Nusispjovė į Ukrainą: V. Putino laukia G20 viršūnių susitikime

Nepaisant Rusijos veiksmų Ukrainoje, Maskvos lyderis Vladimiras Putinas dalyvaus Didžiojo dvidešimtuko (G20) valstybių vadovų susitikime lapkritį, praneša „The Guardian“.

G20 viršūnių susitikimo organizatoriai neužtrenkė durų V.Putinui.<br>EPA-ELTA nuotr.
G20 viršūnių susitikimo organizatoriai neužtrenkė durų V.Putinui.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 20, 2014, 6:09 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 6:22 AM

Viršūnių susitikimui vadovausianti Australija šeštadienį pareiškė, kad G20 narės išreiškė tvirtą norą dėl Rusijos prezidento dalyvavimo susitikime.

Kol kas buvo neaišku, ar Maskva bus pakviesta į Brisbane vyksiantį vadovų forumą. Priešinimasis V.Putino dalyvavimui itin paaštrėjo po penkis mėnesius besitęsiančio konflikto Ukrainoje, nusinešusio 3 tūkst. žmonių gyvybių, ir Malaizijos oro linijų lėktuvo numušimo liepą, per kurį žuvo 298 žmonės, įskaitant 38 Australijos piliečius. Kijevas ir Vakarai apkaltino Rusiją remiant separatistus Ukrainoje, kurie, anot jų, numušė lėktuvą. Tačiau Maskva kaltinimus griežtai paneigė.

Būdama šių metų G20 susitikimo šeimininkė, Australija kreipėsi į nares, klausdama, ką reikėtų daryti. Nepaisant Vakarų nuogąstavimų dėl Rusijos teritorinių ambicijų, Australijos iždo ministras Joe Hockey pranešė, kad šalys nutarė dėl Rusijos dalyvavimo viršūnių susitikime.

„Pasitarėme su kitomis šalimis ir buvo tvirtai nuspręsta, kad Maskva dalyvaus susitikime. Rusija yra G20 narė, ir mes tikimės, kad ji dalyvaus viršūnių susitikime“, – pabrėžė J.Hockey, pridūręs, kad šalys narės aiškiai išreiškė savo poziciją, jog „durys privalo išlikti atviros dialogui, norint aptarti geopolitinę įtampą, susijusią su Rusija“.

Nors Ukrainoje nuo rugsėjo 5 įsivyravo paliaubos, rytinėje šalies dalyje kovos tęsiasi. Šeštadienį kontaktinė grupė Minske pasirašė paliaubų memorandumą, susitardama dėl ugnies nutraukimo ir 30 km buferinės zonos sukūrimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.