Sudužęs R. Bransono erdvėlaivis nuo kosmoso turizmo neatbaidys

„Virgin tragedija“ - tokios antraštės mirga pasaulio žiniasklaidoje. Penktadienio vakarą sudužo Richardo Bransono bendrovės „Virgin Galactic“ erdvėlaivis „SpaceShip2“ . Nelaimė nutiko per bandomąjį skrydį Mohavės dykumoje, praneša CNN. Erdvėlaiviu skrido du lakūnai, vienas jų žuvo, antrasis - sunkiai sužalotas. Jis sraigtasparniu išgabentas į ligoninę. Tragedija šį įvykį pasaulio žiniasklaida vadina ne tik dėl piloto žūties, ši nelaimė tikra katastrofa daug prižadėjusiai ir vis skrydžius atidėliojusiai R.Bransono įmonei.

„Twitter“ tinkle pasirodė erdvėlaivio nuolaužos.<br>„Twitter“ nuotr.
„Twitter“ tinkle pasirodė erdvėlaivio nuolaužos.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 31, 2014, 9:03 PM, atnaujinta Jan 23, 2018, 9:31 PM

Žiniasklaida praneša, kad erdvėlaivis sprogo dykumoje, matyti jo nuolaužos.

„Virgin Galactic“ savo socialinio tinklo paskyroje paskelbė, kad „įvyko anomalija“. Bendrovė teigia kol kas nežinanti, dėl kokių priežasčių įvyko nelaimė.

„Mes glaudžiai bendradarbiausime su atitinkamomis institucijomis, kad nustatytume šio įvykio priežastis“, - pranešė bendrovė.

Pranešama, kad pilotai prarado kontaktą, o erdvėlaivis sudužo praėjus vos šešioms minutėms po to, kai buvo paleistas iš nešančio lėktuvo „White Knight Two“.

BBC mokslo redaktorius Davidas Shukmanas teigia, kad tai - didelė nesėkmė kompanijai, kuri tikėjosi pirmoji skraidinti žmones į kosmosą. Pasak specialisto, ši nelaimė sumažins kosmoso turistų pasitikėjimą kompanija ir gerokai pakenks pardavimams.

„Pasitikėjimas yra viskas“, - taip šios įmonės situaciją po nelaimės apibūdino BBC mokslo redaktorius. Jis priminė, kad kosmoso turizmo idėja buvo metų metus vilkinama, o ši nelaimė dar padidino nusivylimą.

Jis teigė, kad pirmas susitikimas su R.Bransonu jam paliko įspūdį, tačiau jo pažadai pradėti kelionę iki šių metų pabaigos pradėjo darytis nerealūs jau prieš keletą mėnesių.

„Šiandienos avarija planus atidės dar toliau“,- teigė D.Shukmanas.

Tačiau pats R.Bransonas žada neatsisakyti planų turistams atverti kosmosą.

„Kosmosas reikalauja pastangų, tačiau yra to vertas. Mes nepasiduosime ir judėsime į priekį“, - savo tinklaraštyje po nelaimės įrašė R.Bransonas.

Ten taip pat yra įrašas, jog skrydis į Kaliforniją, kur nukrito erdvėlaivis – viena sudėtingiausių kelionių, kurias yra tekę patirti „Virgin Galactic“ savininkui, skelbia BBC.

„SpaceShipTwo“, kurį sukonstravo garsus aviacijos dizaineris Burtas Rutanas, sukurtas remiantis prototipu, kuris 2004 metais laimėjo 10 mln. JAV dolerių prizą, tapęs pirmuoju į kosmosą pakilusiu privačiu pilotuojamu erdvėlaiviu.

Bilietas skrydžiui „SpaceShipTwo“ kainuoja 200 tūkst. dolerių (495 tūkst. litų). Juos yra įsigiję pasaulio turtuoliai, tarp jų - ir Holivudo žvaigždės.

Tai jau antras incidentas šią savaitę. Antradienį, kaip paaiškėjo, NASA susprogdino raketą nešėją „Antares“.

Tokį sprendimą NASA darbuotojai priėmė po to, kai paaiškėjo, kad raketos viduje - gedimas. Mokslininkai baiminosi, kad raketa gali nukristi ant gyvenamos teritorijos ir sužaloti žmones. Koks gedimas buvo rastas NASA neskelbia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.