B. Obama: „JAV žvalgyba nepakankamai įvertino „Islamo valstybę“

JAV žvalgyba, pasak prezidento Baracko Obamos, nepakankamai įvertino ekstremistinę organizaciją „Islamo valstybė“ (IS) Sirijoje. Ekstremistai chaosą Sirijos pilietiniame kare esą išnaudojo stipriau nei tikėtasi. Sirija tapo savotišku „Gruond Zero“ džihadistams iš viso pasaulio.

B.Obama.<br>AP nuotr.
B.Obama.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-09-29 09:00, atnaujinta 2018-01-29 08:03

JAV kartu pervertino Irako armijos smogiamąją jėgą kovoje su džihadistais, pripažino B. Obama sekmadienį transliuotame interviu stočiai CBS. „Al Qaeda“ kovotojai esą pasitraukė į pogrindį ir persigrupavo iš naujo.

Anot prezidento, dabar būtina karinėmis priemonėmis atkirsti ekstremistus nuo finansų ir užsienio kovotojų srautų. „Islamo valstybė“ esą vilioja kovotojus iš Europos, JAV, Australijos ir musulmonų šalių, „kurie tiki jų džihadistinėmis nesąmonėmis“.

B.Obama atkreipė dėmesį į nacionalinių žvalgybos agentūrų direktoriaus Jameso Clapperio teiginius. Šis laikraščiui „Washington Post“ sakė, kad JAV nesitikėjo tokių IS džihadistų pergalių. Be to, J. Clapperis pripažino niekada nemanęs, kad irakiečių saugumo pajėgos šalies šiaurėje taip greitai spruks nuo besiveržiančių islamistų.

Baltieji rūmai dar kartą pabrėžė, kad sausumos operacijos Viduriniuosiuose Vakaruose nebus.

Nuo rugpjūčio JAV rengia antskrydžius prieš IS pozicijas Irake, o nuo rugsėjo vidurio – ir Sirijoje. „Islamo valstybė“ grasina Vakarams teroristiniais išpuoliais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.