Įsakymas rusų laivo įgulai - išlaikyti paslaptį bet kokia kaina

Prie Švedijos krantų galimai sugedo Rusijos povandeninis laivas, skelbia thelocal.se. Teigiama, kad netoli Stokholmo krantų karinės jūrų pajėgos ieško nelaimės signalą siuntusio povandeninio laivo. Portalas cituoja dienraščio „Svenska Dagbladet“ informaciją.

Operacijoje dalyvauja laivai, sraigtasparniai, keli sausumos padaliniai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Operacijoje dalyvauja laivai, sraigtasparniai, keli sausumos padaliniai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 19, 2014, 10:11 AM, atnaujinta Jan 26, 2018, 5:29 PM

Dėl rusų laivo – karinė operacija

Pirmą kartą nelaimės signalas buvo užfiksuotas ketvirtadienio vakarą. Rusų kalba buvo pranešta apie kažkokias problemas laivo viduje. Penktadienį buvo pasiųstas dar vienas signalas, tačiau jis buvo šifruotas.

„Svenska Dagbladet“ šaltiniai teigia, kad švedams pavyko perimti signalą, kurį povandeninis laivas siuntė į Karaliaučių.

Švedijos ginkluotosios pajėgos penktadienį paskelbė, kad toje vietoje pradeda operaciją, kadangi buvo gauta pranešimų, jog prie jos krantų - pavojinga užsienio karinė technika. Dėl kokios šalies technikos sujudo Švedijos pajėgos - nebuvo paskelbta.

„Mes pradėjome žvalgybos operaciją. Joje dalyvauja laivai, sraigtasparniai, keli sausumos padaliniai“, – sakė komandoras Jonas Wikstroemas žurnalistams ir dar pridūrė, kad informacija gauta iš „patikimo šaltinio“.

Paieškose dalyvauja apie 200 Švedijos kariškių. Paieška vykdoma maždaug 50 kilometrų nuo Stokholmo.

„Expressen“ kelia versiją, kad prie Švedijos sugedęs povandeninis laivas yra naujasis rusų „Triton-NN“.

Įsiveržimas - politinis signalas

Aiškėja, kad rusiški signalai švedų buvo perimti dar ketvirtadienį – dieną prieš tai, kai buvo pradėta Rusijos povandeninio laivo medžioklė.

O Rusijos veiksmus Skandinavijoje tiriantis Nacionalinės gynybos universiteto specialistas Thomasas Riesas įsitikinęs, kad visi duomenys rodo, jog į Švedijos teritorinius vandenis iš tiesų įsibrovė rusų laivas.

„Techninių detalių vertinti, žinoma, negaliu. Bet visa tai atrodo akivaizdu, žinant, kad nustatytas signalas buvo siunčiamas iš Švedijos pakrantės į Kaliningradą.

Kai rusai pažeidžia Švedijos oro erdvę, tai – politinis signalas. Bet kai jie taip elgiasi Švedijos vandenyse, tai rodo, kad kažkam ruošiamasi“, – teigė Th.Riesas.

Eksperto manymu, apie, pavyzdžiui, rusų povandeninio laivo įgulos pasidavimą kalbėti neverta: „Jiems svarbiausia, kad niekas oficialiai nenustatytų, jog įsivėlusi Rusija. Arba jie paspruks, arba mirs. Jiems duoti įsakymai jokiu būdu nepasiduoti“.

Rusijos gynybos ministerija sekmadienį nurodė, kad Baltijos jūroje nebuvo jokių avarinių situacijų su rusų laivais.

„Rusijos karinio jūrų laivyno laivai ir povandeniniai laivai savo pareigas pasaulinio vandenyno vandenyse vykdo pagal planą“, – sakė ministerijos atstovas, kurį citavo naujienų agentūra „Interfax“.

Laivai, sraigtasparniai ir kariai iš jūrų desanto dalinio bei savanoriškų krašto apsaugos pajėgų tikrino paieškų rajoną Stokholmo archipelage. Paieškose taip pat dalyvauja korvetė „HMS Visby“, aprūpinta kovos su povandeniniais laivais įranga.

Sunerimta dėl karinių lėktuvų

Spėjama, kad dėl gedimų, povandeniniam laivui tapo labai sunku manevruoti, būtent todėl jis ir buvo pastebėtas iškilęs. Neatmetama ir kita versija, kad sugedusiam laivui būtina pagalba, o tai paaiškina, kodėl Rusijos naftos tanklaivis buvo pastebėtas tarptautiniuose vandenyse prie Stokholmo. Praėjusią savaitę du Rusijos kariniai lėktuvai pažeidė Švedijos oro erdvę. Iš karto po incidento dėl šio šiurkštaus pažeidimo buvo kreiptasi į Rusijos ambasadorių Šiaurės šalims. Švedijos užsienio reikalų ministras Carlas Bildtas incidentą pavadino „rimčiausiu ir įžūliausiu rusų įsiveržimu“ per pastarąjį dešimtmetį.

Problemų dėl Rusijos veiksmų tarptautiniuose vandenyse turi ne tik Švedija, bet ir kitos šalys. Suomija praėjusią savaitę apkaltino Rusijos laivyną trukdant Suomijos aplinkos mokslinių tyrimų laivams tarptautiniuose vandenyse.

Sugedęs laivas – naujausias rusų karinis stebuklas?

Nors kol kas Švedijos karinės pajėgos nuo išsamių komentarų apie situaciją susilaiko, leidinys „Expressen“ teigia, kad sugedęs povandeninis laivas gali būti vienas naujausių rusų karinės pramonės stebuklų – „Triton-NN“.

Šis lavas gali išvystyti 30-40 mazgų greitį, o priešo laivus apšaudyti torpedomis. Laivo „Triton-NN“ modelio specifika lieka paslaptimi daugeliui pasaulio karinės technikos ekspertų, nes apie šio modelio laivų ypatumus ir specifiką esama labai nedaug viešai prieinamos informacijos.

Baltijos jūros regiono šalys itin budrios dėl Rusijos kariuomenės ambicijų po to, kai Maskva kovo mėnesį aneksavo Krymo pusiasalį Ukrainoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.