199 metrai, plotis – 32 metrai, grimzlė – 6,2 metro. Didžiausias greitis – 18,8 mazgo (beveik 35 km/val.).

„Mistral“ sraigtasparnių grupę sudaro 16 orlaivių – 8 desantiniai ir 8 smogiamieji koviniai sraigtasparniai. Vienu metu kilimo denyje gali tilpti 6 sraigtasparniai.

Laive taip pat telpa iki 70 karinių mašinų, tarp jų – tankų, ir 450 karių. „Mistral“ įrengta 69 vietų ligoninė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.