Prancūzijos komikas suimtas dėl komentarų apie atakas Paryžiuje

Žurnalą išpirko

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jan 14, 2015, 10:54 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 3:37 AM

Prokurorai pirmadienį pradėjo tyrimą, kai Dieudonne paskelbė komentarą: „Kalbant apie mane, šį vakarą jaučiuosi kaip „Charlie Coulibaly“.

Tokiu būdu komikas perfrazavo populiarų šūkį „Je Suis Charlie“ („Aš esu „Charlie“), išreiškiantį solidarumą per vieną iš atakų nužudytiems satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ žurnalistams, užsimindamas apie Amedy Coulibaly, praeitą penktadienį nužudžiusį keturis įkaitus vienoje košerinio maisto parduotuvėje.

A.Coulibaly aukomis penktadienį tapo keturi žydai, o ketvirtadienį jis, kaip įtariama, nušovė vieną policininką.

Dieudonne atsidūrė pasaulio žiniasklaidos centre 2013 metais, kai prancūzų futbolininkas Nicolas Anelka Anglijos futbolo federacijos buvo diskvalifikuotas penkerioms rungtynėms, kai pademonstravo to komiko sugalvotą gestą, daugelio laikomą antisemitiniu.

Prieštaringai vertinamą „Facebook“ žinutę Dieudonne paskelbė po to, kai sekmadienį sudalyvavo vienybės eitynėse prieš ekstremizmą po virtinės atakų, paskatinusių per 1,5 mln. žmonių išeiti į Paryžiaus gatves.

Tas eitynes, kurios buvo didžiausios Prancūzijoje per kelis pastaruosius dešimtmečius, komikas apibūdino kaip „stebuklingą momentą, palyginamą su Didžiuoju sprogimu“.

Vyriausybė anksčiau yra uždraudusi kelis Dieudonne pasirodymus, pripažinusi juos „antisemitiniais“.

Reaguodamas į vidaus reikalų ministro pareiškimą, komikas sakė, kad vyriausybė mėgina „sugriauti mano gyvenimą“, nors „aš tik stengiuosi prajuokinti žmones“.

Komikas taip pat pašalino įžeidžiamą komentarą iš savo „Facebook“ paskyros.

Paryžiuje gimęs Dieudonne, kurio tėvas – kamerūnietis, o motina – prancūzė, teigia nesantis antisemitas. Anksčiau Prancūzijos institucijos jam yra skyrusios baudų, o kelių miestų valdžia uždraudė jo pasirodymus, esą keliančius grėsmę viešajai tvarkai.

Komiko advokatas Jacques'as Verdier sakė televizijai BFM-TV, kad sprendimas jį suimti dėl komentaro apie „Charlie Coulibaly“ atrodo esantis „visiškai neproporcingas“.

Jeigu būtų pripažintas kaltu dėl terorizmo liaupsinimo, Dieudonne gresia iki septynerių metų įkalinimas ir iki 5 000 eurų bauda.

Prancūzijos vyriausybė planuoja naujas kovos su terorizmu priemones ir sako norinti imtis griežtų veiksmų prieš visus, teisinančius terorizmą.

Pirmadienį vienas vyras, kuris būdamas girtas gyrė užpuolikus ir pasipriešino jį suėmusiems pareigūnams, buvo nuteistas kalėti ketverius metus.

Žurnalą išpirko

Tuo metu pirmasis satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ numeris, išleistas po praeitą įvykdytos kruvinos islamistų atakos, išretinusios leidinio redakcijos darbuotojų gretas, trečiadienį buvo per kelias minutes išpirktas daugelyje Prancūzijos spaudos kioskų.

„Tai buvo neįtikėtina. Dar prieš man pradedant darbą buvo išsirikiavusi 60–70 žmonių eilė, – sakė vieno Paryžiaus spaudos kiosko pardavėja. – Nesu mačiusi nieko panašaus. Visi mano turėti 450 egzempliorių buvo išpirkti per 15 minučių.“

Naujojo numerio viršelyje išspausdinta karikatūra, vaizduojanti verkiantį musulmonų pranašą Mahometą, laikantį užrašą „Je Suis Charlie“ („Aš esu „Charlie“), ir antraštė „Viskas atleista“.

Tas piešinys jau sukėlė pyktį kai musulmonų organizacijoms kai kuriose šalyse. Daugelis musulmonų tiki, kad bet kokie islamo įkūrėjo atvaizdai yra šventvagiški.

Planuojama išspausdinti 3 mln. šio „išgyvenusiųjų numerio“ egzempliorių, už kuriuos gautos lėšos bus skirtos aukų šeimoms. Paprastai „Charlie Hebdo“ leidžiamas 60 tūkst. tiražu, o naujojo numerio tiražas bus rekordinis Prancūzijos spaudoje.

„Mūsų Muhammadas visų pirma yra vaikinas, kuris verkia, – sakė karikatūrininkas Renald'is Luzier, slapyvardžiu Luzas, parengęs naujojo viršelio dizainą. – Jis daug malonesnis negu tas, kuriuo sekė užpuolikai.“

Numatoma, kad naujausias savaitraščio numeris bus iš išplatintas Prancūzijos prekybos taškuose per kelias ateinančias dienas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.