Chaosas Burkina Fase: protestuotojai padegė parlamento pastatą

Šimtai įtūžusių

Keli tūkstančiai protestuotojų apiplėšė pastatą ir jį padegė.<br>AFP nuotr.
Keli tūkstančiai protestuotojų apiplėšė pastatą ir jį padegė.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-10-30 13:27, atnaujinta 2018-01-24 03:16

Policija leido ašarines dujas, mėgindama neleisti protestuotojams priartėti prie Nacionalinės Asamblėjos pastato sostinėje Vagadugu prieš balsavimą dėl kontroversiškų konstitucijos pataisų.

Tačiau apie 1,5 tūkst. žmonių sugebėjo prasiveržti per saugumo užtvarą ir pradėjo siaubti parlamentą, pasakojo naujienų agentūros AFP korespondentai.

Protestuotojai niokojo kabinetus, degindami dokumentus ir vogdami kompiuterinę įrangą, taip pat padeginėjo šalia pastato stovinčius automobilius.

Šalyje įtampa buvo padidėjusi jau kelias dienas, artėjant ketvirtadienį turėjusiam įvykti balsavimui dėl pataisų, kurios, kaip perspėjo Europos Sąjunga (ES), gali destabilizuoti šią Vakarų Afrikos šalį.

Stiprios policijos pajėgos ir kariai buvo sutelkti prie parlamento, kai opozicija anksčiau šią savaitę paragino rengti masinius protestus.

ES ragino vyriausybę nebesvarstyti tų teisės aktų, perspėdama, kad priešingu atveju gali „kilti pavojus ... stabilumui, tvariai plėtrai ir demokratijos pažangai“. Bendrija kvietė visas šalis susilaikyti nuo smurto.

Parlamentas ruošiasi nagrinėti siūlomą pataisą, kuri leistų B.Compaore, dabar prezidentaujančiam jau 27-us metus, siekti būti perrinktam ateinančių metų lapkritį dar penkeriems metams.

„Spalio 30-oji yra Burkina Faso Juodasis pavasaris – kaip Arabų pavasaris“, – sakė jaunos ir įtakingos opozicijos partijos – Liaudies judėjimo už pažangą (MPP) – pareigūnas Emile'is Pargui Pare.

Gautomis žiniomis, keli tūkstančiai protestuotojų apiplėšė pastatą ir jį padegė. Ketvirtadienį parlamentarai turėjo balsuoti dėl konstitucijos pataisų, kurios gali sudaryti teisinį pagrindą tolesniam B. Kompaorės buvimui valstybės vadovo poste.

Šalies sostinėje nutraukė laidas nacionalinė televizija. Kaip pranešama, televizijos kanalo būstinę užėmė protestuotojai.

Anksčiau Burkina Faso saugumo pajėgos mėgino sustabdyti opozicijos atstovus ir panaudojo ašarines dujas, kad juos išvaikytų, bet didelei grupei režimo priešininkų pavyko prasiveržti pro policijos kordonus. Pasak mačiusiųjų, manifestantų spaudžiami pareigūnai buvo priversti trauktis. Eiliniai šios valstybės Vakarų Afrikoje vadovo rinkimai turėtų įvykti 2015 metais. B. Kompaorė yra žemyno politinės scenos veteranas: jis eina prezidento pareigas nuo 1987 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.