Prie balsadėžių rinkėjai skuba ir kituose žemynuose

Šį sekmadienį rinkimai vyksta ne tik Ukrainoje, bet ir keliose kitose pasaulio šalyse. Brazilijoje ir Urugvajuje rinkėjai balsuoja už naują šalies vadovą, o Tunise renkamas naujasis parlamentas.

Apklausose nežymiai pirmauja dabartinė Brazilijos prezidentė 66-erių metų Dilma Rousseff.<br>Reuters nuotr.
Apklausose nežymiai pirmauja dabartinė Brazilijos prezidentė 66-erių metų Dilma Rousseff.<br>Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 26, 2014, 1:35 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 3:28 PM

Pranašauja sėkmę D.Rousseff

Brazilijoje po įtemptos priešrinkiminės kampanijos balsavimo apylinkės sekmadienį atvėrė duris griežto saugumo sąlygomis, šalies piliečiams renkant savo naują prezidentą.

Apie 143 mln. žmonių septintojoje didžiausioje pasaulyje ekonomikoje galės balsuoti už dabartinę kairiųjų pažiūrų lyderę Dilmą Rousseff, kuriai vėliausios rinkėjų apklausos prognozavo nedidelį pranašumą, arba už socialdemokratą Aecio Nevesą, garsios politikų šeimos narį.

Apklausose nežymiai pirmauja dabartinė Brazilijos prezidentė 66-erių metų Dilma Rousseff , siekianti antros ketverių metų kadencijos. Jos atstovaujama kairiųjų pažiūrų Darbininkų partija, kuri valdžioje jau dvylika metų, pasinaudojo ekonomikos bumu ir išplėtė socialinės gerovės programas, taip iš skurdo ištraukdama per 40 milijonų žmonių. 

Tačiau daug žmonių mano, kad 54-erių Aesijus Nevesas, buvęs gubernatorius, ypač remiamas aukštesniosios vidurinės klasės ir turtingųjų, gali suteikti Brazilijai reikalingą ekonominį postūmį. 

D. Rusef pažadėjo išplėsti socialinių programų paketą ir sugrąžinti ekonomikos augimą su naująja komanda. A. Nevesas taip pat žada išlaikyti socialines pašalpas, bet kartu ir imtis rinkos dėsniais paremtos fiskalinės politikos, kuri suvaldytų viešojo sektoriaus išlaidas ir infliaciją bei suteiktų centriniam šalies bankui daugiau autonomijos monetarinės politikos srityje. 

Renka Urugvajaus vadovą

Urugvajuje sekmadienį prasidėjo rinkimai, kurių baigtis lems, kas pakeis su paprastais žmonėmis mielai bendraudavusį ir stereotipus griovusį prezidentą Jose Mujicą, kuris lieka populiarus, tačiau pagal konstituciją nebegali kandidatuoti.

Balsavimas prasidėjo 8 val. vietos (12 val. Lietuvos) laiku, o J.Mujicą galbūt turės grąžinti postą savo pirmtakui – onkologijos specialistui Tabare Vazquezui (Tabarei Vaskesui), iškeltam partijos „Frente Amplio“ („Platusis Frontas“).

Šiam kandidatui reikia surinkti daugiau negu 50 proc. balsų, kad išvengtų antrojo balsavimo rato su Nacionalinės partijos kandidatu Luisu Lacalle Pou arba buvusio diktatoriaus sūnumi Pedro Bordaberry, iškeltu partijos „Colorado“.

Tunisas - vilties švyturys

Tuniso piliečiai sekmadienį balsuoja parlamento rinkimuose, kurie turės svarbią reikšmę lemiant, ar Arabų pavasario sukilimų lopšyje pavyks sėkmingai įtvirtinti demokratiją.

Rinkimų apylinkės šalyje atsidarė 7 val. vietos (8 val. Lietuvos) laiku ir veiks iki 18 val. vakaro.

Tunisas yra laikomas vilties švyturiu istorinių permainų apimtame Šiaurės Afrikos regione, ypač palyginti su tokiomis chaoso ir neramumų krečiamomis šalimis kaip Libija ir Egiptas, kuriuose irgi buvo nuversti autoritariniai režimai.

Bet tebevykstant pereinamajam laikotarpiui dideliu iššūkiu šaliai tebėra kovotojų išpuoliai ir socialiniai neramumai.

Balsavimo išvakarėse Tuniso ministras pirmininkas Mehdi Jomaa perspėjo, kad džihadistai gali mėginti sutrikdyti pirmuosius šalies porevoliucinius rinkimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.