Paukščių gripo protrūkiai Europos paukštynuose sėja baimę

Ta pati atmaina

Paukščių fermas tikrina specialistai.<br>AP nuotr.
Paukščių fermas tikrina specialistai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Nov 17, 2014, 7:01 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 6:15 AM

Nyderlandų sveikatos apsaugos pareigūnai sekmadienį uždraudė paukščių transportavimą šalyje, kai Hekendorpo gyvenvietėje buvo aptikta „ypatingai patogeninė“ paukščių gripo forma, kuri ne tik labai pavojinga paukščiams, bet ja gali užsikrėsti ir žmonės.

Nacionalinė maisto ir vartotojų tarnyba (NVWA) informavo, kad netoli Utrechto esančiame Hekendorpo paukštyne dabar naikinama maždaug 150 tūkst. perekšlių vištų, darbą numatyta baigti pirmadienį.

Tuo tarpu Europos Komisija pirmadienį pagyrė skubų olandų ir britų atsaką į ligos protrūkį, baiminantis, kad liga neišplistų į kitas šalis.

„Galime tik pagirti šių dviejų šalių narių pareigūnų elgesį“, – sakė Komisijos atstovas Enrico Brivio.

Ta pati atmaina

Šiaurės Anglijoje pirmadienį dėl paukščių gripo buvo uždaryta ančių ferma, nors pareigūnai tikina, jog rizika, kad virusas gali persiduoti visuomenei, yra „labai maža“.

Jorkšyre, netoli Drifildo esančioje fermoje bus sunaikinta maždaug 6 tūkst. ančių, o aplink ją 10 kilometrų spinduliu paskelbta karantino zona.

Garsus virusologas ir paukščių gripo ekspertas Ronas Fouchier informavo, kad britų valdžia pranešė Europos pareigūnams, jog fermoje nustatytas tos pačios H5N8 atmainos virusas, kuris anksčiau šį mėnesį buvo nustatytas Vokietijoje, o dabar – Nyderlanduose.

„JK (Jungtinės Karalystės) virusas yra panašus į vokiškąjį, vadinasi, tai H5N8 atmaina“, – sakė R.Fouchier naujienų agentūrai AFP.

Pasak vieno šaltinio ES, „greičiausia, visose trijose vietose (Nyderlanduose, Britanijoje ir Vokietijoje) yra ta pati (viruso) atmaina“.

Šaltinis taip pat perspėjo, kad nereikėtų stebėtis, jeigu kiltų daugiau šio viruso protrūkių, tokiose šalyse kaip Ispanija, Prancūzija ir Italija, kadangi „šią ligą matyt atnešė iš šiaurės į pietus migruojančios gulbės“.

Pavojus žmonių sveikatai

Olandų maisto kokybės kontrolės tarnybos atstovas Lexas Dendenas sakė naujienų agentūrai AFP, kad tikrinama 16 fermų 10 kilometrų spinduliu nuo užkrėstosios fermos.

Pasak jo, dviejose artimiausiose fermose užkrato nerasta.

Vieno kilometro spinduliu aplink kaimą įrengtos kelių užtvaros, ribojančios žmonių keliones.

Nuotaikos šiame kaime pirmadienį buvo ramios, policininkai ir juodos užtvaros atkirto užkrėstas fermas nuo pasaulio, baiminantis, kad užkratas gali dar labiau išplisti šaltyje, kuri yra didžiausia kiaušinių ir paukštienos eksportuotoja Europoje.

Pareigūnai nustatė, kad paukščiai yra užsikrėtę viruso H5N8 atmaina, kuri lig šiol buvo nustatyta tik Azijoje.

Per pastaruosius du mėnesius dėl protrūkio Pietų Korėjoje buvo išnaikinta šimtai tūkstančių paukščių, daugiausia ančių.

Kai kurios paukščių gripo atmainos ir mirtinos viščiukams ir kelia grėsmę žmonių sveikatai; suserga nuo paukščių užsikrėtusieji.

Tiesa, olandų pareigūnai tvirtina, kad žmonės užsikrėsti gali tik per „intensyvų ir tiesioginį kontaktą“ su užkrėstais paukščiais.

Virusologas R.Fouchier, dirbantis Erasmus medicinos centre Roterdame sakė naujienų agentūrai AFP, kad nieko nežinoma, kaip šis virusas galėjo pasiekti Olandiją.

„Neturime jokio supratimo, iš kur jis atsirado“, – pasakė jis ir dar pridūrė, kad šis gripas „staiga iškilo iš niekur paukštynuose, neturėjusiuose jokių prekybos ryšių su Azija“.

R.Fouchier spėja, kad užkratas galėto atkeliauti su laukiniais vandens paukščiais – antimis, žąsimis ar gulbėmis, kurie migruoja iš Azijos ir palieka išmatų netoli Olandijos fermų.

„Kalbėti griežtai apie šio viruso sugrįžimą negalime, nes tai yra kita atmaina nei 2005-2006 metais“, – pažymėjo jis.

Paukščių gripo atmaina H5N1 pražudė daugiau kaip 400 žmonių, daugiausia pietryčių Azijoje, pirmą kartą pasirodžiusi 2003 metais. Kita atmaina, H7N9, iškilusi 2013 metais, nusinešė daugiau kaip 170 gyvybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidento rinkimai – ko nemato Vilniaus burbulas?