Kanadą sukrėtė antras teroro išpuolis per tris dienas

Kanados sostinėje Otavoje trečiadienį kilo sumaištis ir panika - įvykdyti teroristiniai išpuoliai. Karo aukų memorialas, parlamentas ir netoli jo esantis prekybos centras - šiose vietose, kur kasdien susirenka tūkstančiai žmonių, trečiadienio rytą aidėjo šūviai.

Išpuolis sukėlė ant kojų Otavos policiją ir saugumo tarnybas.<br>AP nuotr.
Išpuolis sukėlė ant kojų Otavos policiją ir saugumo tarnybas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 22, 2014, 6:59 PM, atnaujinta Jan 25, 2018, 1:13 AM

Kanados premjeras Stephenas Harperis šį išpuolį pavadino teroro aktu.

Iš pradžių šūviai pasigirdo prie parlamento esančiame Karo aukų memoriale, kai ginkluotas vyras peršovė garbės tarnybą atliekantį šalies karį. Sužeistas karys su žaizdomis pilve buvo nugabentas į ligoninę, tačiau ten dėl sudėtingų sužalojimų mirė.

Užpuoliką, kurio veidą dengė audeklas, nukovė asamblėjos apsaugos pareigūnas. Anot policijos, išpuolį surengė 32 metų Michaelas Zehafas-Bibeau. Vyras buvo laikomas „didelės rizikos“ įtariamuoju, o jo pasas buvo konfiskuotas, kad šis vyras neišvyktų į užsienį tapti kovotoju.

Naujausiais duomenimis, per išpuolį sužeisti trys žmonės, dviejų būklė yra stabili.

M.Zehafas-Bibeau nušovė kanadietį karį, budėjusį tradicinėje sargyboje prie karo memorialo Otavos centre, o vėliau įsiveržė į netoliese esantį parlamento pastatą.

Žuvęs karys pranešimuose įvardijamas kaip puskarininkis Nathanas Cirillo, priklausęs reprezentaciniam daliniui, dalyvaujančiam ceremonijose ant Parlamento kalvos – Kanados nacionalinės vyriausybės širdyje, kur taip pat įsikūręs parlamentas.

Į ligonines buvo paguldyti dar trys per šį išpuolį lengvai sužeisti žmonės.

Užpuolikas buvo nukautas – kaip pranešama, jį nušovė Bendruomenių Rūmų ceremonijų lazdos nešėjas, 58 metų parlamento komplekso apsaugos vadovas Kevinas Vickersas, kurį įstatymų leidėjai gyrė kaip didvyrį.

Policija nurodė, kad tyrimas tęsiamas, bet Otavos meras Jimas Watsonas sakė, kad atšauktas sprendimas blokuoti kuriuos rajonus sostinės centre. Pasak jo, užpuolikas tikriausiai veikė vienas.

„Atrodo, kad buvo tik vienas šaulys. Ir tas šaulys nebegyvas“, – J.Watsonas sakė naujienų televizijai CNN.

Teroristai prisiėmė atsakomybę

Kanada prieš keletą dienų šalyje padidino teroro išpuolių grėsmę. Vienas teroristinės organizacijos „Islamo valstybė" rėmėjas Prancūzijos kanalo „France 24″ paskyroje paliko žinutę, kurioje leido suprasti, kad išpuolį įvykdė būtent šios grupuotės teroristai.

„Mes esame visur", - pareiškė teroristų rėmėjas.

Po šūvių miesto centre buvo uždarytos mokyklos, taip pat - ir miesto parlamentas.

Tačiau premjeras Stephenas Harperis pažadėjo, kad ši ataka nesumažins šalies ryžto, taip pat pareiškė, kad Kanada sustiprins savo pastangas įveikti „teroristų“ grupuotes užsienyje.

„Kanada niekada nebus įbauginta, – S.Harperis sakė kreipdamasis į tautą per televiziją. – Iš tikrųjų tai mus skatins stiprinti mūsų ryžtą ir padvigubinti mūsų pastangas kovojant prieš teroristines organizacijas, kurios skatina žiauriai elgtis žmones kitose šalyse, vildamosi atnešti savo barbariškumą į mūsų krantus.“

Parlamente - apie 30 šūvių

Viskas prasidėjo trečiadienio rytą vietos laiku. Po pirmųjų šūvių prie Karo aukų memorialo liudininkai išvydo, kaip „laikykit“ šaukiančių policininkų vejamas vienas vyras įbėgo į centrinį parlamento bloką, ir iš to pastato pasigirdo dar „10, 15, gal 20 šūvių“ iš, matyt, automatinio ginklo, o „Reuters“ kalbintas liudininkas minėjo 30 šūvių.

„Esu sukrėstas“, – sakė parlamente tarnaujantis M.-A.Viau.

Prie memorialo užpultas karys sužeistas galbūt sunkiai, – matyta, kaip greitosios pagalbos medikai spaudo jo krūtinę, stengdamiesi atgaivinti.

Prie uždarytų parlamento pastato ir premjero Stepheno Harperio būstinės budi policija, iškviestos ginkluotos taktinės pareigūnų grupės.

Pasak televizijos, premjero atstovas Jasonas MacDonaldas sakė, kad S.Harperis saugus, pasitraukęs iš parlamento teritorijos, kur buvo šaudoma.

Popietę paskelbta, kad trečiadienį Kanados premjeras planavo susitikti su Pakistano aktyviste, Nobelio taikos premijos laureate Malalas Yousafzai.

Kabineto ministras Tony Clementas  socialiniame tinkle „Twitter“ parašė girdėjęs mažiausia 30 šūvių pastato viduje, kur konservatorių ir liberalų parlamentarai susirinko į savaitinį posėdį.

„Šūviai buvo iššauti centrinio bloko viduje per mūsų posėdį. Aš saugus, užsidaręs savo biure, laukiu apsaugos“, - parašė savo „Twitter“ paskyroje kitas parlamento narys Kyle'as Seebackas.

Dar vienas parlamento pastate esantis jo narys Markas Strahlas taip pat paskelbė įrašą šiame tinkle: „Šį rytą Otavoje padėtis labai įtempta. Už mūsų pasitarimų kambario pasigirdo daugybė šūvių. Esu saugus ir izoliuotas. Neįtikėtina“.

Užpuolikas sustabdė automobilį

Prie parlamento buvo matyti, kaip policininkai slepiasi už transporto priemonių, kiti plečia kontrolės zoną per visą kvartalą aplink parlamentą.

Vienas statybininkas įvykio vietoje agentūrai „Reuters“ pasakojo, kad girdėjo šūvį, o tada pamatė juodai apsirengusį ir skarele veidą užsidengusį vyrą su šautuvu, bėgantį parlamento link.

Grasindamas šautuvu vyras sustabdė juodą automobilį, pasakojo statybininkas Scottas Walshas. Automobilio vairuotojas iš jo išlipo, o tada užpuolikas nuvažiavo automobiliu prie centrinio korpuso, esančio ant Parlamento kalvos, kur vyksta statybų darbai.

Ginkluotas užpuolikas pralėkė pro moterį su vežimėliu, kuri rėkdama nubėgo šalin. Jis nepuolė nei moters, nei vaiko, sakė S.Walshas.

Centrinis korpusas yra pagrindinis Parlamento kalvos pastatas didžiuliame komplekse Otavos centre. Jame yra Bendruomenių ir Senato rūmai, o taip pat kai kurių parlamento narių, senatorių biurai bei abiejų rūmų administracija.

Centriniame korpuse esantys „Globe“ ir „Mail“ korespondentai tinkle „Twitter“ paskelbė, kad pastatas buvo uždarytas, kai į jį „įsiveržė mažiausiai vienas šaulys ir pradėjo šaudyti“.

Žmonės iš parlamento puolė lauk net pastoliais, įrengtais pastato renovacijos darbams, sakė liudininkai naujienų agentūrai „Canadian Press“.

Išpuolis - ir Monrealyje

Prieš dvi dienas vienas į islamą atsivertęs 25-erių vyras Monrealyje savo automobiliu parbloškė du Kanados karius, kurių vienas mirė, o teroristas nušautas.

Dėl šio incidento sostinėje padidintas grėsmė saugumui lygis nuo žemo iki vidutinio.

Terorizmo grėsmės lygis buvo pakeltas atsižvelgiant į „Islamo valstybės“ ir su „al-Qaeda“ susijusių asmenų aktyvumą. Antradienį vienas į islamą atsivertęs vyras automobiliu tyčia partrenkė du karius - vienas iš jų žuvo, kitas buvo sužalotas. Vairuotoją nušovė Kvebeko policijos pareigūnai.

Kanada šį mėnesį prisijungė prie JAV operacijų prieš „Islamo valstybės“ smogikus Irake.

Prie parlamento matyti, kaip policininkai slepiasi už transporto priemonių, kiti plečia kontrolės zoną per visą kvartalą aplink parlamentą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.