Rusija pripažins Ukrainos separatistų rinkimus

Rusijos ketinimai kenkia pastangoms pasiekti taiką

S.Lavrovas teigia, kad Rusija pripažins separatistų rengiamus rinkimus Rytų Ukrainoje.<br>„Ria-Novosti“/„Scanpix“ nuotr.
S.Lavrovas teigia, kad Rusija pripažins separatistų rengiamus rinkimus Rytų Ukrainoje.<br>„Ria-Novosti“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Oct 28, 2014, 10:18 AM, atnaujinta Jan 24, 2018, 11:02 AM

„Tikimės, kad tie rinkimai vyks kaip nutartą, o mes, žinoma, pripažinsime rezultatus“, – S.Lavrovas sakė dienraščiui „Izvestija“ prieš sekmadienį vyksiančius rinkimus, kuriuos prorusiški separatistai organizuoja dviejuose Ukrainos rytiniuose regionuose.

„Tikimės, kad rinkėjų valios pareiškimas bus laisvas ir niekas iš išorės nemėgins jo sužlugdyti“, – S.Lavrovas sakė apie vienu metu vyksiančius rinkimus separatistų paskelbtose Donecko ir Luhansko „liaudies respublikose“. 

Pasak diplomatijos vadovo, šie rinkimai, kuriuos atmeta Kijevas, bus „svarbūs valdžios legitimizavimo požiūriu“ sukilėlių kontroliuojamuose regionuose. 

S.Lavrovas taip pat sakė, kad Rusija tikriausiai pripažins sekmadienį Ukrainoje vykusius parlamento rinkimus, tačiau dar palauks Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojų išvadų. 

Rinkimai į Aukščiausiąją Radą nevyko sukilėlių kontroliuojamose teritorijose, kuriose gyvena apie 3 mln. rinkėjų. 

„Manau, Rusija pripažins tų rinkimų rezultatus, – nurodė S.Lavrovas. – Mums labai svarbu, kad Ukrainoje pagaliau atsirastų valdžia, kuri būtų susitelkusi ne į vidaus kovas arba šalies traukimu tai į Vakarus, tai į Rytus, o į tikras problemas, kylančias vyriausybei, svarstančiai, kaip suvienyti šalį.“ 

Komentuodamas Ukrainos rytuose besitęsiantį smurtą, S.Lavrovas sakė, kad „daroma pažeidimų abiejose pusėse“ – daugiausiai dėl fakto, kad abi konflikto pusės nesutaria dėl demarkacijos linijos, žyminčios zoną, iš kurios jos turėtų atitraukti sunkiąją ginkluote pagal praeitą mėnesį Minske sudarytą paliaubų susitarimą tarp Kijevo, separatistų ir Maskvos. 

„Tikimės, kad per artimiausias 2–3 dienas ta linija bus suderinta. Vėliau taps įmanoma atitraukti abiejų pusių sunkiąją ginkluotę, o tai, aišku, taps lemiamu veiksniu, siekiant ramesnės padėties ir užkirsti kelią incidentams“, – sakoma ministro pareiškime.

Rusijos ketinimai kenkia pastangoms pasiekti taiką

Rusijos pranešimas, kad Maskva pripažins ateinantį savaitgalį prorusiškų separatistų organizuojamus rinkimus rytų Ukrainoje, kelia pavojų pastangoms užbaigti jau šešis mėnesius ten vykstantį karą, antradienį pareiškė vienas aukšto rango Ukrainos užsienio reikalų ministerijos pareigūnas. 

„Rusijos ketinimai tiesiogiai prieštarauja Minsko taikos susitarimui, sukelia pavojų sutartam procesui deeskaluoti ir taikiai spręsti konfliktą, taip pat toliau silpnina pasitikėjimą Rusija kaip patikima tarptautine partnere“, – pareigūnas Dmytro Kuleba sakė naujienų agentūrai AFP.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka taip pat paskelbė esąs įsitikinęs, kad „liaudies respublikomis“ pasiskelbusiuose Donecko ir Luhansko sričių rajonuose lapkričio 2 dieną numatyti rinkimai kelia grėsmę taikos procesui Donecko baseine. 

Tai P.Porošenka pareiškė antradienį Kijeve susitikęs su JAV senatoriumi Jamesu Inhofe'u, vienu iš ginklavimosi komiteto pirmininkų. 

„Ukrainos lyderis šiame susitikime taip pat pažymėjo, kad pseudorinkimai, apie kuriuos skelbė vadinamosios DLR ir LLR lapkričio pradžioje, ne tik neturi nieko bendra su 2014 metų rugsėjo 5-osios Minsko protokolu, bet ir šiurkščiai prieštarauja jo esmei ir idėjai. Jie kelia grėsmę visam taikos procesui“, – sakoma prezidento spaudos tarnybos išplatintame pranešime. 

P.Porošenka prabrėžė, kad vietinės valdžios rinkimai Donbaso rajonuose turi vykti tik pagal Ukrainos įstatymus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio