Šanchajuje per spūstį žuvusiųjų šeimos laukia atsakymų

Žmonės, kurių artimieji buvo mirtinai sutrypti švenčiant Naujuosius metus istoriniame Kinijos Šanchajaus uosto rajone, vis dar laukia atsakymų iš valdžios, informuoja „Reuters“.

Gedintys negauna jokios informacijos apie nelaimės aplinkybes ir jiems įsakoma neviešinti savo skausmo, ypač apie tai nekalbėti su užsienio žurnalistais.<br>AP nuotr.
Gedintys negauna jokios informacijos apie nelaimės aplinkybes ir jiems įsakoma neviešinti savo skausmo, ypač apie tai nekalbėti su užsienio žurnalistais.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 6, 2015, 12:42 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 9:43 PM

Gedintys negauna jokios informacijos apie nelaimės aplinkybes ir jiems įsakoma neviešinti savo skausmo, ypač apie tai nekalbėti su užsienio žurnalistais.

Nors Šanchajus garsėja kaip kosmopolitiškiausias ir geriausiai valdomas Kinijos miestas, ši nelaimė jo įvaizdį gali pakeisti. Tai taip pat gali užkirsti kelią iki 2020 m. Šanchajui tapti pasaulio finansų centru.

Vienos aukos artimieji pasakojo, kad, norėdami gauti atsakymus, jie kreipėsi į policiją, sveikatos priežiūros ir valdžios atstovus, tačiau nesužinojo nieko naujo. Toks elgesys Šanchajuje nėra neįprastas, čia policijos tyrimai dažnai atliekami tyliai, neinformuojant visuomenės.

Antradienį atsisveikinimo su aukomis ceremonijoje, prižiūrimi valdžios atstovų, žmonės nešė gėles ir raudojo. Policininkai, apsirengę civiliais drabužiais, neleido žurnalistų prie aukų artimųjų. Stebimi buvo visi, net ir tie, kurie stovėjo atokiau.

Netekusi artimojo viena moteris „Reuters“ telefonu sakė, kad jai buvo paskirtas žmogus, buvęs šalia jos per visą ceremoniją. Jis jai patarė nekalbėti su žurnalistais.

Kiti žmonės skundžiasi, kad iki šiol jų artimųjų kūnai nebuvo sugrąžinti.

Šanchajaus sveikatos departamento pranešime „Reuters“ teigiama, kad kol kas sunku atpažinti visas aukas. Po sukrėtimo atsigavę sužeistieji jau susisiekė su savo šeimomis, o su aukų kūnais elgiamasi tinkamai.

Sekmadienį aukų artimieji ėmė protestuoti reikalaudami atsakymų. Jų sukurtas tinklaraštis, kuriame jie dalijosi aktualia informacija, pirmadienį buvo uždarytas. Jų teigimu, valstybės valdomi žiniasklaidos kanalai šią nelaimę ignoravo arba bandė ją užglaistyti.

Tačiau pasirodė ir kitokių straipsnių bei pranešimų, kuriuose klausiama, kiek policijos pareigūnų budėjo šventės metu ir kodėl jie nesugebėjo suvaldyti minios. Naujienų agentūra „Xinhua“ teigia, kad „viskas įvyko dėl valdžios budrumo stokos ir neapdairumo“.

Pernai toje pačioje vietoje vykusi Naujųjų metų šventė ir fejerverkai pritraukė daugiau nei 300 tūkst. žmonių, šiais metais renginys buvo atšauktas, bet žmonės vis tiek atėjo. Vienas policijos pareigūnas teigė, jog jie nesitikėjo tokios didžiulės minios ir nebuvo tinkamai pasiruošę.

Dauguma aukų buvo 20-30 metų, 25 iš jų- moterys, skelbia policijos pateiktas sąrašas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.