Europos ir Azijos viršūnių susitikime - visas dėmesys V. Putinui

Vladimiras Putinas bus dėmesio

Vladimiras Putinas bus dėmesio centre ketvirtadienį Milane prasidedančiame Europos ir Azijos viršūnių susitikime.<br>Reuters nuotr.
Vladimiras Putinas bus dėmesio centre ketvirtadienį Milane prasidedančiame Europos ir Azijos viršūnių susitikime.<br>Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Oct 16, 2014, 3:27 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 1:03 AM

Pagrindinis šio forumo tikslas yra skatinti ekonominį bendradarbiavimą tarp daugiau nei 50 valstybių, kurių prekybiniai ryšiai yra vieni didžiausių pasaulyje.

Šioje srityje esama rimtų problemų: Europos ekonomikos atsigavimas sustojo, o Kinija, kuri ilgą laiką buvo pasaulinio augimo varomoji jėga, praranda pagreitį.

Visgi didesnis dėmesys šįkart bus skirtas forumo užkulisiams, ypač penktadienį ryte numatytam V.Putino susitikimui su P.Porošenka, kurio metu bus aptartos trapios ir nuolat pažeidinėjamos paliaubos tarp Kijevo ir prorusiškų separatistų, dėl kurių buvo susitarta rugsėjo pradžioje.

Kaip ir prieš ankstesnius susitikimus, šįkart V.Putinas taip pat ėmėsi žingsnių atmosferai pagerinti ir kiek anksčiau šią savaitę paskelbė apie rusų karių atitraukimą nuo Ukrainos sienos.

Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos sveikino šią „pozityvią naujieną“, tačiau taip pat priminė Rusijos vadovui, kad Maskvai įvestos sankcijos nebus atšauktos, kol ji nesiliaus kištis į Ukrainos reikalus.

Įtampa vėl paaštrėjo trečiadienį, kai V.Putinas apkaltino B.Obamą priešišku požiūriu į Rusiją ir įspėjo „nemėginti šantažuoti“ Maskvos.

Rusijos ir Ukrainos penktadienio derybos vyks mini susitikimo formatu ir jose taip pat dalyvaus Italijos, Vokietijos, Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos lyderiai bei aukščiausi Europos Sąjungos pareigūnai.

Rusija į šį susitikimą žiūri kaip į galimybę aptarti Ukrainos konflikto „priežastis ir ištakas“, taip pat „taikos proceso perspektyvas“, pareiškė V.Putino vyriausiasis užsienio politikos patarėjas Jurijus Ušakovas.

V.Putinas taip pat susitiks dvišalių derybų su Vokietijos kanclere Angela Merkel, kurių metu daugiausia bus kalbama apie tai, kaip užtikrinti „nenutrūkstamą dujų tiekimą Europai artėjant žiemai“, sakė J.Ušakovas.

Rusija birželį nutraukė dujų tiekimą Ukrainai ir pagrasino blokuoti dujų tiekimą ES, jei bloko narės reeksportuos jas į Ukrainą.

A.Merkel po ilgų dvejonių sutiko, kad Rusijai būtų įvestos sankcijos, kai liepą beveik 300 žmonių žuvo per Malaizijos keleivinio lėktuvo katastrofą Ukrainos rytuose, kuri įvyko, kai į orlaivį, kaip įtariama, pataikė separatistų paleista rusiška raketa.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.