Pasauliui įgriso keisti norvego pasirinkimai

Prestižine vadinamos Nobelio taikos premijos skyrimas kasmet sukelia aistrų. Kas kaltas dėl keistų, sunkiai paaiškinamų ar tiesiog prieštaringų sprendimų skirti apdovanojimą? Pasirodo, vienas žmogus, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „The Local“ informacija.

Pirmasis Th.Jaglando kaip Nobelio komiteto vadovo sprendimas 2009 m. skirti Taikos premiją JAV prezidentui B.Obamai vertinamas itin prieštaringai.<br>„Reuters“ nuotr.
Pirmasis Th.Jaglando kaip Nobelio komiteto vadovo sprendimas 2009 m. skirti Taikos premiją JAV prezidentui B.Obamai vertinamas itin prieštaringai.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 1, 2014, 8:16 AM, atnaujinta Jan 29, 2018, 1:49 AM

Bent jau taip apie save mano Norvegijos Nobelio premijos komiteto pirmininkas norvegas 63 metų Thorbjørnas Jaglandas. Šio buvusio Norvegijos kairiųjų – Darbo partijos lyderio nuomone, jį atpirkimo ožiu nori padaryti ir iš posto išversti Norvegiją valdantys dešinieji.

Th.Jaglandas šalies leidiniui „Dagbladet“ pasiskundė, esą debesys virš jo karjeros pakibo po 2010 metų, kai buvo priimtas sprendimas Nobelio taikos premiją skirti kinų disidentui Liu Xiaobo.

Ir nors Nobelio premijos komisijos pirmininkas nėra vienintelis žmogus, kuris lemia komisijos sprendimą, jo žodis turi didelį svorį ir būtent Th.Jaglandas karštai palaikė kinų disidento kandidatūrą.

Kinija piktai reagavo į tokį apdovanojimą, jį įvertino kaip nederamą kritiką Pekinui ir pavadino kišimusi į svetimos šalies reikalus. Liu Xiaobo iki šiol yra kalinamas už grotų dėl tariamo pasikėsinimo nuversti valdžią.

Bet nuo 2009 metų, kai Th.Jaglandas buvo išrinktas Norvegijos Nobelio komiteto pirmininku, jis sulaukė ir daugiau kritikos už Taikos premijos skyrimą.

Vien pirmasis jo kaip komiteto pirmininko sprendimas avansu skirti Taikos premiją tuomet ką tik valdyti pradėjusiam ir nieko nuveikti dar nespėjusiam JAV prezidentui Barackui Obamai sulaukė nemažai kritikos.

Pats B.Obama vėliau juokavo, kad „šiais laikais Nobelio premiją skiria už nieką“, juolab kad būtent JAV vadovas savo šalį atvedė į naujus konfliktus. Ne mažiau nuostabos sukėlė sprendimas Nobelio taikos premiją 2012 metais skirti Europos Sąjungai.

Th.Jaglandas pabrėžė, kad Nobelio komitetas pats renka savo pirmininką – taip esą stengiamasi išvengti politikų įtakos. Tačiau pastaroji esą yra akivaizdi – Norvegiją valdanti dešiniųjų – konservatorių ir liberalų koalicija esą jau siekia išspirti pasaulyje vis didesnį nepasitenkinimą keliantį Th.Jaglandą iš posto.

Ir tai jie gali padaryti, mat būtent dešiniųjų partijų paskirti atstovai nuo kitų metų Nobelio komitete sudarys daugumą.

Norvegijos konservatorių lyderis parlamente Trondas Hellelandas patvirtino, kad šiais metais Th.Jaglandas komitetui vadovaus paskutinį kartą.

Nors galutinis sprendimas dar esą nepriimtas, norvegų dešinieji jau pusiau juokais baiminasi, kad kerštaudamas už prarastą postą Th.Jaglandas šiemet nesugalvotų iškrėsti pikto pokšto.

Pavyzdžiui, gali pasistengti, kad Taikos premija būtų skirta itin prieštaringai vertinamiems ir kairiųjų pažiūroms atstovaujantiems Julianui Assange’ui arba Edwardui Snowdenui, kurie viešino JAV paslaptis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.