Hamburge padegtas „Charlie Hebdo“ karikatūras skelbęs laikraštis

Vokietijos mieste Hamburge naktį į sekmadienį nežinomi asmenys padegė laikraščio „Hamburger Morgenpost“, persispausdinusio Prancūzijos savaitraščio „Charlie Hebdo“ karikatūras, pastatas.

Pirmiausia į pastatą mesti akmenys, o vėliau - degantis daiktas.<br>DPA/Scanpix nuotr.
Pirmiausia į pastatą mesti akmenys, o vėliau - degantis daiktas.<br>DPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

2015-01-11 08:57, atnaujinta 2018-01-16 10:55

Tai pranešė pats Hamburgo leidinys.

Pranešama, jog pirmiausia į pastatą mesti akmenys, o vėliau - degantis daiktas. Buvo apgadinti du kambariai žemutiniuose aukštuose, bet ugnis greit užgesinta.

Per išpuolį niekas nenukentėjo.

Regiono dienraštis „Hamburger Morgenpost“ po žudynių „Charlie Hebdo“ redakcijoje Paryžiuje savo pirmajame puslapyje išspausdino tris prancūzų leidinio karikatūras ir antraštę „Tiek laisvės turi būti įmanoma!“.

Pasak policijos, išpuolis buvo įvykdytas maždaug 1 val. 20 min. Grinvičo (3 val. 20 min. Lietuvos) laiku. Įtariant nusikaltimu sulaikyti du žmonės. Pareigūnai pradėjo tyrimą.

Svarbiausias klausimas yra tai, ar esama ryšio tarp „Charlie Hebdo“ karikatūrų ir minimo išpuolio, sakė policijos atstovas, kuris pridūrė, kad dar per anksti tai užtikrintai pasakyti.

Satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“, kuris, be kita ko, spausdino pranašo Mahometo karikatūras, redakcija buvo užpulta trečiadienį. Islamistai – broliai Cherifas ir Saidas Kouachi – nužudė 12 žmonių. Jų aukomis tapo 10 žurnalistų ir du pastatą saugoję policininkai. Dar 11 žmonių buvo sužeista.

Planuoja naujus išpuolius 

Pastarieji įvykiai Paryžiuje yra tik serijos teroro aktų Europoje pradžia, rašo leidinys „Bild am Sontag“, remdamasis JAV Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) duomenimis. 

Kaip pažymi „Bild am Sontag“, NSA darbuotojams dar prieš kelis mėnesius pavyko pasiklausyti Artimuosiuose Rytuose siautėjančios teroristinės „Islamo valstybės“ grupuotės lyderių pokalbių, iš kurių sužinota, kad Europos laukia teroro banga, ir įvykiai Paryžiuje - jos pradžia. 

Apie konkrečius teroristų planus informacijos nėra, bet nugirstuose pokalbiuose buvo minima Roma, pažymi leidinys.

Penki įtariamieji paleisti 

Penki žmonės, kurie buvo sulaikyti ryšium su tris dienas trukusiu kraujo liejimu Prancūzijoje, buvo paleisti, sekmadienį sakė Paryžiaus prokuratūros atstovė. 

Visi trys užpuolikai, kurie įvykdė atakas prieš satyrinį laikraštį „Charlie Hebdo“, policininkę, košerinių prekių krautuvę sostinėje ir spaustuvę netoli Paryžiaus, žuvo per susirėmimus su policija. 

Atakų vykdytojų šeimų nariams buvo pareikšti preliminarūs kaltinimai, bet prokuratūros atstovė Agnes Thibault-Lecuivre sakė, kad penki žmonės šeštadienį vakare buvo paleisti ir šiuo metu niekas nėra sulaikytas dėl tų atakų, per kurias žuvo 17 žmonių.

Išplatintas vaizdo įrašas

Į atakų Paryžiuje vykdytoją Amedy Coulibaly, kuris nušovė policininkę ir buvo paėmęs įkaitų žydų prekybos centre, panašus vyras sekmadienį, jau po užpuoliko mirties, internete pasirodžiusiame įraše sako, kad priklauso grupuotei „Islamo valstybė“ (IS). 

Kalbėdamas prieš kamerą tas vyras sako, kad „stojo prieš policiją“, o už kadro skaitomas tekstas patvirtina, kad jis ketvirtadienį Paryžiaus pietuose nužudė policininkę, o kitą dieną atakavo minėtą prekybos centrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.