Ebolos viruso protrūkiai fiksuojami kas keturias savaites

I. Nuttall teigė, kad pasaulio pastangos ir toliau turėtų išlikti sukoncentruotos į valstybes, kuriose protrūkis vis dar nekontroliuojamas, t.y. Liberijoje, Siera Leonėje ir Gvinėjoje.

Ebolos viruso padariniai vis labiau jaučiami už epicentro Vakarų Afrikoje ribų.<br>AP nuotr. iš archyvo
Ebolos viruso padariniai vis labiau jaučiami už epicentro Vakarų Afrikoje ribų.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 17, 2014, 7:43 AM, atnaujinta Jan 26, 2018, 11:20 PM

Pasak Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) pasaulio pajėgumų, perspėjimo ir atsako departamento direktorės dr. Isabelle Nuttall, nauji užkrato atvejai rodo, kad epidemija vis dar stipriai smogia sveikatos apsaugos darbuotojams, nors ir imamasi atsargumo priemonių. Remiantis duomenimis, virusu yra užsikrėtę 2 tūkst. 700 medicinos darbuotojų, 236 mirė. Mirštančios Ebolos viruso aukos kelia didžiausią riziką užsikrėsti virusu.

I. Nuttall teigė, kad pasaulio pastangos ir toliau turėtų išlikti sukoncentruotos į valstybes, kuriose protrūkis vis dar nekontroliuojamas, t.y. Liberijoje, Siera Leonėje ir Gvinėjoje.

„Mūsų duomenys rodo, kad infekcijos atvejai kas keturias savaites padvigubėja. Hemoraginė karštinė vis dar plačiai paplitusi Gvinėjoje, Liberijoje ir Siera Leonėje. Čia virusas perduodamas nuolat“, - spaudos konferencijoje Ženevoje sakė I. Nuttall.

Nors krizės padariniai vis labiau jaučiami už epicentro Vakarų Afrikoje ribų, iki šiol žinoma, kad tik du medicinos darbuotojai Dalase ir slaugė Madride yra Ebolos infekcijos atvejai už epidemijos zonos.

Pasak I. Nuttall, Prireiks mėnesių Ebolos viruso protrūkiui sustabdyti. Ji pridūrė, kad PSO identifikavo 14 Afrikos šalių, kuriose pasiruošimas epidemijai ir Ebolos viruso suvaldymas yra svarbiausi prioritetai. Tai yra Beninas, Kamerūnas, Centrinės Afrikos Respublika, Kongo Demokratinė Respublika, Gambija, Gana, Bisau Gvinėja, Dramblio Kaulo Krantas, Malis, Mauritanija, Nigerija, Senegalas, Pietų Sudanas ir Togas.

B.Obama leido siųsti rezervistus į Vakarų Afriką

JAV prezidentas Barackas Obama ketvirtadienį leido Pentagonui siųsti rezervo karius į kovos su Ebolos karštinės epidemija Vakarų Afrikoje misiją.

B.Obama nurodė, kad rezervo kariai gali būti pakviesti į aktyviąją tarnybą humanitarinės pagalbos operacijoms, „susijusioms su Ebolos viruso susirgimo protrūkio Vakarų Afrikoje“, sakoma vykdomajame įsake, paskelbtame Baltųjų rūmų.

JAV kariuomenė nurodė planuojanti pasiųsti 3,2 tūkst. karių į Liberiją ir Senegalą, kurie teiktų logistikos ir inžinerijos pagalbą tarptautinėje kovoje su mirtinai pavojinga liga, tačiau pridūrė esanti pasiruošusi padidinti tą misiją iki beveik 4 tūkst. karių, jeigu prireiks.

Šiuo metu tą JAV misiją Liberijoje ir Senegale vykdo per 500 aktyviosios tarnybos karių.

Rezervistai, kurie gali būti pašaukti dėl savo ypatingų techninių gebėjimų, būtų dalis to 4 tūkst. karių kontingento, sakė vienas kariuomenės pareigūnas.

2010 metų sausį B.Obama nurodė siųsti rezervo karius į Haitį, kai toje šalyje vyko humanitarinės pagalbos misija po niokojančio žemės drebėjimo, nusinešusio per 250 tūkst. žmonių gyvybių.

Vienu metu toje Karibų šalyje buvo sutelkta daugiau negu 20 tūkst. JAV karių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.