Čekų žvalgyba: „Rusų šnipai itin suaktyvėjo ir suįžūlėjo“

Rusija pernai sutelkė „nepaprastai daug“ žvalgybos pareigūnų savo ambasadoje Čekijoje, šios NATO narės slaptoji tarnyba pažymėjo pirmadienį paskelbtoje savo metinėje ataskaitoje.

Rusijos šnipų suaktyvėjimas pastebimas daugelyje Europos šalių<br>"Reuters" nuotr.
Rusijos šnipų suaktyvėjimas pastebimas daugelyje Europos šalių<br>"Reuters" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 27, 2014, 4:29 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 12:31 PM

Informacija apie padidėjusį šnipų aktyvumą buvo paskelbta tuo metu, kai smarkiai pašlijo santykiai tarp Rusijos ir Vakarų šalių ir suintensyvėjo krizė Ukrainoje, prasidėjusi prieš metus nuo gatvės demonstracijų prieš prorusišką prezidentą Viktorą Janukovyčių.

Čekijos kontržvalgyba jau seniai perspėja dėl Rusijos žvalgybos tarnybų veiklos šioje Vidurio Europos šalyje, kuri yra populiari tarp Rusijos piliečių, dažnai vykstančių ten atostogauti arba įsigyjančių nekilnojamojo turto.

Saugumo informacijos tarnyba (BIS) nurodė, kad Rusijos ir Kinijos šnipai Čekijoje dažniausiai siekia pasinaudoti politikais arba žurnalistais, kas išplėstų savo įtaką ir apsaugotų savo šalių ekonomikos interesus.

Kai kurie žvalgybos pareigūnai atvykdavo į Čekiją individualiai – kaip turistai, ekspertai, mokslininkai arba verslininkai.

„Rusijos žvalgybos tarnybos mėgino atvirai ir slaptai daryti įtaką politikoje, žiniasklaidoje ir visuomenėje, propaguodama Rusijos ekonomikos interesus Čekijoje“, – sakoma ataskaitoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimai 2024