Džihadistai grasina užkrėsti Ebola Ameriką

Islamo valstybės (IS) kovotojai visais įmanomais būdais stengiasi savo grasinimus perduoti visam pasauliui. Tačiau tarp daugybės šiurpinančių planų galima atrasti ir tokių, kuriais perlenkiama lazda ir pasipriešinama logikai. Naujausias mokslininkus prajuokinęs džihadistų blogio planas – atvežti Ebolos virusą į JAV „Pepsi“ gėrimo skardinėje, skelbia portalas „Vocativ“.

Iš džihadistų užmojų mokslininkai tik juokiasi.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Iš džihadistų užmojų mokslininkai tik juokiasi.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 17, 2014, 1:22 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 4:47 PM

Šį grasinimą džihadistai paskelbė oficialiame IS forume.

„Paimk „Pepsi“ skardinę, įdėk ją į plastikinį maišelį su Ebolos virusu, nukeliauk į JAV ir išpilk gėrimą į vandens rezervuarą“, – skelbiama pranešime „Ko reikia, kad Ebolos virusas pasiektų JAV ir NATO kovotojus“ („What Would It Take to Bring Ebola Into the U.S. And the NATO Crusaders?“).

Pranešime pateikiami ir kiti plano variantai, kuriais reikia remtis, norint mirtiną virusą pernešti iš Vakarų Afrikos į JAV.

„Užkrėskite IS kovotojus Ebolos virusu ir nusiųskite juos į JAV, kur jie išplatins virusą, arba išsiųskite virusą paštu – kaip juodligę“, – savo planus dėsto žinutės autorius.

Tačiau tokie blogio planai kiekvienam apie virusus nusimanančiam specialistui atrodo nerealūs ir paremti seniai paneigtais mitais apie Ebolą.

Panašu, kad kurdamas „genialią“ teoriją su „Pepsi“ gėrimu, žinutės autorius pamiršo, kad virusas gali išgyventi tik žmogaus kūno skysčiuose.

„Užauginti virusą ir patalpinti jį gėrimo buteliuke neįmanoma. Atskirtas nuo žmogaus jis tiesiog neišgyventų“, – patvirtino Jackas Chow, visuotinės sveikatos profesorius Carnegie Mellon universitete.

Ebolos virusas gali būti pernešamas tik gyvo organizmo kūno skysčiais.

„Naivu tikėtis, kad įpylus viruso į rezervuarą vandens vartotojai susirgs“, – teigė Williamas Schaffneris, užkrečiamų ligų specialistas Vanderbilto universitete.

Persiųsti mirtiną Ebolos virusą paštu – dar vienas nelogiškas sumanymas. Tai įmanoma padaryti su juodlige, kuri gali plisti per miltelius, tačiau Ebolos virusas, palikęs žmogaus organizmą, neišgyventų.

W.Schaffneris abejoja ir trečiąja pranešime išdėstyta teorija. Jo manymu, tai praktiškai įmanoma tik tokiu atveju, jei IS kovotojas, vos atvykęs į JAV oro uostą, kreiptųsi į medikus. Tuomet jiems kiltų grėsmė užsikrėsti.

„Viruso simptomai pasirodo per dvi dienas, taigi kai Ebolos virusu užsikrėtęs IS kovotojas pasiektų JAV, jis būtų per silpnas. Oro uosto patikroje jo nepraleistų“, – patvirtino J.Chow.

IS forumuose aptinkama vis daugiau nepatikimų grasinimų. Prieš mėnesį buvo paskelbtas įtaigus pranešimas su savadarbės bombos gaminimo instrukcija. Kitoje žinutėje buvo grasinama nužudyti „Twitter“ tinklalapio darbuotojus, užblokavusius džihadistų profilius, kuriuose taip pat buvo skelbiami įvairūs grasinimai.

Parengė Emilija Riaukaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.