Honkongas švenčia - protestuotojų pabūgusi policija traukiasi

Vyriausybės interneto svetainėje paskelbtame pareiškime sakoma: „Kadangi piliečiai, susirinkę gatvėje, nurimo, riaušių (slopinimo) policija buvo atitraukta“.

Po naktinių susirėmimų su policija Honkonge protestuotojai lieka užėmę kelias centrines miesto gatves<br>AFP nuotr.
Po naktinių susirėmimų su policija Honkonge protestuotojai lieka užėmę kelias centrines miesto gatves<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 29, 2014, 12:16 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 7:19 AM

Vyriausybės interneto svetainėje paskelbtame pareiškime sakoma: „Kadangi piliečiai, susirinkę gatvėje, nurimo, riaušių (slopinimo) policija buvo atitraukta“.

Pareiškime protestuotojai raginami „kaip įmanoma greičiau užleisti užimtas gatves, kad galėtų pravažiuoti nepaprastųjų situacijų automobiliai ir būtų galima iš dalies atkurti visuomeninio transporto eismą“.

Po praėjusios nakties susirėmimų su policija, per kuriuos buvo panaudotos ašarinės dujos, tūkstančiai protestuotojų kontroliuoja mažiausiai tris svarbias gatves ir paralyžiuoja kai kurias miesto dalis.

Pirmadienį ryte policininkų matėsi gerokai mažiau, riaušių slopinimo pajėgas pakeitė mažesnės policininkų kasdienėmis uniformomis grupės.

Vienoje protestų vietoje judriame parduotuvių rajone „Causeway Bay“ policininkų nesimatė.

Tačiau demonstrantai nerodė ženklų, kad ketintų paklausyti valdžios raginimo pasitraukti iš gatvių.

Nori demokratinių reformų

Akcijos dalyviai protestuoja prieš centrinės Kinijos valdžios sprendimą keisti vietos rinkimų tvarką, tai yra prieš jos pastangas užkirsti kelią tikroms demokratinėms reformoms šiame pusiau autonominiame regione. Kinijos vyriausybė prižadėjo tautai, kad 2017-aisiais įvyks tiesioginiai Honkongo lyderio rinkimai.

Tačiau rugpjūtį paaiškėjo, kad rinkėjai galės pasirinkti iš trijų sąraše esančių kandidatų, kuriuos išrinks valdžioje esanti taryba. Demokratijos aktyvistai teigia, kad komitetas į sąrašą atrinks tik jiems naudingus kandidatus.

„Padarykite ką nors gero Honkongo labui. Mes norime tikros demokratijos“, – skandavo demonstrantai.

Protestuotojai pirmadienį ragino Honkongo administracijos vadovą L. Čun Ingą atsistatydinti iš savo posto ir nurodė, kad tik toks „veiksmas atvertų kelią į politines reformas ir sumažintų mieste įsivyravusią krizę“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.