Pasaulio musulmonai protestavo prieš „Charlie Hebdo“ karikatūras

Tūkstančiai žmonių

Protestas Jemene.<br>AP nuotr.
Protestas Jemene.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 17, 2015, 12:53 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 7:34 PM

Keturi žmonės žuvo, 45 buvo sužeisti per protestus Nigerio antrajame didžiausiame mieste Zindere, kai įniršę protestuotojai nusiaubė tris bažnyčias ir prancūzų kultūros centrą.

Vienas to miesto ligoninės gydytojas sakė naujienų agentūrai AFP, kad visi žuvusieji ir trys sužeistieji buvo pašauti.

„Neprisimename, kad kada nors būtume tai matę Zindare, – sakė vienas vietos administracijos pareigūnas. – Tai juodasis penktadienis.“

Kraujas taip pat buvo pralietas Pakistano uostamiestyje Karačyje, kur buvo sužeisti trys žmonės, protestuotojams susirėmus su policija prie Prancūzijos konsulato, nurodė pareigūnai. Tarp sužeistųjų buvo vienas naujienų agentūros AFP fotografas, kuriam buvo šauta į nugarą.

Vašingtonas pasmerkė smurtą, pabrėždamas žiniasklaidos „visuotinę“ teisę laisvai skelbti bet kokią informaciją.

„Jokie teisėti žurnalistikos veiksmai, kad ir kokie įžeidžiami jie gali atrodyti kai kuriems, nepateisina smurto veiksmų“, – sakė JAV Valstybės departamento Jeffrey Rathke (Džefris Ratkė).

Protestuotojai Dakare ir Mauritanijoje degino Prancūzijos vėliavas, o Kataras ir Bahreinas perspėjo, kad trečiadienį „Charlie Hebdo“ išspausdinta nauja pranašą Muhammadą vaizduojanti karikatūra gali pakurstyti neapykantą.

Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani šeštadienį taip pat pasmerkė prancūzų žurnalą „Charlie Hebdo“, nusprendusį po islamistų išpuolio viršelyje atspausdinti pranašo Muhammado karikatūrą.

A.Ghani šią karikatūrą vadina „šventosios islamo religijos ir musulmonų pasaulio įžeidimu“, sakoma prezidento rūmų paskelbtame pranešime.

Toks satyrinio žurnalo viršelis papiktino daugybę musulmonų pasaulyje – kilo protestų nuo Pakistano iki Nigerio, nes pranašo atvaizdus skelbti islamas draudžia.

„Prezidentas Ghani, Afganistano tautos vardu, smerkia šį užgaulų aktą ir laiko jį religinių vertybių išniekinimu“, – sakoma prezidentūros pranešime, kuris žurnalo sprendimą spausdinti karikatūrą „neatsakingu“.

Trečiadienį pasirodžiusiame „Charlie Hebdo“ numeryje pranašas pavaizduotas su ašara akyje, laikantis užrašą „Je Suis Charlie“ (Aš esu „Charlie“) – tarptautiniu šūkiu, išreiškiančiu solidarumą su redakcijoje nužudytais menininkais ir paramą žodžio laisvei, o antraštė virš Muhammado karikatūros skelbia: „Viskas atleista“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.