Protestai Honkonge rimsta – jėgas siurbia nuovargis

„Gerai, kad nieko nenutiko, policija nesiėmė veiksmų, bet tikėjausi, kad kas nors nutiks, kas leistų mums visa tai greitai baigti“, - sakė 18-metis demokratijos aktyvistas Otto Ng Chun-lung, sociologijos studentas.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Oct 6, 2014, 4:14 PM, atnaujinta Jan 28, 2018, 10:18 AM

Vietos vyriausybė praeitą penktadienį buvo priversta uždaryti savo būstinę, nes daugybė protestuotojų blokavo jos prieigas, todėl 3 000 valstybės tarnautojų turėjo likti namuose. Pirmadienį protestuotojų būrys tebebuvo užtvėręs barikadomis įėjimą į tą kompleksą, bet atvėrė siaurą tarpą, kad galėtų įeiti darbuotojai.

„Džiaugiuosi, kad protestuotojai šiandien atvėrė užtvaras, - sakė viena pareigūnė, sprausdamasi per siaurą praėjimą. - Man reikia dirbti!“

Baimindamiesi, kad nepasikartotų padėtis, kokia buvo susiklosčiusi prieš savaitę, kai policija vaikė minią ašarinėmis dujomis, naktį liko budėti tik apie tūkstantis atkakliausių demonstrantų.

Po nedarbo dienų dėl nacionalinės šventės trečiadienį ir ketvirtadienį daugeliui Honkongo gyventojų pirmadienį buvo pirmoji diena, kai jie grįžo į darbą.

Kai kurie autobusai tebekursuoja pakeistais maršrutais dėl protestuotojų užtvertų gatvių; miesto magistrales užkimšo spūstys, o metropoliteno traukiniai buvo sausakimši, į darbą vykstantiems žmonėms desperatiškai mėginant rasti alternatyvių kelių.

„Jie turi kiek įmanoma greičiau praleisti automobilius - jie blokuoja kelią“, - skundėsi 25 metų Michaelas Lau, važiavęs į darbą tramvajumi.

Pirmadienį taip pat atsidarė eismo paralyžiaus apimtuose rajonuose veikiančios vidurinės mokyklose, Honkongo administracijai raginant grįžti prie įprasto gyvenimo ritmo.

Nors protestuotojai lengviau atsikvėpė, kad policija jų nesiėmė vaikyti jėga, artėjant vyriausybės nustatytam terminui pirmadienį baigti savo akciją, tarp kelių šimtų atkakliausių aktyvistų vis labiau pradėjo reikštis nuovargis.

„Gerai, kad nieko nenutiko, policija nesiėmė veiksmų, bet tikėjausi, kad kas nors nutiks, kas leistų mums visa tai greitai baigti“, - sakė 18-metis demokratijos aktyvistas Otto Ng Chun-lung, sociologijos studentas.

„Tokia mano nuomonė - nes visi esame išsekę ir nebegalime tverti labai ilgai“, - pridūrė jis.

Tačiau dalis protestuotojų žadėjo likti gatvėse, o kiti žadėjo grįžti kitą dieną, tvirtindami, kad jų kampanija neišsikvepia po savaitę trukusios priešpriešos, per kurią kartais prasiverždavo smurtas.

„Ketiniame čia būti, kol sulauksime atsakymo iš vyriausybės, – sakė 20-metis studentas Jurkinas Wongas, sėdėjęs kartu su draugais po to, kai trumpai nusnūdo gatvėje. – Turime likti čia. Visa tai – dėl mūsų ateities.“

Protestuotojai reikalauja teisės siūlyti kandidatus į buvusios Britanijos kolonijos lyderio postą prieš 2017 metais vyksiančius rinkimus. Kiniją komunistinė vyriausybė tvirtina, kad kandidatuoti gali tik jos iš anksto patvirtinti veikėjai, o tokią sistemą aktyvistai atmeta kaip „suklastotą demokratiją“.

Honkongas, kuris buvo grąžintas Kinijai 1997 metais, yra valdomas pagal sutartą principą „viena šalis, dvi sistemos“, užtikrinančią tam tikras pilietines laisves, nebūdingas žemyninei daliai – įskaitant žodžio laisvę ir teisę protestuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.