Rusijos teismas atsisakė imtis veiksmų prieš A. Navalną

Rusijos teismas atsisakė imtis

Ppozicijos lyderis A.Navalnas.<br>AP nuotr.
Ppozicijos lyderis A.Navalnas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jan 7, 2015, 12:53 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 7:13 PM

Šis iškilus Kremliaus kritikas praeitą mėnesį buvo nuteistas už sukčiavimą prieštaringai vertinamoje byloje, kurioje jam skirtas 3,5 metų lygtinis laisvės atėmimas. A.Navalnas teigia esantis laisvas, bet pareigūnai nurodė, kad jis turi likti namų arešte, kol nuosprendis įsigalios.

Įtūžęs charizmatiškas 38 metų teisininkas pirmadienį atsikratė juodos elektroninės apyrankės, kuria stebimas jo judėjimas, ir paskelbė jos nuotrauką socialiniame tinkle „Twitter“.

„Atsisakau vykdyti savo neteisėto namų arešto įpareigojimus“, – jis parašė savo tinklaraštyje, pridūręs, kad apyrankės dirželį nukirpo paprastomis žirklėmis.

Nors kalėjimo pareigūnai pirmadienį aplankė A.Navalną ir nufotografavo sugadintą apyrankę, bet jokių kitų veiksmų nebuvo imtasi.

Maskvos teismas antradienį atmetė kalėjimų valdybos skundą, sakydama, kad negali „svarstyti tokių dokumentų, kai buvo paskelbta nutartis baudžiamojoje byloje“, teismo atstovė Julija Petrova sakė naujienų agentūrai „RIA Novosti“.

Rusijos įstatymai „aiškiai sako, kad kaltinamasis turi būti nedelsiant paleistas teismo salėje, jeigu yra paskelbta kaltinamoji nutartis ir skirta bausmė, kuri nėra įkalinimas“, A.Navalnas rašo savo tinklaraštyje.

Antradienį A.Navalnas parašė „Twitter“, kad išėjo iš savo buto Maskvoje į parduotuvę nusipirkti pieno. Vėliau jis įkėlė savo žmonos padarytą nuotrauką, kurioje matoma, kaip A.Navalną seka trys vyrai tamsiais drabužiais.

Pagal nuosprendį, paskelbtą gruodžio 30 dieną, A.Navalno broliui Olegui buvo skirta reali 3,5 metų įkalinimo bausmė. Tuojau po to A.Navalnas pažeidė namų arešto sąlygas, apsilankęs savo šalininkų mitinge Maskvos centrinėje Maniežo aikštėje, tačiau buvo sulaikytas policijos.

Po to incidento Rusijos kalėjimų valdyba nurodė informuosianti teismą apie namų arešto sąlygų pažeidimą.

Antradienį buvo neaišku, ar A.Navalnui bus skirta kokių nors sankcijų dėl pastarųjų veiksmų.

Teisininkas Muradas Musajevas sakė radijui „Echo Moskvy“, kad A.Navalno pasiųsti „ženklai pasirodė esantys veiksmingi ir praktiškai nesukeliantys jokio pavojaus“.

„Dabar jo arešto metodas nebus keičiamas ... o potencialus jo nuosprendžio sugriežtinimas (pavyzdžiui, lygtinės įkalinimo bausmės pakeitimas realia) niekaip nebūtų susijęs su namų arešto pažeidimais“, – rašė M.Musajevas.

„Jo veiksmai teisiškai švarūs. Kita vertus, pagal mūsų „įstatymų viršenybę“ jį iš tiesų būtų galima suimti“, – kitas teisininkas Andrejus Buzinas sakė dienraščiui „Moskovskij komsomolec“.

A.Navalnas ir jo brolis buvo nuteisti už sukčiavimą, kurio taikiniu esą tapo Prancūzijos kosmetikos bendrovė „Yves Rocher“. Jiedu buvo pripažinti pasisavinę iš tos bendrovės beveik 27 mln. rublių (apie 500 tūkst. JAV dolerių pagal tuometį kursą). Broliai tuos kaltinimus neigė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.