Nuogybes gėjų tinklalapiuose demonstravę kunigai sulauks bausmės

Popiežių Pranciškų neseniai pasiekė dar viena skandalinga naujiena apie gėdą katalikų bažnyčiai nešančius kunigus. Albenga-Imperia vyskupijos tarnautojai – tikros juodosios avys šalies religinėje bendruomenėje, mat seksualiniai nusižengimai čia kartojasi dažniausiai. Šį kartą dvasininkus „išpopuliarino“ gėjų interneto tinklalapiuose išplatintos nuotraukos, vagystės iš bažnyčios iždo ir net seksualinė prievarta, kurios buvo imtasi prieš parapijiečius, skelbia „The Telegraph'.

Kunigai nesibodėjo demonstruoti savo nuogybę gėjams skirtuose tinklalapiuose.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kunigai nesibodėjo demonstruoti savo nuogybę gėjams skirtuose tinklalapiuose.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 24, 2014, 2:00 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 7:44 PM

Nuodėmingųjų kunigų nusižengimus tirs paties popiežiaus Pranciškaus įgaliotinis. Jis įvertins esamą situaciją, gilinsis į kaltinimus, pateiktus šiaurės Italijos Ligūrijos regione įsikūrusiai vyskupijai. Teigiama, kad kai kurie šios vyskupijos dvasininkai naktimis dirbo baruose, tuštino bažnyčių iždus ir puošėsi tatuiruotėmis.

Albenga-Imperia vyskupiją šalies žiniasklaida įvardija kaip skandalingiausią visoje Italijoje. Ją jau dvidešimt penkis metus valdo 70-ties vyskupas Mario Oliveri. Netrukus jį turėtų pakeisti dabartinis jo padėjėjas.

Popiežius Pranciškus jau išsiuntė vieną įgaliotinį, ambasadorių Adriano Bernardini, kurį įgaliojo įvertinti esamą situaciją ir vyskupijai pateikiamus kaltinimus. Jos vyskupui M.Oliveri tiesioginiai kaltinimai nepateikiami, tačiau jis garsėja pernelyg atlaidžiu požiūriu priimant naujus kunigus.

Jis neatstumia dvasininkų su miglota praeitimi ir priima net tuos, kurie iš seminarijų buvo išmesti už įvairius nusižengimus. Kunigai, įtariami nepilnamečių prostitucijos tinklo organizavimu ir nuogybių demonstravimu internete vyskupijoje atsidūrė jo valia.

Kai kurie kunigai šioje vyskupijoje anksčiau buvo apkaltinti gyvenimu su savo tos pačios lyties partneriais ir vagystėmis iš bendrijos fondo.

Pavyzdžiui, parapijos kunigas Luciano Massaferro buvo nuteistas kalėti aštuonerius metus po to, kai seksualiai išnaudojo nepilnametį bažnyčios patarnautoją. Kaltinamąjį vykstant teismui energingai gynė vyskupas M.Oliveri.

Pasibaisėję parapijiečiai į viešumą iškėlė ne vieną skandalą. Viena iš pareigingųjų parapijiečių tapo gydytoja Luisa Bonello, kuri su popiežiumi susisiekė vasario mėnesį. Prieš mėnesį ji nusižudė.

Vyskupas M.Oliveri atsisakė komentuoti susidariusią situaciją, tvirtindamas, kad komentarams dar ne laikas. Vatikano atstovas taip pat teigė, kad viešas pranešimas bus išleistas tik viską ištyrus ir priėmus sprendimą.

2013m.išrinktas popiežius Pranciškus itin griežtai elgiasi su visais nedrausmingais dvasininkais. Kovo mėnesį jis atleido vokiečių vyskupą Franz-Peter Tebartz-van Elstą. Dvasininkas nušalintas po to, kai paaiškėjo, kad 31 milijoną eurų iš bažnyčios iždo jis investavo į prabangios rezidencijos statybą Limburgo vyskupijoje.

Birželį popiežius atėmė dvasininko titulą iš arkivyskupo, apkaltinto seksualiniu paauglių vaikinų išnaudojimą. Buvęs arkivyskupas tapo aukščiausiu už tokį nusikaltimą nubaustu Vatikano dvasininku.

Arkivyskupas Jozefas Weslowskis, kuris buvo Vatikano ambasadorius Dominikos Rezpublikoje, buvo apkaltintas seksualine prievarta ir vaikų pornografijos laikymu. Šiuo metu jis laikomas namų arešto sąlygomis ir laukia savo bausmės. Prieš Vatikano teismą jis stos kitų metų pradžioje. Dvasininkui gresia iki septynių metų kalėjimo.

Parengė Emilija Riaukaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.