Rusija pripažino rinkimus Ukrainoje, bet vis dar mato „fašistus“

Pirmadienio rytą aiškėja rinkimų į Aukščiausiąją Radą rezultatai. Akivaizdu, kad provakarietiškos ir nacionalistų partijos triuškinamai laimėjo sekmadienį vykusius Ukrainos parlamento rinkimus, sustiprindamos prezidento Petro Porošenkos viltis integruoti savo šalį su Europa ir sudaryti taiką su prorusiškais sukilėliais. Rusija rezultatus pripažino, bet vis tiek įžvelgė "fašistų" įtaką sprendimams Kijeve.

Rinkimai Ukrainoje.<br>AP nuotr.
Rinkimai Ukrainoje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 26, 2014, 8:04 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 2:49 PM

Preliminarūs balsavimo rezultatai ir rinkėjų apklausos rodo tvirtą piliečių palaikymą P.Porošenkos pastangoms išvesti karo krečiamą šalį iš Rusijos įtakos zonos, nors Kremlius ėmėsi skausmingų atsakomųjų priemonių prieš vakarinę kaimynę.

Nustebino parama „Samopomyč“ partijai

Dabartinio premjero Arsenijaus Jaceniuko vadovaujamas Liaudies frontas, suskaičiavus 27,37 proc. balsų, gavo 21,67 proc. rinkėjų balsų. Ši partija pasivijo ir pralenkė P.Porošenkos bloką.

Prezidento Petro Porošenkos blokas, kol kas surinkęs 21,63 proc. rinkėjų balsų.

Trečia vieta turėtų atitekti Lvovo mero Andrijaus Sadovyjaus suburtai partijai „Samopomyč“ („Savitarpio pagalba“) kurios sąrašo viršuje yra tokios spalvingos asmenybės kaip savanorių bataliono „Donbas“, besikaunančio Ukrainos pietryčiuose su teroristais, vadas Semionas Semiončenka. „Samopomyč“ kol kas gavo 10,56 proc. rinkėjų paramą.

Į parlamentą, surinkusi beveik 8 proc. balsų, pateko ir buvusio prorusiško prezidento Viktoro Janukovyčiaus partija. Buvusios premjerės Julijos Tymošenko Tėvynės partija gavo maždaug 5,6 proc. balsų ir taip pat turės savo atstovus parlamente.

Netikėtai prastai pasirodė dešiniojo populisto Olego Liaško Radikali partija. Ji, priešingai nei prognozuota, su 6,4 proc. balsų užėmė ne antrą, o penktą vietą.

Parlamente bus atstovaujamos iš viso septynios partijos. Tai buvo pirmieji rinkimai šalyje po to, kai valdžią perėmė proeuropietiškos jėgos, vasarį nuvertusios prezidentą Viktorą Janukovyčių.

P.Porošenka po rinkimų padėkojo gyventojams, kad jie parėmė „demokratinę, į reformas orientuotą, proukrainietišką ir proeuropietišką daugumą“. Dauguma rinkėjų „pasirinko politines jėgas, kurios remia prezidento taikos planą“, – sakoma pareiškime, kuris paskelbtas prezidentūros svetainėje po balsavimo.

Maskva rezultatais nenusivylė

Ukrainos partijos, palaikančios taikos procesą, turintį užbaigti konfliktą šalies rytuose su prorusiškais sukilėliais, aiškiai laimėjo sekmadienį vykusius parlamento rinkimus, pirmadienį pareiškė, Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas.

„Jau aišku, kad partijos, palaikančios taikų sprendinį Ukrainos vidaus krizėje, laimėjo daugumą“, – viceministrą Grigorijų Karasiną citavo valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“.

„Tai suteikia joms naują galimybę grįžti prie sudarytų susitarimų – visų pirma Minske“, – pridūrė jis, turėdamas omenyje paliaubų susitarimus, kuriuos Baltarusijos sostinėje sudarė Kijevas, Maskva ir prorusiški separatistai.

Preliminarūs rezultatai rodo, kad proeuropietiškos partijos aiškiai laimėjo Ukrainos parlamento rinkimus, kurie buvo pirmieji po anksčiau šiais metais vykusių masinių protestų, nuvertusių prorusišką prezidentą Viktorą Janukovyčių. tai, jog pastarąjį atvirai rėmusi Rusija pagaliau pripažino pokyčius Ukrainoje galima vertinti kaip nedidelį žingsnį į priekį.

Vis dėlto Kijevas ir Vakarų šalys kaltina Maskvą pastangomis destabilizuoti padėtį Ukrainoje – tiekiant ginklus sukilėliams, taip pat siunčiant jiems į pagalbą Rusijos karius. Tuo tarpu Maskva neigia dalyvaujanti ginkluotame konflikte.

„Faktas, kad atvirai nacionalistinės ir šovinistinės jėgos pelnė nemenką palaikymą ir kad joms bus atstovaujama Radoje, kelia papildomą grėsmę, jog vėl skambės raginimai ... naudoti jėgą, lieti kraują“, – pažymėjo G.Karasinas.

Rinkimai bus pripažinti

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) pranešė, kad rinkimai, nepaisant problemų Rytų Ukrainoje, bus pripažinti. Kadangi balsavimas šioje šalies dalyje nevyko, parlamente dirbs 423 deputatai, o ne 450, kaip turėtų.

Naujausiais Centrinės rinkimų komisijos duomenimis, suskaičiavus 197 rajonų rezultatus, rinkėjų aktyvumas siekė 52,44 proc.

Didžiausias rinkėjų aktyvumas užfiksuotas Lvovo srityje (70 proc.), mažiausias - Donecke (32,4 proc.), Luhanske (32,87 proc.) ir Odesoje (39,52 proc.). Kijeve balsavo 55,86 proc. rinkėjų.

Ir prieš rinkimus prognozuota, kad P.Porošenkos blokas – netvirtas politinis aljansas, sudarytas iš jo partijos „Solidarnist“ („Solidarumas“) ir buvusio bokso čempiono Vitalijaus Klyčko partijos UDAR – taps pagrindine jėga 450 vietų Aukščiausioje Radoje.

Balsavimo išvakarėse P.Porošenka pareiškė, kad į valdžią ateis „visiškai naujas parlamentas“, kuris „bus reformuojantis, nekorumpuotas, proukrainietiškas, o ne prosovietinis“.

Prorusiškos partijos patyrė fiasko

Daugelis Kijeve ir Vakarų šalyse laiko Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną atsakingu už jau šešis mėnesius Ukrainos rytus krečiantį prorusiškų separatistų sukilimą, nusinešusį apie 3,7 tūkst. žmonių gyvybių. Kijevo nuomone, Maskva siekia destabilizuoti Ukrainos naująją vyriausybę ir sukurti „įšaldytą konfliktą“ kaimyninės šalies gyvybiškai svarbioje pramonės zonoje.

Tačiau sekmadienį vykusiuose rinkimuose aiškų pralaimėjimą patyrė partijos, turinčios ryšių su Maskva arba ankstesnio prezidento Viktoro Janukovyčiaus režimu, nuverstu vasarį per protestus, išprovokuotus vyriausybės atsisakymo pasirašyti istorinę sutartį su Europos Sąjunga (ES).

„Noriu, kad karas baigtųsi, o mūsų šalis įstotų į Europos Sąjungą, nors abejoju, ar tai įvyks labai greitai“, - pensininkas Bohdanas Holobuckis sakė eidamas į savo balsavimo apylinkę Kijeve žvarbų, bet saulėtą rytą.

Radikalai, atmetantys P.Porošenkos taikos su sukilėliais planą, žadantį jiems ribotą autonomiją, taip pat pasirodė prastai, kaip ir korupcija susitepę politikai, du dešimtmečius nesugebėję imtis reikiamų reformų.

Pasak analitikų, beveik neabejotina, kad P.Porošenka pasidalys valdžią su Arsenijumi Jaceniuku, kuris liks premjero poste.

„Rinkėjai nenorėjo valdžios monopolijos vienose rankose“, - sakė Kijeve įsikūrusio Globaliųjų strategijų instituto ekspertas Vadymas Karasiovas. - Jie balsavo už Porošenkos ir Jaceniuko tandemą.“

Jau formuojama provakarietiška koalicija

Buvęs Ukrainos vidaus reikalų ministras ir P.Poroškenkos bloko lyderis Jurijus Lucenka netrukus po to, kai buvo paskelbti rinkėjų apklausų duomenys, pareiškė, kad jau pirmadienį kai kurioms politinėms jėgoms bus pateiktas pasiūlymas burtis į koaliciją, skelbia Ukrainos naujienų agentūra UNIAN.

„Mes žinome nugalėjusių partijų deklaruojamus siekius. P.Porošenkos blokas deklaravo europietiškų reformų būtinybę, kad ateityje būtų galima įstoti į Europos Sąjungą. Liaudies frontas deklaruoja tą pat. „Samopomyč“ kalba apie tą patį, „Batkivščyna“ kalba kiek kitaip, bet iš esmės – apie tą patį“, – galimus koalicijos partnerius išvardijo J.Lucenka.

Pasak jo, išvardintų politinių jėgų pakanka, kad būtų suformuota stabili proeuropietiška dauguma parlamente.

„Bet viskas priklausys nuo jų geros valios. Koalicijos susitarimas bus pasiūlytas jau rytoj“, – sakė J.Lucenka.

J.Lucenka neatmeta galimybės, jog A.Jaceniukas ir toliau eis šalies ministro pirmininko pareigas, jeigu sutiks vykdyti reikiamas reformas. „Jeigu jis su tuo sutinka, tai,manau, problemų nebus“, – rinkimų štabe surengtoje spaudos konferencijoje sakė J.Lucenka.

Jeigu į koaliciją susiburtų P.Porošenkos blokas, Liaudies frontas, „Samopomyč“ ir „Batkivščyna“, toks politinis susivienijimas Aukščiausioje Radoje turėtų apie du trečdalius parlamentarų mandatų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Kaune liftas mirtinai sužalojo moterį