Minskas užveria sienas pėstiesiems iš Lietuvos ir kitų ES šalių

Nuo spalio 1-osios didžiausiuose Baltarusijos pasienio su Lietuva, Lenkija ir Latvija kontrolės punktuose bus uždraustas pėsčiųjų eismas. Automobilių judėjimas nebus ribojamas. Baltarusijos valstybės sienos komitetas anksčiau teigė, kad toks sprendimas priimamas dėl noro pagerinti infrastruktūrą – esą kol kas pėstiesiems trūksta saugumo.

Važiuoti dviračiu ar eiti pėsčiomis į Baltarusiją nuo rytojaus nepatartina.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Važiuoti dviračiu ar eiti pėsčiomis į Baltarusiją nuo rytojaus nepatartina.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Radauskas

Sep 30, 2014, 3:01 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 3:24 AM

„Kaimyninės valstybės jau buvo informuotos apie sprendimą dėl būsimos procedūros. Sprendimas buvo priimtas dėl infrastruktūros pasienio punktuose pėstiesiems trūkumo – atskirų takų pėstiesiems, atskirų darbo vietų muitininkams ir sienos apsaugos darbuotojams.

Šiuo metu negalime užtikrinti tinkamo saugumo pėstiesiems. Infrastruktūros trūkumas lemia reguliariai sudėtingas eismo sąlygas tuose pasienio punktuose, kurie buvo suprojektuoti prižiūrėti transporto, o ne pėsčiųjų judėjimą per sieną“, – paaiškino komitetas.

Iš Minsko į Lietuvos užsienio reikalų ministeriją atsiųstoje notoje nurodoma, kad pėstieji kirsti sienos negalės per keturis didžiuosius automobilių kelių kontrolės punktus: Lavorišklių-Kotlovkos, Medininkų-Kamenyj Log, Šalčininkų-Benekainių ir Raigardo-Privalkos.

Kaip portalui lrytas.lt teigė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas Giedrius Mišutis, mažesnėse pasienio perėjose – pavyzdžiui, per abi valstybes nusidriekusiuose kaimuose – naujieji apribojimai nebus taikomi.

„Mes tokio apribojimo netaikysime ir pėsčiuosius praleisime, tad jei žmonės norės bandyti laimę pas baltarusius, jie galės tai daryti. Jei Baltarusijos pusė elgsis taip, kaip pranešė, pėstieji turės grįžti atgal.

Tiesa, kadangi Minskas informaciją apie sienos uždarymą paskelbė kiek anksčiau, daugelis į Baltarusiją ir atgal pėsčiomis keliaujančių žmonių greičiausiai jau žino apie naująją tvarką“, – lrytas.lt teigė Giedrius Mišutis, pridūręs, kad informacijos, kada apribojimai bus panaikinti, Baltarusija, nesuteikė.

VSAT duomenimis, šių metų sausio-rugpjūčio mėnesiais per keturis didžiuosius pasienio punktus į abi puses pėsčiomis iš viso perėjo kiek daugiau nei 468 tūkst. žmonių. Daugiausiai pėsčiųjų vyko per Medininkų-Kameny Log punktą – daugiau nei 207 tūkst.

Baltarusijos pareigūnai teigia gavę nusiskundimų dėl dabartinės tvarkos tiek iš baltarusių, tiek iš užsienio šalių piliečių. Kadangi sienos kirtimas pėsčiomis populiarėja, pasienio punktuose pėsčiųjų nuolat daugiau nei gebama suvaldyti.

„Atsižvelgdama į saugumo problemas, Baltarusijos pusė nusprendė laikinai sustabdyti 2013 metais pradėtą eksperimentą, kol visi punktai atitiks keliamus reikalavimus“, – skelbia Baltarusijos valstybės sienos komitetas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.