D. Medvedevas: „Sovietų Sąjungos atkurti neįmanoma“

Kritikavo JAV ir ES

D.Medvedevas: „Niekas nenori eiti atgalios, kelio į praeitį nėra“.<br>AP nuotr. iš archyvo
D.Medvedevas: „Niekas nenori eiti atgalios, kelio į praeitį nėra“.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

„Interfax“, BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 15, 2014, 2:06 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 5:51 AM

„Ar mes norime atkurti Sovietų Sąjungą? Negalima atkurti to, kas jau išnyko, tai - visiškai akivaizdu“, - sakė D.Medvedevas interviu amerikiečių televizijai CNBC.

„Pasaulis pasikeitė, Sovietų Sąjungos nebėra. Yra Rusijos Federacija, kuri sukurta pagal savo konstituciją, priimtą mūsų šalies žmonių“, - sakė premjeras.

„Ši konstitucija skelbia tas pačias vertybes, kurias pripažįsta absoliuti dauguma žmonijos, t.y: žmogaus teisių prioritetas, demokratija, privačios nuosavybės apsauga, valstybės raida remiantis rinkos principais ir t. t., nevardinsiu, nes tai yra universalios vertybės“, - pažymėjo D.Medvedevas.

„Todėl niekas nenori eiti atgalios, kelio į praeitį nėra“, - pridūrė premjeras.

Paklaustas, ar, pavyzdžiui, „estai gali būti ramūs, kad neateisite pas vietos rusus“, Rusijos vyriausybės vadovas atsakė, jog „kai kurioms šalims, įskaitant mažąsias, tai, deja, tėra būdas konsoliduoti elitą“.

„Na, mes visi prisimename: rusai eina, reiškia, galima konsoliduotis, reiškia, galima pasitelkus šią tezę rengti rinkimus į parlamentą. Na, jei jiems taip patogu, prašom, tegul smaginasi“, - sakė D.Medvedevas.

Kritikavo JAV ir ES

Rusijos premjeras laikosi nuomonės, kad Maskvos ir Vašingtono santykių perkrovimas „neįmanomas“, kol Vakarų šalys taikys baudžiamąsias sankcijas dėl krizės Ukrainoje, jis sakė duodamas interviu, kurį trečiadienį parodė JAV televizija.

D.Medvedevas kritikavo JAV ir Europos Sąjungos (ES) priemones, kuriomis Rusiją siekiama nubausti dėl jos vaidmens Ukrainos krizėje.

Pasak jo, tos sankcijos yra „absoliučiai destruktyvios“ ir „kvailos“, todėl, kol jos bus taikomos, nėra jokių galimybių pagerinti Rusijos santykių su Baltaisiais rūmais.

„Ne – žinoma, kad ne. Tai absoliučiai neįmanoma. Kalbėkim aiškiai: ne mes sugalvojome tas sankcijas. Tai padarė mūsų tarptautiniai partneriai“, – D.Medvedevas sakė televizijai CNBC, kaip rodo to interviu tekstas, paskelbtas Rusijos vyriausybės tinklalapyje.

Vakarų šalių ir Rusijos santykiai pašlijo labiausiai nuo Šaltojo karo pabaigos dėl kaltinimų, kad Maskva palaiko prorusiškų separatistų sukilimą rytų Ukrainoje.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas antradienį Paryžiuje dalyvavo tris valandas trukusiose derybose su JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry, per kurias Vašingtono diplomatijos vadovas išdėstė sąlygas, kurias išpildžius galėtų būti atšauktos sankcijos Maskvai.

„Ir šiuo metu ... daugelis jų vykdomos. Kariai atitraukiami, (tačiau) sunkioji technika dar neatitraukta, o siena dar nėra tinkamai stebima ir saugoma“, – J.Kerry sakė žurnalistams Paryžiuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.