Teroristų paieškos Prancūzijos miesteliuose pasėjo baimę

Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

2015-01-08 08:33, atnaujinta 2018-01-16 17:11

Prancūzijos policija tebeieško įtariamųjų teroristų, kurie surengė kruviną išpuolį prieš nepriklausomą spaudą. Buvo pranešta, kad jie gali tūnoti name Valua Krepi mieste netoli Paryžiaus, didelės policijos pajėgos pastebėtos ir netoli anksčiau apiplėštos degalinės esančiuose Longponto bei Corcy miestuose. Į visą Pikardijos regioną, kur gali būti bėgliai, pasiųstos gausios ginkluotos specialiosios policijos pajėgos. Šiuo metu teroristų ieškoma Longponto miškuose. Paieškas apsunkina itin didelis plotas - Pikardijos regiono miškas didesnis nei pats Paryžius.

Spėjama, kad būtent miške bėgliai ir slepiasi. Policija blokavo kelią į Longpontą, tikrina kiekvieno gyventojo namus, šukuoja gatves.

Tuo tarpu, Paryžiaus pietinėje dalyje sprogo automobilis. Nepranešama, ar šis įvykis siejamas su teroro aktu redakcijoje.

Pasirodo broliams Kouachi buvo uždrausta vykti į JAV. NBC informuoja, kad broliai buvo patekę į JAV institucijų juodąjį sąrašą.

Prancūzijos teisingumo ministrė Christiane Taubira CNN informavo, kad vienas iš brolių 2005 metais keliavo Į Jemeną.

Dirba tūkstančiai pareigūnų

Policijos pajėgos gerokai sustiprintos: šalyje budi 88 150 pareigūnų, 9650 iš jų – Paryžiuje. Prancūzijos vidaus reikalų ministras Bernard'as Cazeneuve'as tikino, kad sustiprintos pajėgos visose viešose įstaigose: prie mokyklų, prie žiniasklaidos atstovybių, transporto stočių, maldos namų, diplomatinių atstovybių, taip pat ir labiausiai turistų lankomose vietose.

Vidaus reikalų ministras paskelbė ir daugiau detalių apie antiteroristinę operaciją šiuo metu vykdomą Prancūzijoje. Policija naudojasi 90 liudininkų parodymais, policija kruopščiai planuoja tolesnius veiksmus. Skelbiama, jog sekmadienį Paryžiuje vyks Europos šalių atstovų susitikimas, laukiama ir specialistų iš JAV. Susitikime bus aptariami bendri veiksmai, siekiant užkirsti kelią teroristinėms grėsmėms.

Vidaus reikalų ministras patvirtino, kad šiuo metu yra sulaikyti devyni žmonės.

Tuo tarpu „Al-Qaeda“ pagyrė atakos prieš redakciją organizatorius ir pavadino juos herojais.

Ieško namuose ir miške

Policijos pareigūnai naršo miestelio gyventojų namus. Kai kuriuos gyventojus šokiravo žinia, kad galbūt jų regione slapstosi įtariamieji žurnalistų žudikai. Keli žmonės dėl patirto streso buvo išvežti į ligoninę.

Viešbučio Longponte savininkas Benoit Verdunas BBC teigė, jog paieška vis spartėja. „Pareigūnai liepė man uždaryti viešbutį ir neiti į gatvę. Jie apieško visus namus pagrindinėje gatvėje ir ji nėra tokia didelė, tad dabar jau baigia pasiekti jos pabaigą. Šiuo metu jie toje dalyje, kur stovi nauji namai", - aiškino prancūzas.

BBC taip pat cituoja vieną Longponto gyventoją, kuris tikina girdėjęs, kad užpuolikai slapstosi miške.

„Ten buvo žmogus, kuris man pasakė, kad jie, matyt, paliko savo automobilį ir slapstosi miške“, - sakė neįvardintas prancūzas. Prancūzijos policijai teks sunki užduotis apieškoti mišką, kurio plotas didesnis nei Paryžiaus miesto.

Ragino siekti vienybės

Vakarop Prancūzijoje surengtoje spaudos konferencijoje šalies vidaus reikalų ministras Bernard'as Cazeneuve'as teigė, kad nėra ryšio tarp šaudynių „Charlie Hebdo“ redakcijoje ir išpuolio prieš policininkę. AFP agentūra informuoja, kad dėl šio įvykio sulaikyti du įtariamieji.

Ministras paragino visus prancūzus siekti „nacionalinės vienybės“.

„Nacionalinė vienybė yra labai svarbu tokiu metu, nes teroristų planas - pasėti baimę. Mes turime likti ramūs ir parodyti, kad mes nebijome“,- teigė B.Cazenueuve'as.

Paskelbė aukščiausią pavojaus lygį

Įvažiavimai į Valua Krepi uždaryti,  gyventojams liepta likti namuose. Namą, kur galimai slepėsi ataką įvykdę asmenys, supo gausios policijos pajėgos, danguje skraidė specialiųjų pajėgų sraigtasparniai. Šiose teritorijose dislokuotas Prancūzijos policijos pajėgų kovos su terorizmu dalinys RAID, ir sukarintas specialiųjų operacijų dalinys GIGN.

Prancūzijos premjeras paskelbė aukščiausią pavojaus lygį jau ir šiaurėje nuo Paryžiaus esančiame Pikardijos regione, kur įtariama yra nusikaltėliai.

Anksčiau pranešta, kad du įtariamieji broliai Cherifas ir Saidas Kouachi buvo pastebėti pilkame „Renault Clio" markės automobilyje Šiaurės Rytų Paryžiuje. Vienas liudininkas degalinėje pranešė matęs du kaukėtus automatais „Kalašnikov“ ginkluotus vyrus automobilyje, kurio registracijos numeris buvo paslėptas.

Siautėjo degalinėje

Kaip anksčiau pranešta, užpuolikai apiplėšė degalinę . Jie pavogė maisto ir degalų, liudininkai praneša girdėję šūvius. Vyrai buvo stipriai ginkluoti. 

 Ginkluoti pareigūnai siunčiami į svarbiausius įvažiavimo į miestą kelius, telkiamos pajėgos galimam susirėmimui, mieste patruliuoja civiliais persirengę stebėtojai. Baimintasi, kad broliai gali surengti dar vieną kruviną ataką Paryžiuje.

Automobilis, kuriuo važiavo liudininkų matyti vyrai, kaip manoma, yra tas pats, kuris buvo pagrobtas Paryžiuje iškart po atakos redakcijoje.

Kitame,  „Citroen" markės automobilyje, kuriuo užpuolikai atvažiavo į atakos vietą ir vėliau paliko jį pakelėje, rasta  „Islamo valstybės" vėliavų ir Molotovo kokteilių

Ieškodama užpuolikų, policija anksčiau paskelbė įtariamųjų nuotraukas ir paprašė skubiai suteikti informacijos apie juos. Vieną asmenų pareigūnai identifikavo pagal tapatybės kortelę, rastą automobilyje, kuriuo vyrai pabėgo iš įvykio vietos.

Prancūzijos saugumo pajėgos pradėjo didelio masto gaudynes ieškodamos dviejų brolių, kurie įtariami nužudę 12 žmonių per teroro ataką Paryžiuje leidžiamo satyrinio savaitraščio redakcijoje. Šis išpuolis aukų skaičiumi yra didžiausias šalyje per pastaruosius 50 metų.

Gaudynės truko visą naktį, o elitinės kovos su terorizmu policijos pajėgos surengė reidą Šiaurės Prancūzijoje esančiame Reimso mieste. Šiuo metu policija seka karštais pabėgusių nusikaltėlių pėdsakais. Pranešama, kad jie gerai ginkluoti.

Sulaikė 9 asmenys

Iš viso per operaciją ieškant dviejų brolių buvo sulaikyti devyni asmenys.

Patvirtindamas ankstesnius premjero Manuelio Vallso komentarus teismo šaltinis, nesutikęs viešinti savo vardo, sakė, kad minėtiems broliams artimi vyrai ir moterys šiuo metu apklausiami policijos. Šaltinis nenurodė, kur buvo sulaikyti tie žmonės.

M.Vallsas radijui RTL sakė, kad du įtariamieji, kurių dar nerasta, buvo žinomi žvalgybos tarnyboms ir „neabejotinai“ buvo sekami prieš trečiadienį įvykdytą ataką.

Aštuoniolikmetis pasidavė

Vienas Paryžiaus prokuratūros pareigūnas sakė, kad jauniausias iš trijų įtariamųjų pasidavė policijai Šarlevilio-Mezjero mieste, esančiame netoli Reimso, maždaug 230 km į šiaurės rytus nuo Paryžiaus, netoli sienos su Belgija.

Šiai bylai artimas šaltinis teigė, kad 18 metų jaunuolis Hamydas Mouradas pasidavė, kai „pamatė savo vardą minimą socialiniuose tinkluose“.

„Jis atėjo į policijos komisariatą, prisistatė ir buvo sulaikytas", – sakė policijos atstovas.

Televizija BFM, remdamasi neįvardytais šaltiniais, paskelbė, kad areštuoti ir keli kiti asmenys, susiję su tais dviem broliais.

Tačiau kaukėti juodai vilkintys užpuolikai, kurie šaukė „Allahu Akbar“ („Dievas yra didis“) žudydami kai kuriuos pagarsėjusius prancūzų žurnalistus ir du policininkus, tebėra laisvėje.

Ryšiai su teroristais

Buvo išduoti orderiai suimti 32 metų Ch.Kouachi – žinomą džihadistą, kuris 2008 metais buvo teisiamas dėl ryšių su islamistų grupe, kuri verbavo Prancūzijos piliečius, lankydavusius vieną mečetę Rytų Paryžiuje, vykti kautis su amerikiečiais Irake, – ir jo 34 metų brolį Saidą. Abu jie gimę Paryžiuje.

Kai kurie ekspertai atkreipė dėmesį į tai, kaip gerai šauliai valdė ginklus ir suplanavo pabėgimą. Menkai tikėtina, kad išpuolį trys vyrai galėjo surengti vieni.

Policijos šaltinis sakė, kad vienas jų buvo atpažintas pagal tapatybės kortelę, paliktą automobilyje, kuriuo paspruko užpuolikai.

Pasak jo, Ch.Kouachi, kuris buvo suimtas, kai ruošėsi išvykti į Iraką prisidėti prie kovotojų, atliko pusantrų metų laisvės atėmimo bausmę.

Paieškų operacijos buvo surengtos Strasbūre ir miesteliuose netoli Paryžiaus, o Reimse policijos specialiosios pajėgos surengė reidą viename pastate, kurį vėliau apieškojo baltus kombinezonus vilkintys policijos ekspertai.

Šaudė į galvą

Per trečiadienį surengtą ataką ginkluoti užpuolikai įsiveržė į „Charlie Hebdo“ redakciją, kai žurnalistai buvo susirinkę į rytinį redaktorių pasitarimą.

Paryžiaus prokuroras Francois Molins'as sakė, kad užpuolikai pirmiausia nušovė prie įėjimo buvusį vyrą ir įsiveržė į pastatą. Tuomet jie užlipo į antrąjį aukštą ir pradėjo šaudyti į žmones, dalyvavusius redaktorių pasitarime. Ten buvo aštuoni žurnalistai, policininkas, priklausęs savaitraščio vyriausiojo redaktoriaus apsaugos komandai, ir vienas svečias.

„Tai, ką pamatėme, buvo žudynės. Daugeliui aukų buvo įvykdyta egzekucija – dauguma buvo pašauti į galvą ir krūtinę“, – greitosios pagalbos medikas Patrickas Hertgenas, atvykęs suteikti pagalbos sužeistiesiems, sakė naujienų agentūrai „Reuters“.

Pasak prokurorų, per šią ataką buvo sužeista dar 11 žmonių, keturių būklė kritinė.

Viename tos atakos vaizdo įraše matyti, kad vienas užpuolikų, aidinti šūviams prie redakcijos pastato, šaukia „Allahu Akbar!“ Kitas, priėjęs prie gatvėje gulinčio sužeisto policininko, pribaigia jį šūviu iš automato, o vėliau abu ramiai įlipa į juodą automobilį ir išvažiuoja.

Savaitraščio vyriausiasis redaktorius Stephane'as Charbonnier, turėjęs Charbo pravardę ir saugomas policijos dėl anksčiau gautų grasinimų nužudyti, tapo viena šio kruvino išpuolio aukų.

Taip pat žuvo karikatūrininkai Jeanas Cabut, Georges'as Wolinski ir Bernard'as Verlhacas, žinomas slapyvardžiu Tignous.

Neramios dienos Prancūzijai 

Šiandien Prancūzijoje paskelbta gedulo diena. Vidurdienį visoje šalyje įvykis ir 12 žuvusiųjų bus pagerbiami tylos minute, skambės Paryžiaus Dievo Motinos katedros varpai.

Visą naktį saugumo pajėgos vykdė didžiulę paieškos operaciją, tačiau niekas nebuvo areštuotas.

Šalyje šiuo metu paskelbtas aukščiausias terorizmo pavojus. Žiniasklaidose redakcijose, maldos vietose, viešajame transporte ir kitose masinio susibūrimo vietose dabar sustiprintas saugumas.

Paryžiuje ir kituose Prancūzijos bei Europos miestuose žmonės rengė budėjimus pagerbdami tuos, kurie žuvo per trečiadienio išpuolį „Charlie Hebdo" redakcijoje. Daugybė žmonių išreikšdami solidarumą laikė plakatus su užrašu „Je suis Charlie" (prancūzų k. „Aš esu Charlie“) reikšdami solidarumą su aukomis ir paramą žodžio laisvei. Šiandien ministrai ir saugumo pajėgų vadai renkasi į Eliziejaus rūmus, į krizės susitikimą, kurį rengia šalies prezidentas Francois Hollande'as.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.