Iranas daužo viltis dėl susitarimo, bet nori tęsti derybas

Prisijungs Rusija 

Vakarams nepavyksta įtikinti Irano.<br>AP nuotr.
Vakarams nepavyksta įtikinti Irano.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-11-23 11:02, atnaujinta 2018-01-20 20:32

„Turint omenyje tą trumpą laiką, likusį iki termino, ir virtinę klausimų, kuriuos reikėjo aptarti ir išspręsti, neįmanoma pasiekti galutinio ir visapusio susitarimo iki lapkričio 24-osios“, – Vienoje sakė Irano derybininkų komandos narys, kurį citavo ISNA. 

„Derybų pratęsimo klausimas yra galima svarstyti galimybė ir mes pradėsime ją aptarinėti, jei iki sekmadienio vakaro nebus pasiektas susitarimas“, – sakė tas derybininkų komandos narys, kurio pavardės ISNA nenurodė. 

Jungtinės Valstijos, Didžioji Britanija, Prancūzija, Vokietija, Rusija ir Kinija paskutinį derybų su Iranu ratą pradėjo antradienį, siekdamos pakto, pagal kurį Teheranas apribotų savo branduolinę veiklą mainais į ekonomiką smarkiai veikiančių sankcijų panaikinimą. 

Iranas atmeta Vakarų įtarimus, kad siekia įsigyti pajėgumus pasigaminti atominę bombą. 

Deryboms Vienoje artimi Irano ir Vakarų diplomatai „Reuters“ sakė, kad abi derybų šalys tebėra aklavietėje dėl svarbių klausimų: Irano pajėgumų sodrinti uraną ir sankcijų panaikinimo. 

Buvo cituojami minėto Irano pareigūno žodžiai, kad šalys „bandė pasiekti gairių susitarimą tokiais svarbiais klausimais kaip ... centrifugų skaičius, sodrinimo pajėgumai ir sankcijų panaikinimo laikas“.

Prisijungs Rusija 

 Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sekmadienį vakare nuvyks į Vieną dalyvauti tarptautinėse derybose dėl Irano branduolinės programos, pranešė naujienų agentūra ITAR-TASS, kuri citavo šaltinį Rusijos delegacijoje. 

Anksčiau S.Lavrovas atšaukė pirmadieniui planuotus susitikimus Maskvoje. 

Pasaulio galios ir Iranas Vienoje surengė paskutinį savo derybų ratą prieš nusistatytą lapkričio 24-osios terminą.

Iranas neprieštarautų derybų pratęsimui

Jungtinės Valstijos ir Iranas per derybas sekmadienį, susitarimo sudarymo termino išvakarėse, stengėsi įveikti atotrūkius, o Iranas užsiminė, kad neatmeta galimybės pratęsti derybas laikotarpiui iki vienų metų. 

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry ir Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas prieš pirmadienio terminą Vienoje surengė penktą derybų ratą. 

Šie du svarbūs užsitęsusių ir su pertraukomis vykusių derybų veikėjai nuo ketvirtadienio bandė pasiekti susitarimą, kuriuo būtų apribota prieštaringai vertinama Irano branduolinė veikla mainais į platų skausmingų tarptautinių sankcijų sušvelninimą. 

Juo galėtų būti užbaigta 12 metų trunkanti aklavietė, kuri net kėlė Izraelio karinių smūgių Irano branduoliniams objektams perspektyvą. J.Kerry šeštadienį telefonu kalbėjosi su Izraelio premjeru Benjaminu Netanyahu. 

„Sunkiai dirbame, – šeštadienį Vienoje sakė J.Kerry. – Ir viliamės, kad darome atsargią pažangą, bet yra didelių atotrūkių, vis dar yra rimtų atotrūkių, kuriuos stengiamės įveikti“. 

Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris, kuris taip pat yra Austrijos sostinėje, šį derybų savaitgalį pavadino „tiesos akimirka“. 

Iraniečių šaltinis AFP sakė, kad Teheranas neatmestų galimybės šias derybas branduoliniu klausimu pratęsti šešiais mėnesiais ar vienais metais, jei vėliau sekmadienį nebus padaryta reali pažanga dėl susitarimo. 

Toks pratęsimas atitiktų sąlygas, numatomas prieš metus Ženevoje pasiektame laikiname susitarime, pagal kurį kai kurie Irano branduolinės veiklos aspektai buvo laikinai įšaldyti mainais į ribotą sankcijų sušvelninimą, sakė šaltinis. 

„Mes vis dar sutelkę dėmesį į sutarimą dėl tam tikro politinio“ supratimo, kuris nebūtų rašytinis, bet sudarytų sąlygas derybininkams vėliau tiksliai nustatyti techninius susitarimo aspektus, sakė šaltinis. 

„Tačiau jei nuo dabar iki šios popietės ar šio vakaro to nepasieksime, sprendimas yra mums svarstyti Ženevos susitarimo pratęsimą, – sakė jis. – Tai galėtų būti šešių mėnesių ar vienų metų periodui. Privalome absoliučiai vengti konfrontavimo klimato su eskalavimu iš vienos ir kitos pusės“. 

Penkios nuolatinės Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos narės – Didžioji Britanija, Kinija, Prancūzija, Rusija, JAV – ir Vokietija, vadinamoji grupė P5+1, su Iranu nuo vasario derasi už laikino Ženevos susitarimo pavertimą ilgalaikiu susitarimu. 

Tokiu susitarimu siekiama sumažinti nuogąstavimus, kad Teheranas prisidengdamas savo civiline veikla pasigamins branduolinių ginklų. 

Iranas kategoriškai neigia, kad nori pasigaminti bombą, ir tvirtina, kad jo programos tikslai yra vien taikūs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.