Pesimisto žvilgsnis į pasaulį 2015 metais

Smulkūs susirėmimai Pietų Kinijos jūroje išauga į rimtą laivynų mūšį. Izraelis subombarduoja Iraną. Nigerija sugriūva dėl nusmukusių naftos kainų ir sustiprėjusių ekstremistų. „Bloomberg News“ apklausė politologus, karo ekspertus, ekonomistus ir nustatė 15 blogiausių scenarijų, kurie 2015-aisiais gali lemti dar daugiau neramumų.

O kas, jei nutiks blogiausia? Pasaulis 2015-aisiais gali būti labai neramus.<br>„123rf.com“ nuotr.
O kas, jei nutiks blogiausia? Pasaulis 2015-aisiais gali būti labai neramus.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 1, 2015, 10:10 PM, atnaujinta Jan 17, 2018, 6:38 AM

Kokie jie? Vienas galimų karštųjų taškų – ir Baltijos šalys.

1. Sirija. Kai „Islamo valstybė“ ir Sirijos prezidento Basharo al-Assado režimas sutraiško paskutinius nuosaikių sukilėlių būrius, smurtas perlipa sienas ir patenka į Libaną, Jordaniją ir Turkiją.

2. Izraelis. Po kovo rinkimų prasideda trečiasis palestiniečių sukilimas – intifada. Bruzdesiai virsta kruvina kova tarp vis radikalesnių tiek palestiniečių, tiek Izraelio grupuočių. Į teritoriją plūsta fanatikai iš kaimyninių valstybių.

3. Iranas. Su pasaulio galingaisiais taip ir nesusitaręs apriboti savo branduolinės programos Iranas toliau kuria branduolinį ginklą. Izraelis subombarduoja Iraną, prasideda karas visame regione.

4. Vakarų Krantas/Gazos Ruožas. Gazą valdantis judėjimas „Hamas“, siekdamas didesnės politinės galios, Vakarų Krante atidaro naują frontą kovojant su Izraeliu arba tiesiog atnaujina išpuolius iš savo tvirtovių pačioje Gazoje.

5. Saudo Arabija. Miršta 90-metis karalius Abdullah. Sosto įpėdiniui princui Salmanui – 79-eri. Valdžios perėmimas vyksta sudėtingu metu, kai Saudo Arabijos oro pajėgos bombarduoja „Islamo valstybės“, prie kurios prisijungė tūkstančiai jaunų šalies piliečių, pozicijas.

6. Baltijos šalys. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nusprendžia pažeminti NATO pakurstydamas rusakalbius Estijoje ir Latvijoje ir dar labiau iššiepdamas dantis Kaliningrado srityje. Kad Rusija pasiryžusi toliau tikrinti NATO budrumą, rodo šimtai rusų lėktuvų skrydžių virš Baltijos jūros vien 2014 metais.

7. Rusija/Ukraina. V.Putino ir profesionalių Rusijos karių remiami separatistai pradeda judėti į Ukrainos vakarus siekdami sukurti sausumos koridorių į jau aneksuotą Krymą. ES ir JAV paskelbia dar didesnes sankcijas ir pradeda teikti karinę pagalbą Ukrainai.

8. Pietų Kinijos jūra, Rytų Kinijos jūra. Toliau daugėja susirėmimų tarp Kinijos karo laivų ir kitų šalių žvejų Pietų Kinijos jūroje. Kinijos ir Japonijos naikintuvai susiremia dėl Senkaku salų.

9. Nigerija. „Boko Haram“ fanatikai rengia daugiau atakų ir užima vis didesnę teritoriją improvizuotam savo kalifatui Nigerijos šiaurės rytuose. Prezidento Goodlucko Jonathano kariai nesugeba suvaldyti ekstremistų didžiausioje Afrikos valstybėje pagal gyventojų skaičių.

10. Afganistanas/Pakistanas. Talibai kalnuotuose Afganistano ir Pakistano pasienio regionuose paskelbia apie sąjungą su „Islamo valstybe“. Kovotojai priartėja prie Kabulo ir Islamabado, o tuo metu Afganistane toliau mažinamas JAV karių skaičius.

11. Indija/Pakistanas. Indijoje surengiama tokia teroristinė ataka kaip 2008 metais Mumbajuje, kai kovotojai iš Pakistano užpuolė viešbučius ir traukinių stotį. Indijos premjeras Narendra Modi, raginamas šalies nacionalistų, atsako grasinimais Pakistanui. Kyla krizė tarp dviejų branduolinių valstybių.

12. Šiaurės Korėja. Šiaurės Korėjos povandeninis laivas paskandina neva šnipinėjusį Pietų Korėjos laivą. Seulas atsako paskandindamas šiauriečių laivą.

13. Arktis. Toliau tarp Rusijos, JAV, Norvegijos, Danijos ir Kanados didėjanti įtampa dėl teisių į gamtinius išteklius Arktyje paskatina laivų susirėmimą. Nesiliauna ginčai dėl tokių teritorijų kaip norvegams priklausantis Svalbardas.

14. Irakas. „Islamo valstybės“ fanatikai įplieskia didelį tarpkonfesinį karą – šiitų dauguma visame Irake kovoja su sunitų mažuma. Sutrikus naftos gavybai, į konfliktą priverstos įsitraukti aplinkinės šalys ir JAV.

15. Graikija. Po sausį numatytų pirmalaikių rinkimų į valdžią ateina radikalių kairiųjų partija „Syriza“ ir jos lyderis Alexis Tsipras. Naujoji vyriausybė pradeda nesilaikyti tarptautinės finansinės pagalbos teikimo sąlygų, o pasitikėjimas euru ima svyruoti visoje euro zonoje. Prasideda nauja krizė.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.