Štai, jums ir laisvė: Rusija uždraudė perspausdinti karikatūras

Spaudą Rusijoje tvirtai sugniaužusi „Roskomnadzor“ agentūra įspėjo šalies laikraščius ir naujienų portalus, kad perspausdindami „Charlie Hebdo“ karikatūras jie pateks į „juodąjį sąrašą“, skelbia mashable.com.

Jau paskelbta, kaip atrodytas istorinio „Charlie Hebdo“ numerio viršelis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Jau paskelbta, kaip atrodytas istorinio „Charlie Hebdo“ numerio viršelis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 13, 2015, 10:18 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 4:30 AM

Įspėjimas laiško pavidalu buvo išsiųstas daugeliui nepriklausomų leidinių, tačiau paviešinti jį ryžosi tik Kamčiatkos laikraščio žurnalistai. Laiškas pasirašytas Marijos Vladimirovnos Smetankinos vardu. Ji yra „Roskomnadzor“ vadovė Kamčiatkos regione, o laiško autentiškumą patvirtino ir šios agentūros, užsiimančios žiniasklaidos turinio vertinimu, vadovai.

„Informuojame, kad dėl sausio 7 dienos atakų Paryžiuje, bet koks karikatūrų, vaizduojančių politinius lyderius, perspaudinimas yra nepateisinamas. Į šias karikatūras nukreipiančių interneto adresų platinimas, medžiagos, kurioje šie poelgiai yra teisinami platinimas, ar karikatūrų su religiniais lyderiais publikavimas bus laikomas valstybės teisės pažeidimu“, - skelbiama laiške.

Vėliau naujienų laidose pasirodžius M.Smetankina bandė užglaistyti laiško sukeltą šurmulį, pareikšdama, kad tai nėra jokie nurodymai žurnalistams, tik priminimas, kad reikia gerbti šalies įstatymus.

Rusijos žmogaus teisių gynimo organizacijos „Agora“ teisininkas Pavelas Čikovas jau paskelbė, kad bet kurie žurnalistai patekę į nemalonę dėl „Charlie Hebdo“ karikatūrų publikavimo ar komentavimo bus ginami nemokamai.

„Roskomnadzor“ laiškas pasirodė pirmadienį, „Charlie Hebdo“ besiruošiant milijoniniu tiražu išleisti pirmąjį žurnalo egzempliorių po kruvino išpuolio praėjusią savaitę. Prancūzijos dienraštis „Liberation“ padeda su pasiruošimo darbais.

Jau paskelbta, kaip atrodytas istorinio „Charlie Hebdo“ numerio viršelis. Jame bus pavaizduotas pranašas Mahometas su ašara veide, laikantis lentelę ant kurios parašyta „Je suis Charlie“ („Aš esu Charlie“). Virš paveikslėlio yra užrašas: „Viskas atleidžiama“. Šis numeris pasirodys 3 milijonų kopijų tiražu vietoj tradicinių 60 tūkstančių.

Ironiška, bet antradienį, kai daugelis Rusijos žurnalistų gavo „Roskomnadzor“ laišką, ribojantį jų veiklą, Rusijoje buvo švenčiama žurnalistų diena, tad šalia laiškų buvo ir sveikinama su profesine švente. „Sveikinimai visiems žurnalistams ir redaktoriams Rusijos spaudos dienos proga! Nepamirškite paklusnumo įstatymams“, - priduriama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.