Kodėl Sidnėjaus teroristas gavo pašalpą ir turėjo ginklą?

Vos prieš dvi dienas visas pasaulis sulaikė kvapą laukdamas įkaitų dramos Sidnėjuje pabaigos. Teroristas galiausiai buvo nukautas, tačiau nepavyko išvengti aukų – žuvo du žmonės, dar keletas buvo sužeisti. Tačiau visiems lengviau atsikvėpus buvo išsiaiškinta, kad policijai žinomas iranietis ne tik gavo nuolatinį leidimą gyventi Australijoje, bet ir ne vienus metus gyveno iš socialinių pašalpų bei galėjo turėti ginklą. CNN paklausė, kodėl į vyro nusikaltimus ir nestabilią jo psichiką buvo žiūrima pro pirštus.

Australija klausia, kodėl M.H.Monis turėjo leidimą laikyti šaunamąjį ginklą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Australija klausia, kodėl M.H.Monis turėjo leidimą laikyti šaunamąjį ginklą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 17, 2014, 1:59 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 11:56 PM

„Turime nuolat mokytis iš to, kas vyksta. Turime visada klausti savęs, ar darome geriausia, ką galime. Jeigu elgiamės neteisingai, kenčia mūsų žmonės. Per šią žiaurią tragediją žuvo du puikūs australai. Kiti buvo sužaloti arba traumuoti gatvėmis klajojančio bepročio“, – kalbėjo Australijos premjeras T.Abbottas.

Šalies valdžia jau pradėjo skubų incidento aplinkybių tyrimą ir planuoja iki sausio pabaigos išleisti pranešimą. Jame bus aprašytos tyrimo išvados – „pamokos, kurių galima pasimokyti iš apsiausties ir to, kas vyko iki jos“.

„Neatsipalaiduosiu, kol nebūsiu tikras, kad esate tokie saugūs, kokiais jus gali padaryti vyriausybė“, - žadėjo T.Abbottas trečiadienio naujienų konferencijoje.

Kavinę užėmęs vyras buvo įvardytas kaip Manas Haronas Monisas – Irane gimęs pabėgėlis, kuriam buvo garantuotas politinis prieglobstis Australijoje.

Įkaitų drama „Lindt“ šokolado kavinėje tęsėsi net 16 valandų. Viskas baigėsi tuomet, kai šūvius išgirdę policininkai nusprendė šturmuoti pastatą. Teroristas žuvo, tačiau toks pats likimas ištiko ir dvi įkaitus – 38-erių trijų vaikų motiną Kartiną Dawson ir 34-erių kavinės vadybininką Tori Johnsoną.

Išsiaiškinę užpuoliko tapatybę, policijos pareigūnai sužinojo, kad M.H.Monisas buvo paleistas už užstatą. Teisėsaugos rankose vyras atsidūrė dėl smurtinių nusikaltimų. Jis taip pat turėjo ilgą psichinių sutrikimų istoriją..

„Užpuolimą įvykdė žmogus, kuris buvo kitoks nei visi. Jis buvo teisėtai išstumtas iš visų Australijios bendruomenių. Žinodami apie jo psichikos sutrikimus, ankstesnius nusikaltimus ir polinkį į terorizmą, norime išsiaiškinti, kodėl jis nebuvo stebimas“, – pasakojo T.Abbottas.

Tą pačią dieną kitoje naujienų konferencijoje jis svarstė, kodėl užpuolikui buvo suteiktas nuolatinis leidimas gyventi Australijoje, leidimas turėti ginklą ir mokamos socialinės pašalpos.

Ministras pirmininkas taip pat klausė, kodėl pabėgėlis iš Irano 2009 metais dingo iš valstybės apsaugos tarnybų įrašų. Tačiau spaudos konferencijose paaiškėjo ir naujų įvykio detalių.

„Per susišaudymą gali nutikti įvairių dalykų. Svarbiausia policijos užduotis buvo kaip įmanoma greičiau pasirūpinti teroristu“, – sakė jis ir pridūrė, kad pasitaręs su policija nusprendė nevykdyti užpuoliko prašymo ir su juo nesikalbėti.

Kol vyriausybė ir kitos specialiosios tarnybos ieško atsakymų į T.Abbotto užduotus klausimus, prie „Lindt“ kavinės dygsta laikinas memorialas žuvusiems įkaitams. Tūkstančiai žmonių į tragedijos vietą atnešė gėlių ir pasirašė užuojautų knygoje.

„Mūsų šalis nėra nekalta dėl to, kas įvyko. Daugeliu aspektų esame puikiai pasiruošę, tačiau nebuvome visiškai pasirengę susidurti su būtent šiuo vyru jo pasirinktoje vietoje. Turime viską kruopščiai ištirti“, – trečiadienį tvirtino Kimas Beazley, Australijos ambasadorius JAV.

„Turėjau apsaugos darbuotojo licenciją, o vėliau gavau leidimą laikyti šaunamuosius ginklus“, – pasakojo pats M.H.Monisas 2011 metais.

„Turime išsiaiškinti, kodėl jo rankose atsidūrė šaunamųjų ginklų leidimas. Būtinai turime sužinoti, kodėl žmogus, žinomas dėl smurtavimo ir psichinio nestabilumo, buvo paleistas už išpirką, o 2009 metais dingo iš policijos įrašų. Labai svarbu kruopščiai ištirti į šalį atvykstančių žmonių saugumo statusą“, - tikino T.Abbottas.

Jis taip pat atskleidė, kad pasibaigus įkaitų dramai kalbėjosi su JAV prezidentu Baracku Obama, kuris pažadėjo prisidėti prie Australijos vykdomo tyrimo.

Parengė Emilija Riaukaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.