JAV ataskaita apie CŽV kankinimus kelia aistras pasaulyje

„Human Rights Watch“: šalys privalo būti skaidrios dėl CŽV programos

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 10, 2014, 6:30 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 11:58 AM

„Ataskaita iškelia svarbių klausimų dėl žmogaus teisių pažeidimų JAV valdžios institucijomis “, – sakė Europos Komisijos atstovė Catherine Ray, pažymėdama, kad 2009 metais išrinktas JAV prezidentas Barackas Obama programą nutraukė.

„Ši ataskaita yra teigiamas žingsnis viešai ir kritiškai vertinant Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalinimo ir tardymo programą“, – kalbėjo ji.

C.Ray pridūrė, kad ES „smerkia visas kankinimo ir nederamo elgesio (su kaliniais) formas bet kokiomis aplinkybėmis, net terorizmo prevencijos atveju“.

Ji sakė, kad anksčiau negalėjo kalbėti apie įtarimus, jog kelios ES šalys buvo įsitraukusios į CŽV pasaulinį kovos su terorizmu tinklą, pavyzdžiui, slapta perduodamos įtariamuosius JAV saugumo tarnybai tardymui.

Paklausta apie vaidmenį, kurį, kaip įtariama, atliko Lietuva, Lenkija, Rumunija ir kitos šalys, C.Ray sakė, kad trečiosios šalys JAV ataskaitoje nėra minimos, todėl ji negali to komentuoti.

„Human Rights Watch“: šalys privalo būti skaidrios dėl CŽV programos

Lietuva ir kitos Europos šalys privalo būti skaidrios dėl savo vaidmens slaptose JAV programose, per kurias praėjusį dešimtmetį kankinti įtariamieji terorizmu, teigia žmogaus teisių apsauga besirūpinanti nevyriausybinė organizacija „Human Rights Watch“.

„Kai iškyla faktai apie žiaurius veiksmus, nusakytus JAV Senato ataskaitoje, europiečiai negali likti nuošalėje tik grasindami pirštu. Jie taip pat buvo įtraukti“, - BNS sakė organizacijos atstovas spaudai Andrew Stroehleinas.

„CŽV turėjo kankinimo vietų Lietuvoje, taip pat Lenkijoje ir Rumunijoje, o Europos oro uostais ir bazėmis buvo naudojamasi išimtiniams (kalinių) perdavimo skrydžiams. Lietuva ir visos ES šalys turi būti skaidrios apie savo vaidmenį šiuose nusikaltimuose ir – kaip ir JAV pareigūnai – su šiais rimtais nusikaltimais susijusieji turi už tai atsakyti“, - teigė jis.

Tokią poziciją organizacija išsakė po to, kai JAV Senatas paskelbė ataskaitą, smerkiančią CŽV slaptųjų kalėjimų praktiką. Paviešintame cenzūruotame dokumento variante konkrečios šalys, kuriose veikė slapti centrai, nebuvo įvardytos.

Žmogaus teisių gynėjai teigia, jog Lietuvoje 2005-2006 metais veikęs centras dokumente vadinamas „violetiniu“ centru.

Vokietija kritikuoja

Vokietija trečiadienį pareiškė, kad CŽV kankinimai, apie kuriuos rašoma JAV Senato komiteto ataskaitoje, yra „sunkus mūsų liberalių, demokratinių vertybių pažeidimas“, kuris neturi pasikartoti, ir „rimta klaida“ .

Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris pagyrė JAV prezidento Baracko Obamos administraciją už šios informacijos išslaptinimą, pavadindamas tai skaidriu žingsniu, rodančiu aiškų lūžį, lyginant su jo pirmtako prezidento George'o W.Busho laikais.

„Tai, kas tada buvo laikoma teisinga ir buvo daroma kovoje su islamistų teroristais, yra nepriimtina ir buvo rimta klaida“, - sakė F.W.Steinmeieris.

„Šis sunkus mūsų liberalių, demokratinių laisvių pažeidimas negali pasikartoti“, – sakė ministras, kurį ketvirtadienį cituoja populiarus laikraštis „Bild“.

„Prezidentas B.Obama padarė aiškų lūžį savo pirmtako politikoje. Vašingtono naujas atvirumas, pripažįstant klaidas ir viešai pažadant, kad nieko panašaus daugiau nepasikartos, yra svarbus žingsnis, kurį mes sveikiname“, – kalbėjo jis.

JAV Senato komiteto ataskaitoje sakoma, kad CŽV vykdyti su „al Qaeda“ siejamų įtariamųjų kankinimai buvo daug žiauresni, nei pripažino Valdyba, ir nepadėjo gauti naudingos žvalgybinės informacijos. Pasak JT, ši programa prieštaravo tarptautinei teisei ir pagrindinėms žmogaus teisėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.