Keturi Paryžiuje nužudyti žydai palaidoti Jeruzalės kapinėse

„Jeruzalė yra su Prancūzijos liaudimi“

Laidotuvių ceremonijoje dalyvavo tūkstančiai žmonių.<br>AP nuotr.
Laidotuvių ceremonijoje dalyvavo tūkstančiai žmonių.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 13, 2015, 3:28 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 5:27 AM

Po emocingos laidotuvių ceremonijos, kurioje dalyvavo tūkstančiai, įvyko privatesnė ceremonija Givat Šaulo kapinėse miesto vakariniame pakraštyje, kurią šimtai žmonių stebėjo iš toli, nuo aplinkinių kalvų šlaitų.

Rabinai simboliškai įplėšė artimiausių giminaičių drabužius. Tai tradicinis žydų gedulo veiksmas.

Izraelio prezidentas Reuvenas Rivlinas per laidotuves sakė, jog nepriimtina, kad žydai bijo vaikščioti Europos gatvėmis septyni dešimtmečiai po nacių vykdyto Holokausto.

„Negalime leisti (to), kad 2015-aisiais, 70 metų po Antrojo pasaulinio karo pabaigos, žydai bijo vaikščioti Europos gatvėmis su šlikėmis ir cicitais“, – sakė jis, paminėdamas tradicinę religingų žydų kepuraitę ir maldos drabužius su kutais.

„Nors pastarosios savaitės ir mėnesiai įrodė, kad teroras neskiria kraujo, negalime išvengti fakto, kad šis terorizmas aiškiai taikosi į žydus“, – sakė R.Rivlinas.

Tačiau jis pabrėžė, kad nors Izraelis yra visų žydų protėvių namai, į jį nereikia grįžti „dėl kančios, iš nevilties, dėl griovimo ar apimtam siaubo ir baimės“.

„Norime, kad jūs rinktumėtės Izraelį dėl meilės Izraeliui“, – pridūrė jis.

Prancūzijai laidotuvėse atstovavo ekologijos ministrė Segolene Royal, trečias pagal rangą vyriausybės pareigūnas.

„Jeruzalė yra su Prancūzijos liaudimi“

Visame mieste iškabintos Prancūzijos vėliavos ir užrašai „Jeruzalė yra su Prancūzijos liaudimi, visi mes esam „Charlie“.

Vieno iš nužudytųjų, Francois-Michelio Saados, šeimos draugas Gary Buchwaldas su aukų artimaisiais anksti antradienį atskrido iš Paryžiaus tuo pačiu lėktuvu, kuriuo buvo atskraidinti karstai. AFP jis sakė, kad tos atakos poveikis yra triuškinantis.

„Jo žmona sugniuždyta. Jie tiesiogine prasme turėjo nešti ją į lėktuvą. Aš ištiktas šoko kaip ir visa prancūzų bendruomenė Prancūzijoje“, – sakė jis.

„Ji to nepakels. Šią tikrovę pakeis ne trys milijonai žmonių, žygiuojančių gatve: bus kitų atakų. Turime tik dvi galimybes: arba priešinamės, arba bėgame“, – sakė G.Buchwaldas.

Keturių teroristinės atakos aukų palaikai į Izraelį buvo atskraidinti antradienį paryčiais.

Tie keturi žuvusieji yra tarp 17 žmonių, nušautų per tris išpuolių dienas Paryžiuje, kurios smarkiai sukrėtė Prancūziją ir jos žydų bendruomenę – trečią pagal dydį pasaulyje.

Yoavas Hattabas, Philippe'as Brahamas, Yohanas Cohenas ir F.-M.Saada penktadienį, prieš pat žydų šabo pradžią, buvo košerinėje parduotuvėje Paryžiaus rytuose, kai ją atakavo islamistas Amedy Coulibaly.

Tuos keturis žmones užpuolikas nušovė, o dar 15 laikė įkaitais, kol policija šturmavo pastatą ir užpuoliką nukovė.

A.Coulibaly buvo susijęs su dviem islamo ekstremistais, kurie dviem dienomis anksčiau išžudė 12 žmonių satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakcijoje Paryžiuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.