Naujame „Charlie Hebdo“ – ir Mahometas, ir nužudytųjų orgija

Vos „Charlie Hebdo“ spėjo paskelbti naują numerį, kurio viršelyje ir vėl vaizduojamas musulmonų pranašas Mahometas, kai Prancūzijoje ir visoje Europoje vėl įsisiūbavo diskusijos dėl to, kas svarbiau – žodžio laisvė ar pagarba religijoms. Kai kurie musulmonų bendruomenių lyderiai naują „Charlie Hebdo“ numerį jau pasmerkė, rašo „The New York Times“.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jan 14, 2015, 6:20 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 4:14 AM

Trečiadienį sukanka savaitė, kai sausio 7-ąją Paryžiuje ginkluoti užpuolikai įsiveržė į „Charlie Hebdo“ redakciją ir pradėjo šaudyti – iš viso žuvo 12 žmonių, tarp jų garsiausi satyrinio savaitraščio karikatūrininkai, vyriausiasis redaktorius.   Naujojo numerio viršelyje nupieštas barzdotasis pranašas Mahometas. Jis braukia ašarą ir laiko dabar jau kultiniu tapusį plakatą su užrašu „Je suis Charlie“ („Aš esu Charlie“), kuriuo Prancūzija ir visas pasaulis reiškia paramą „Charlie Hebdo“ ir saviraiškos laisvei.   Virš pranašo karikatūros žaliame fone juodomis raidėmis užrašyta: „Viskas atleista“.

Dar viename piešinyje vaizduojama, kaip patekę į rojų du teroristai klausia: „O kur 70 nekaltų mergelių?“. Fone orgijoje smaginasi nužudyti „Charlie Hebdo“ redakcijos nariai.

Savaitraščio numeris trečiadienį išleistas 3 milijonų kopijų tiražu. Paprastai šio žurnalo tiražas siekdavo 60 tūkstančių kopijų.

Net 50 kartų didesnis „Charlie Hebdo“ tiražas buvo šluojamas ypač greitai – daugelyje Paryžiaus kioskų leidinio nebuvo įmanoma rasti jau ryte. Todėl netrukus paskelbta, kad tiražas didinamas iki 5 mln. Tinklalapyje „eBay“ siūloma naujausią savaitraščio numerį įsigyti net už 560 JAV dolerių.

„Charlie Hebdo“ redakcija padėkojo daugybei žmonių, kurie pastarosiomis dienomis išreiškė paramą ir solidarumą užrašu „Je sui Charlie“. Bet kūrėjai nebenori girdėti praeities kaltinimų musulmonų kurstymu ir provokavimu. Pranašo karikatūra patalpinta tik žurnalo viršelyje. Daugiau Mahometo piešinių šiame žurnalo numeryje nėra.

Mahometas piešinyje verkia

Po žudynių gyvi likę savaitraščio darbuotojai emocingoje spaudos konferencijoje aiškino, kad tokį viršelį pasirinko norėdami parodyti, kad atleidžia, tačiau daugelis musulmonų bet kokį jų pranašo vaizdavimą laiko šventvagišku.

Be to, internete skelbiamose piešinio interpretacijose jau svarstoma, kad karikatūroje paslėpta nešvankybių.

„Nesirūpinu dėl viršelio, – teigė naują Mahometo karikatūrą nupiešęs Renaldas Luzier, kurio slapyvardis – „Luz“. – Mes pasitikime žmonių išmintingumu, pasitikime humoru. Žudynes surengę žmonės neturi jokio humoro jausmo“. „Apgailestauju, kad vėl jį nupiešėme, – pridūrė dailininkas. – Bet nupiešėme Mahometą kaip vyrą, kuris verkia“. Tuo tarpu „Charlie Hebdo“ žurnalistas Laurent'as Leger juokiasi iš socialiniuose tinkluose plintančių kalbų, kad piešinyje paslėptos vyriškos genitalijos: „Žmonės gali matyti, ką jie nori matyt. Bet karikatūra yra karikatūra. Tai ne nuotrauka“.

Skundžiasi dvigubais standartais

Bet Egipte įsikūręs pagrindinis sunitų dvasinės minties centras „al Azhar“ dar antradienį įspėjo, kad naujos karikatūros, išspausdintos satyriniame savaitraštyje „Charlie Hebdo“, tik „pakurstys neapykantą“.

„Šie piešiniai neprisideda prie taikaus žmonių sambūvio ir trukdo musulmonų integracijai į Europos ir Vakarų visuomenes“, – savo pareiškime pažymėjo Kaire veikiantis centras.

Virtualioje erdvėje jau pasirodė naujų grasinimų mirtimi „Charlie Hebdo“ darbuotojams. Šiurpių įspėjimų gavo ir didžiausias satyrinis savaitraštis „Le Canard Enchaine“.

Savo ruožtu radikalus islamo dvasininkas Anjemas Choudary britų spaudai pareiškė, kad naujoji Mahometo karikatūra yra „karo veiksmas“, už kurį pagal šariatą būtų baudžiama mirtimi.

Be naujų grėsmių ir didesnio smurto pavojaus Europoje bent jau musulmonai taip pat pradeda skųstis apie dvigubus standartus. Esą čia netoleruojamas neapykantos skatinimas, bet su islamo niekinimu viskas tvarkoje. „Jei žodžio laisvę galima paaukoti kriminalizuojant neapykantos kurstymą, kodėl jos negalima paaukoti kriminalizuojant Alacho pranašo įžeidimus?“ – dar praėjusią savaitę „Twitter“ klausė tas pats A.Choudary.

Žydų pašiepti negalima

Kolektyvo prieš islamofobiją Prancūzijoje atstovė Elsa Ray atsisakė komentuoti konkrečiai naująją karikatūrą, bet pabrėžė, kad visi piešiniai, kuriais šaipomasi iš pranašo Mahometo, yra nepadorūs ir įžeidžiantys.

„Taip, saviraiškos laisvę garantuoja Prancūzijos konstitucija, bet ji nueina per toli, kai virsta neapykanta ir stigmatizavimu“, – aiškino E.Ray.

Be to, anot moters, Prancūzijos teismų nenoras bausti už karikatūras, kuriomis juokiamasi iš Mahometo, yra ne kas kita, o dvigubų standartų taikymas – ypač prisimenant, kaip spėriai buvo imtasi veiksmų prieš dailininkus ir menininkus, kurie įžeidė žydus.

Tarp tokių nubaustųjų – komikas Dieudonne M'bala M'bala, kurį 2013 metais užgriuvo kritikos banga, o teisma uždraudė kelis jo šou.

D.M'bala M'bala buvo pasisakęs, kad vienas žydas žurnalistas, „deja, nebuvo nužudytas dujų kameroje“. Be to, komikas išpopuliarino gestą, kuris primena nacių saliutą.

Trečiadienį jis buvo sulaikytas ir greičiausiai bus apkaltintas terorizmo kurstymu po to, kai savo paskyroje „Facebook“ išreiškė savo paramą Amedy Coulibaly – užpuolikui, kuris praėjusią savaitę siautėjo vienoje Paryžiaus košerinio maisto parduotuvėje.

„Jaučiu, kad aš esu Charlie Coulibaly“, – pirmadienį „Facebook“ paskelbė D.M'bala M'bala, kuris irgi mano, kad žodžio laisvė Prancūzijoje gerbiama laikantis nevienodų standartų.

Vieni skelbia, kiti – ne

Prancūzijos įstatymai iš tiesų griežtai gina žodžio laisvę, tačiau esti daug išimčių.

Šalies premjeras Manuelis Vallsas antradienį parlamente kelis kartus pakartojo, kad įstatymais niekada nėra ir nebus baudžiama už šventvagystes, bei atsisakė lyginti „Charlie Hebdo“ ir D.M'balą M'balą: „Skirtumas yra esminis“.

Daugelis Prancūzijos žiniasklaidos priemonių, paremdamos „Charlie Hebdo“, trečiadienį išspausdino naująją Mahometo karikatūrą. Bet taip elgiamasi toli gražu ne visur pasaulyje.

Antai Danijos laikraštis „Jyllands-Posten“, dar 2005 metais paskelbęs seriją pranašą Mahometą vaizduojančių piešinių, šįkart nusprendė prancūziškos karikatūros neskelbti.

„Jos nespausdiname, nes bijome“, – taip savo sprendimą paaiškino vienas „Jyllands-Posten“ redaktorių Flemmingas Rose'as, pridūręs, kad prieš dešimtmetį musulmonai puolė Danijos ambasadas, jam pačiam paskelbė fatvą, o vienas somalietis grasindamas kirviu įsiveržė į vieno karikatūrininko namus.

F.Rose'o komentarai atspindi diskusijas apie žodžio laisvę, nuo praėjusios savaitės netylančias svarbiausiose Europos redakcijose.

„The New York Times“ ir daugelis Jungtinės Karalystės dienraščių naujosios „Charlie Hebdo“ karikatūros neskelbia. Tačiau „The Washington Post“ redaktorius Martinas Baronas paskelbė piešinį savo tinklalapyje.

„Piešinys nepažeidžia mūsų standartų. Jis ir turi būti specialiai, pasirinktinai, net be reikalo įžeidžiantis“, – pabrėžė M.Baronas.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.