Baltųjų rūmų durys atviros įsilaužėliams

„Klaida įvyko, kai prezidentas buvo išvykęs. Kas būtų atsitikę, jeigu jis ten būtų buvęs?“ – neslėpė nerimo vienas Slaptosios tarnybos atstovas po to, kai ginkluotas vyras įsibrovė į JAV vadovo rezidenciją, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „Fox News“, CNN ir „The Guardian“ informacija.

Po nemalonaus incidento nuo Baltųjų rūmų prieigų Slaptosios tarnybos agentai (dešinėje) uoliai veja netgi nusifotografuoti norinčius turistus.<br>AFP nuotr.
Po nemalonaus incidento nuo Baltųjų rūmų prieigų Slaptosios tarnybos agentai (dešinėje) uoliai veja netgi nusifotografuoti norinčius turistus.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-10-01 08:21, atnaujinta 2018-01-29 01:49

Baltųjų rūmų tvorą peršokęs ir į vidų įsibrovęs 42 m. Omaras Gonzalezas lengvai įveikė prezidento rezidenciją saugančią Slaptąją tarnybą ir su peiliu rankose nubėgo iki pat svarbioms ceremonijoms skirto Baltųjų rūmų Rytų kambario – toliau, nei po incidento tvirtino apsauginiai.

Regis, įsilaužėliui nė nereikėjo labai stengtis – prezidentą ir jo šeimą saugantys pareigūnai nesudarė jam jokių kliūčių brautis į pastato vidų ir nesiėmė jokių būtiniausių saugumo priemonių.

Įsibrovėlis lengvai perlipo pastatą juosiančią tvorą, įbėgo į vidų pro pagrindinį įėjimą ir nevaržomas nuskuodė į rytinę Baltųjų rūmų dalį. Jam įkandin nuskuodė bent keli pareigūnai, bet nespėjo paskui buvusį kariškį.

Slaptosios tarnybos pareigūnai nė nebuvo užrakinę kai kurių pastato įėjimų, o įsibrovėliui patekus į rezidenciją neskelbė pavojaus.

Tuomet kažkodėl buvo išjungtas ir signalizacijos garsas, turintis įspėti apie nekviestus svečius.

O.Gonzalezas buvo sulaikytas Baltųjų rūmų gilumoje, kai jį taranavo kresnas amerikietiškąjį futbolą anksčiau žaidęs pareigūnas. Tačiau šį faktą Slaptoji tarnyba iš pradžių nuslėpė.

Kol nebuvo peržiūrėti vaizdo kamerų įrašai, tvirtinta, kad toliau vestibiulio įsilaužėlis nenubėgo ir situacija buvo suvaldyta tinkamai. Maža to, visą laiką tikinta, kad O.Gonzalezas nė nebuvo ginkluotas.

Rugsėjo 19 d. vykusio incidento metu prezidento Baracko Obamos Baltuosiuose rūmuose nebuvo. Prezidentas kartu su savo dukterimis iš rezidencijos buvo išvykę vos prieš kelias minutes.

Dabar, po tokios klaidų virtinės ir paaiškėjusio melo, Slaptosios tarnybos vadovė Julia Pierson turės sugalvoti įtikinamą pasiteisinimą, kodėl apsauga nesugebėjo sureaguoti laiku. Jos vadovaujama tarnyba pastaraisiais metais pridarė išties nedovanotinų klaidų.

Teigiama, kad prezidento žmona Michelle Obama buvo šokiruota, kai neseniai sužinojo apie 2011 m. vykusį Baltųjų rūmų apšaudymą, kurį Slaptoji tarnyba ilgai slėpė.

Tąsyk ji su prezidentu buvo išvykusi, o apsauga turėjo pasirūpinti ten likusiomis poros dukterimis – Sasha ir Malia.

Pasigirdus šūviams Slaptosios tarnybos pareigūnai nesugebėjo sureaguoti laiku, kulkos pataikė į rūmų sienas ir sudaužė vieną langą.

Tiesa, prezidentas viešai negali sau leisti abejoti jį saugančios Slaptosios tarnybos agentų patikimumu – juk šie žmonės rizikuoja savo gyvybe ir saugo B.Obamą bei jo šeimą.

Tačiau neabejojama, kad kai pirmosios poros pasitikėjimas ją saugančiais pareigūnais pakibo ant plauko, Slaptosios tarnybos laukia dideli pokyčiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.