Donecke per bombardavimą žuvo šveicaras pagalbos darbuotojas

Kaltina vieni kitus 

Šveicarijos Raudonojo Kryžiaus darbuotojas žuvo ketvirtadienį Ukrainos prorusiškų separatistų tvirtovėje Donecke.<br>Reuters nuotr.
Šveicarijos Raudonojo Kryžiaus darbuotojas žuvo ketvirtadienį Ukrainos prorusiškų separatistų tvirtovėje Donecke.<br>Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 3, 2014, 10:12 AM, atnaujinta Jan 28, 2018, 6:41 PM

Maskva ir Tarptautinis Raudonasis Kryžius (IKRK) pasmerkė šią ataką.

Kai kuriuose šio svarbaus rytinio kasybos pramonės centro, prieš konfliktą turėjusio beveik milijoną gyventojų, daugiausia rusakalbių, bet dabar pusiau ištuštėjusio, rajonuose kilo gaisrai po to, kai sunkiosios raketos smogė 14 aukštų prekybos centrui prieš 18 val. vietos (ir Lietuvos) laiku.

Naujienų agentūros AFP žurnalistai matė, kaip sprogus kitam sviediniui išdužo Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus komiteto (TRKK) būstinės Donecke langai, o šalia pastato – veidu žemyn gulinčio vyro lavonas.

Vienas Donecko greitosios pagalbos darbuotojas AFP sakė, kad žuvusysis buvo šios pasaulinės humanitarinės organizacijos, kurios būstinė įsikūrusi Ženevoje, darbuotojas. Sukilėlių tinklalapiuose taip pat buvo paskelbtos žuvusio šveicaro paso nuotraukos.

TRKK nurodė, kad tos atakos auka tapo 38 metų Laurent'as DuPasquier, Donecko biuro administratorius, kuris Ukrainoje dirbo šešias savaites.

Kol kas neaišku, kas įvykdė šią ataką, tačiau kruvinas incidentas yra pavojinga jau šeštą mėnesį vykstančio konflikto eskalacija. Per krizę Ukrainoje žuvo jau per 3,2 tūkst. žmonių, o Vakarų šalių santykiai su Rusija pašlijo labiausiai nuo Šaltojo karo pabaigos.

Ketvirtadienį dūmai kilo virš šiaurinės Donecko dalies, kai stiprėjantys sukilėliai, palaikomi, anot NATO, šimtų Rusijos elitinių pajėgų karių, taip pat mėgino surengti lemiamą šturmą nuniokotame Donecko oro uoste, kuris yra jų puolimo taikinys nuo gegužės.

„Oro uoste liepsnoje didžiulis gaisras – tikriausiai dėl degalų“, – sakė vienas Donecko separatistų būstinės atstovas, kai ištuštėjusiose gatvėse periodiškai pasigirsdavo automatinių ginklų papliūpos.

Sukilėlių atstovas pridūrė, kad kovotojai trumpam buvo įžengę į dalį pagrindinio terminalo kadaise buvusiame judriausiame Ukrainos rytų regiono oro susisiekimo centre, tačiau gavę atkirtį atsitraukė.

Jau beveik 70 Ukrainos vyriausybės pajėgų ir civilių asmenų, taip pat nežinomas skaičius separatistų kovotojų žuvo nuo rugsėjo 5-osios, kai Maskva ir Kijevas pasirašė 12 punktų paliaubų sutartį.

Kaltina vieni kitus 

 Ukrainos vyriausybės pajėgos ir prorusiški separatistai, vėl įsitraukę į susirėmimus rytiniame Donecko mieste, penktadienį kaltino vieni kitus dėl vieno užsieniečio pagalbos darbuotojo žūties. 

Parlamento pirmininkas Oleksandras Turčynovas tvirtino, jog beveik prieš keturias savaites paskelbtos netvirtos paliaubos buvo pažeistos „daugiau negu tūkstantį kartų“, o Kijevo vyriausybė kaltino separatistus dėl Šveicarijos piliečio, dirbusio Raudonajame Kryžiuje, žūties. 

Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus komiteto (TRKK) biuro Donecke bombardavimą griežtai pasmerkė Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas, o Kijevas šį ketvirtadienio vakarą įvykusį incidentą pavadino teroro aktu. 

„Šis teroro aktas negali būti pateisintas, – sakoma Ukrainos užsienio reikalų ministerijos pranešime. – Banditai ir teroristai išdrįso barbariškai pakelti ranką prieš tuos, kurie atvyko ... su humanitarine misija.“ 

Kijevo kariuomenės pranešime nurodoma, jog sukilėliai ne kartą apšaudė Donecko centrinius rajonus, siekdami „diskredituoti antiteroristinę operaciją“. 

Dešimt civilių žuvo trečiadienį, kai artilerijos sviediniai ar raketos pataikė į autobusų stotelę ir vienos mokyklos kiemą pirmąją naujų mokslo metų dieną. 

Sukilėliai tvirtina, kad dėl naujausios atakos atsakinga Ukrainos armija, beatodairiškai bombarduojanti taikinius iš tolimų pozicijų. 

„Ukrainos armija jau antrą dieną iš eilės šaudo į Donecką iš (salvinės raketų ugnies sistemų) „Uragan“, – separatistų paskelbtos „Donecko liaudies respublikos“ premjero pavaduotojas Andrejus Purginas sakė naujienų agentūrai AFP. 

„Tokių sistemų ugnis nėra (tiksliai) nutaikoma – jos tiesiog smogia apytikslei teritorijai ir visiems joje esantiems“, – aiškino jis. 

„Jie galėjo šaudyti iš daugelio vietų, tačiau manome, kad tai buvo padaryta iš Krasnohorivkos“ – miestelio, esančio už 20 kilometrų į vakarus nuo Donecko. 

TRKK pranešime sakoma, kad naujausio bombardavimo auka tapo 38 metų Laurent'as DuPasquier, dirbęs pagalbos misijose įvairiose šalyse – pradedant Pakistanu, baigiant Papua Naująja Gvinėja – ir atvykęs į Ukrainą prieš šešias savaites, prisidėdamas prie 20 Raudonojo Kryžiaus darbuotojų komandos Donecke.

Rusija: kalta Ukraina

 Rusija penktadienį pareiškė, kad akivaizdžiai Ukraina yra kalta dėl šveicaro Raudonojo Kryžiaus darbuotojo žūties per kovas Donecke. 

„Kijeve nepanorėjo pripažinti akivaizdaus (fakto): apšaudytas Donecko rajonas yra teritorijoje, kontroliuojamoje pašauktinių, o šaudyta iš pozicijų, užimtų Ukrainos jėgos struktūrų“, – sakoma Rusijos URM atstovo Aleksandro Lukaševičiaus komentaruose. 

Šveicarijos Raudonojo Kryžiaus darbuotojas žuvo ketvirtadienį Ukrainos prorusiškų separatistų tvirtovėje Donecke per intensyvų šaudymą. Ukrainos vyriausybės pajėgos ir prorusiški separatistai penktadienį kaltino vieni kitus dėl šio užsieniečio pagalbos darbuotojo žūties. 

Maskva piktinasi „skubria reakcija“, kuria pasižymėjo Kijevo valdžia „paskubėjusi nusikratyti atsakomybės dėl šios autoritetingos tarptautinės humanitarinės organizacijos bendradarbio žūties“. 

„Ryžtingai smerkiame tokio pobūdžio veiksmus, kurie yra šiurkštus tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimas“, – nurodė A.Lukaševičius, reikalaudamas objektyvaus šio nužudymo tyrimo. 

Rusija taip pat išreiškė užuojautą Raudonajam Kryžiui ir žuvusiojo artimiesiems.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: kandidatų komentarai po pirmojo prezidento rinkimų turo