Kremliaus kritikas pasiprašė prieglobsčio Jungtinėje Karalystėje

Daugiau detalių jis nepateikė.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Oct 6, 2014, 12:04 PM, atnaujinta Jan 28, 2018, 11:17 AM

„Prieš kurį laiką paprašiau, kad Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Jungtinė Karalystė suteiktų man prieglobstį dėl Rusijos valdžios vykdomo politinio persekiojimo“, – sakoma aktyvisto Vladimiro Ašurkovo žinutėje socialiniame tinkle „Twitter“.

Daugiau detalių jis nepateikė.

42 metų V.Ašurkovas, kuris yra vieno iš iškiliausių Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikų, dirba vykdomuoju direktoriumi A.Navalno įkurtame kovos su korupcija fonde.

Buvęs aukšto rango vadovas bankininkyste ir kitokia veikla užsiimančiame konsorciume „Alfa Grup“ pasitraukė iš vienos didžiausių Rusijoje privačių investicijų kompanijų, kad padėtų A.Navalnui demaskuoti korupcijos atvejus valdančiajame elite, taip pat padėjo rinkti lėšas jo kampanijai prieš Maskvos mero rinkimus praeitais metais.

V.Ašurkovo pranešimas buvo paskelbtas po to, kai prokremliškas dienraštis „Izvestija“ paviešino, anot jo, prašymą suteikti politinį prieglobstį Jungtinėje Karalystėje.

Tame prašyme nurodoma, kad V.Ašurkovas atvyko į Jungtinę Karalystę, kad jo partnerė galėtų ten pagimdyti jųdviejų kūdikį.

„Kol buvau Jungtinėje Karalystėje, man buvo iškelta sufabrikuota baudžiamoji byla“, – V.Ašurkovas rašo savo prašyme, pridūręs, kad jis buvo apkaltintas rinkimams skirtų lėšų grobstymu.

„Jeigu sugrįžčiau, man gresia areštas, nežmoniškos sąlygos, kankinimai ir nesąžininga teismo procedūra“, – rašė jis.

Birželį Rusijos tiriamasis komitetas apkaltino du A.Navalno sąjungininkus sukčiavimu, susijusiu su lėšų rinkimu, jam balotiruojantis į sostinės mero postą, taip pat paskelbė orderį V.Ašurkovo areštui.

Teisininko išsilavinimą turintis 38 metų A.Navalnas tapo charizmatišku opozicijos judėjimo prieš V.Putiną lyderiu per didelio masto protestus 2011–2012 metais. Dabar jis laikomas namų arešte, vykstant kitam tyrimui dėl sukčiavimo.

A.Navalnui, kuris per praeitų metų rugsėjį vykusios Maskvos mero rinkimus liko antras, iškeltos kelios baudžiamosios bylos, kurios, kaip teigia jo šalininkai, yra politiškai motyvuotos.

A.Putinas ėmėsi griežtos kovos su bet kokiomis nepaklusnumo apraiškomis, 2012 metais grįžęs į Kremlių trečiai prezidento kadencijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.