Škotijos vyriausybės vadove išrinkta nacionalistė N.Sturgeon

Nicola Sturgeon trečiadienį po balsavimo Škotijos parlamente buvo

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

2014-11-20 09:46, atnaujinta 2018-01-21 01:16

44 metų buvusi advokatė praėjusią savaitę buvo išrinkta Škotijos nacionalinės partijos (SNP) lydere ir šiame poste pakeitė Alexą Salmondą, kuriam, kaip sakė N.Sturgeon, ji turi „asmeninę dėkingumo skolą“.

Maždaug dešimtmetį A.Salmondo pavaduotoja buvusi N.Sturgeon buvo vienintelė kandidatė jį pakeisti.

Edinburge kreipdamasi į regiono parlamentą, N.Sturgeon davė „širdingą“ pažadą būti „visos Škotijos pirmąja ministre“.

„Nepaisant jūsų politikos ir jūsų požiūrio mano užduotis yra jums tarnauti. Ir pažadu, kad stengsiuosi iš visų jėgų“, - sakė N.Sturgeon, kurios kalbos parlamento posėdžių salės balkone klausėsi ir jos šalininkai bei artimieji.

Pavadinusi save „darbininkų klasės mergina iš Eršyro“ Škotijos pietvakariuose, N.Sturgeon sakė, jog viliasi, kad jos paskyrimas „bus stipri, pozityvi žinia“ moterims ir merginoms.

N.Sturgeon leido aiškiai suprasti, kad feministiniai klausimai bus svarbūs jos darbotvarkėje, žadėdama imtis priemonių gerinti vaikų priežiūrą ir mažinti vyrų bei moterų atlyginimų skirtumus.

„Paskyrimas pirmąja ministre yra ypatinga ir didžiulė atsakomybė. Patekimas į istoriją tapus pirmąja moterimi, paskirta pirmąja ministre, daro ją dar didesne“, - pridūrė N.Sturgeon.

„Tikiuosi, kad mano išrinkimas pirmąja ministre iš tiesų padės atverti kelią didesnėms visų moterų galimybėms. Neturėtų būti jokių ribų jūsų tikslams ar tam, ką galite pasiekti“, - pabrėžė ji.

„Jei esate pakankamai geros ir uoliai dirbate, galite pasiekti viską, ir jokios „stiklinės lubos“ neturėtų sutrukdyti jums įgyvendinti savo svajones“, - sakė ji.

Nacionalistų lyderė taip pat sakė, kad tęs kovą už Škotijos nepriklausomybę, nepaisydama jos partijos patirto pralaimėjimo rugsėjį vykusiame referendume dėl atsiskyrimo nuo Jungtinės Karalystės.

Po plebiscito visuomenės parama SNP auga, o Britanijos vyriausybė pažadėjo suteikti Škotijai didžiulius autonominius įgaliojimus.

Britanijos vyriausybės vadovas Davidas Cameronas trečiadienį per pokalbį telefonu pasveikino N.Sturgeon su paskyrimu, pranešė Dauning Stritas.

„Premjeras sakė, jog su malonumu laukia, kai galės drauge su nauja pirmąja ministre dirbti įgyvendinant galimybes ir sprendžiant iššūkius Škotijai bei visai Jungtinei Karalystei“, - sakė Dauning Strito atstovas spaudai.

Per balsavimą Škotijos parlamente už N.Sturgeon paskyrimą pasisakė 66 deputatai, 15 balsavo prieš, o 39 susilaikė.

N.Sturgeon bus oficialiai prisaikdinta ketvirtadienį Škotijos aukščiausiame civilinių bylų teisme.

Rugsėjo 18 dieną vykusiame referendume 55 proc. balsavusiųjų pasisakė už tai, kad Škotija liktų Jungtinės Karalystės sudėtyje, o 45 proc. balsavo už atsiskyrimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.