Nukautas Paryžiaus parduotuvės užgrobėjas, o kur jo bendrininkė?

Su tokiu iššūkiu Prancūzijos policija ir saugumo tarnybos niekada nebuvo susidūrusios. Užspeitę į kampą žudynėmis įtariamus brolius Cherifą ir Saidą Kouachi, pareigūnai gavo naują sukrečiantį pranešimą - Paryžiaus parduotuvėje vyras paleido šūvių papliūpą. Dabar pranešama, kad buvo įvykdytas policijos šturmas, per jį nukautas pagrobėjas.

Vykdant įkaitų gelbėjimo operaciją panaudotos šviesinės ir garsinės granatos.<br>AP nuotr.
Vykdant įkaitų gelbėjimo operaciją panaudotos šviesinės ir garsinės granatos.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 9, 2015, 2:39 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 1:21 PM

Teroristai siekė, kad Prancūzijos visuomenė išsigąstų. Išpuolį parduotuvėje surengė policininkę ketvirtadienį Prancūzijos sostinėje nužudęs Amedy Coulibaly. Jam talkino ginkluota mergina Hayat Boumeddiene.

Ekspertai ėmė kalbėti apie teroristų tinklą ir gerai parengtą grupuotės planą.

21.16 val. Košerinio maisto krautuvės užpuolikas prieš policijos operaciją pareiškė, kad jis savo veiksmus „koordinavo“ su satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ žurnalistų žudikais ir kad jis esąs „Islamo valstybės“ narys.

19.58 val. Įkaitų likimas žydų parduotuvėje Paryžiaus rytuose iki galo nėra aiškus. Per Prancūzijos televiziją rodyti po susišaudymo pradžioje iš pastato bėgantys žmonės, bet vėliau vienas šaltinis policijos profsąjungoje sakė, kad keturi įkaitai gali būti negyvi; pasak jo, iš viso įkaitų čia buvo apie 20.

Agentūros AFP šaltinis sakė, kad po operacijos parduotuvėje suskaičiuoti penki negyvi žmonės, keturi jų – įkaitai, ir dar keturi „rimtai sužeisti“.

19.41 min. Kaip teigia kai kurios Prancūzijos žiniasklaidos priemonės, tarp jų - televizijos kanalas BFMTV, viena iš keturių žuvusiųjų gali būti teroristo bendrininkė. Tiesa, to niekas nepatvirtina.

19.31 val. Pranešama, kad vadavimo operacija vis dar nesibaigė. Policijos pareigūnai vis dar apieško teritoriją aplinkui parduotuvę. Panašu, kad jie gali ieškoti dingusios pagrobėjo merginos.

19.21 val. Pranešama, kad keturi žmonės sunkiai sužeisti. O keturi žuvę įkaitai galėjo būti nužudyti dar iki prasidedant policijos šturmui.

19.16 val. Policija ieško pabėgusios pagrobėjo bendrininkės. Gyvenotojų prašoma pranešti, jei moterį kažkur mate. 

19.10 val. Pranešama, kad pagrobėjo mergina Hayat Boumeddiene pabėgo iš įvykio vietos apsimetusi įkaite.

19.07 val. Vis dar nežinoma, kiek įkaitų buvo parduotuvėje, tačiau šaltiniai praneša, kad iš pastato išbėgo apie 10 žmonių. 

19.02 val. Policija patvirtina, kad pagrobėjas buvo nukautas. Manoma, kad  pagrobėjo mergina Hayat Boumeddiene taip pat buvo pastate, tačiau jos likimas kol kas nežinomas.

18.54 val. Pranešama, kad bent keturi įkaitai yra negyvi.

18.51 val. Saugumo pajėgos ir išminuotojai apieško pastatą. Baiminamasi, kad pagrobėjas galėjo palikti parduotuvėje sprogmenų.

18.49 val. Policija galėjo  stebėti, kas vyko užgrobtos parduotuvės viduje. Jie sugebėjo įsilaužti į jos stebėjimo kamerų sistemą ir visą laiką sekė pagrobėjo veiksmus.

18.44 val. Manoma, kad įkaitų vadavimo operacijos metu buvo panaudotos garsinės ir šviesinės granatos, kitaip vadinamos trauminėmis. Jos esą buvo skirtos išmušti pagrobėją iš vėžių ir pradėti išlaisvinimo operaciją. 

18.41 val. „France24" praneša, kad visi įkaitai liko gyvi. Kol kas nežinoma ar jie nebuvo sužeisti.

18.38 val. Į įvykio vietą važiuoja daugybė greitosios pagalbos automobilių. Įtariama, kad yra sužeistų.

18.34 val. Girdimi sprogimai galėjo būti policijos triukas, kuriuo siekta suklaidinti ir atitraukti užpuoliko dėmesį. Pranešama, kad dabar operacija baigta.

18.30 val. Parduotuvę užgrobęs ir 6 žmones įkaitais laikęs vyras nukautas.

18.27 val. Parduotuvėje buvo girdėti tik sprogimai, bet ne šūviai, todėl įtariama, kad tai buvo policijos šturmas.

18.26 val. Du policijos pareigūnai buvo sužeisti. Kol kas išlaisvinti ne visi įkaitai. 

18.19 val. Iš parduotuvės išėjo bent viena įkaitė.

18.14 val. Parduotuvėje girdisi stiprūs sprogimai. Žurnalistai praneša, kad tai įvyko praėjus 20 min. nuo šturmo ir sprogimų įvykusių pastate, kuriame slepiasi broliai Kouachi. Suskaičiuoti šeši sprogimai.

17.40 val. Paryžiaus policija davė nurodymą uždaryti visas parduotuves senajame miesto žydų kvartale. Tai penktadienį pranešė Prancūzijos sostinės 4-osios apygardos, kurioje yra šis istorinis rajonas, merija.

„Saugumo sumetimais apygardos meras ir policijos komisaras pareikalavo tučtuojau uždaryti visas parduotuves Rozjė gatvėje“, - sakoma vietos administracijos spaudos tarnybos pranešime.

17.30 val. Michael Rudy, kuris gyvena netoli parduotuvės, kurioje laikomi įkaitai BBC teigė, kad policija evakuoja aplinkinių pastatų gyventojus. Jis pasakoja, kad jo sūnaus mokykla vos 200 metrų nuo įvykio vietos, kol kas kontaktų su sūnumis jam nepavyko užmegzti.

Kitas liudininkas BBC tikino buvęs netoli įvykio vietos, kai užpuolikas ėmė šaudyti. Policija aptvėrusi teritoriją, todėl kas vyksta prekybos centro viduje pašaliniai nemato.

17.04 val. Pranešama, kad parduotuvės apylinkėse visiškai neveikia mobilusis ryšys. Manoma, kad taip siekiama sukliudyti pagrobėjui bendrauti su Kouachi broliais.

17.00 val. Policija tvirtina, kad broliai Kouachi ir  Amedy Coulibaly susiję. Pastarasis grasina išžudyti visus šešis įkaitus, jei broliai nebus paleisti.

16.54 val. Ispanijos Vidaus reikalų ministerija praneša, jog iš Irako ir Sirijos į Europą grįžo apie 600 islamistų.

16.47 val. Policija prašo visas parduotuves aplink įkaitų pagrobimo vietą užsidaryti. Iš aplinkinių pastatų evakuojami žmonės.

16.42 val. Liudininkai pasakoja, kad vyras įbėgdamas į parduotuvę šaukė: „Jūs žinot, kas aš esu!"

16.38 val. Pagrobėjas parduotuvėje laiko bent šešis įkaitus. Prancūzijos vidaus reikalų ministras paneigė gandus apie du nužudytus asmenis. Vis dėlto vienas asmuo yra sunkiai sužeistas.

16.15 val. Pasirodė pranešimai apie galimai surengtą dar vieną išpuolį. Evakuota Trokadero aikštė, ten skubėjo ginkluoti pareigūnai. Kaip vėliau paaiškėjo - pavojus buvo netikras.

16.09 val.  32 m. Amedi Coulibaly gerai žinomas teisėsaugai. Jis pagarsėjo kaip vienas labiausiai atsidavusių teroristo Djamelio Beghalo sekėjų. 26 m. Hayat Boummeddiene buvo vyro partnerė nuo 2010 m. Jie abu yra lankęsi minėto teroristo namuose.

15.51 val. Naują išpuolį surengęs vyras reikalauja paleisti brolius Kouachi , kurie įtariami prieš keletą dienų Paryžiuje nužudę 12 žmonių.

15. 41 val. Žiniasklaidos duomenimis, išpuolį įvykdęs asmuo, vardu Amedi Coulibaly, yra  tas pats, kuris ketvirtadienį nušovė policijos pareigūnę. 

15.24 val. Pranešama, kad užpuolikas su savimi turėjo du automatinius ginklus.

15.12 val. Šalia įvykio vietos yra kelios mokyklos. Visos jos užrakinamos iš vidaus, mokiniai saugumo sumetimais neišleidžiami.

15.05 val. Į vietą siunčiamos policijos pajėgos. Virš parduotuvės skraido policijos sraigtasparnis. Pietinėje miesto dalyje stabdomas eismas.

14.39 val. Skelbiama, kad įkaitais užpuolikas paėmė bent penkis žmones, tarp jų - moterį ir vaiką.

Policija įtaria, kad trečiąjį išpuolį galėjo surengti tas pats žmogus, kuris vakar nušovė policininkę.

Visa tai įvyko tuo metu, kai policija netoli Paryžiaus vedė derybas su dviem teroristais, kurie įtariami nužudę 12 žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.