Tūkstančiai čečėnų protestavo prieš „Charlie Hebdo“ karikatūras

Dešimtys tūkstančių žmonių Čečėnijos sostinėje Grozne susirinko į didžiulę demonstraciją prieš Prancūzijos satyrinį savaitraštį „Charlie Hebdo“, kuris ir po žudynių redakcijoje išspausdino musulmonų pranašo Mahometo karikatūrą, skelbia „The Guardian“.

Grozne į demonstraciją, kuriai vadovavo Čečėnijos lyderis R.Kadyrovas, susirinko dešimtys tūkstančių žmonių.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Grozne į demonstraciją, kuriai vadovavo Čečėnijos lyderis R.Kadyrovas, susirinko dešimtys tūkstančių žmonių.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-01-19 12:20, atnaujinta 2018-01-15 15:50

Čečėnai meldėsi klausydamiesi įrašytų islamo pamokslų – tokių pačių, kokius socialiniuose tinkluose nuolat skelbia „Islamo valstybės“ ekstremistai, o jų lyderis Ramzanas Kadyrovas vis skandavo „Allahu Akbar“ („Dievas yra didis“).

Grozno centre į minią kreipęsis R.Kadyrovas karikatūras, kurios vaizduoja pranašą Mahometą, pavadino „vulgariomis ir nemoraliomis“.

„Mes surengsime protestą prieš vulgarumą, amoralumą, nekultūringumą ir begėdiškumą tų, kurie nupiešė pranašo karikatūras. Mes viešai įspėjame, kad tokių veiksmų netoleruosime“, – dar prieš demonstraciją savo pamėgtame socialiniame tinkle „Instagram“ paskelbė R.Kadyrovas.

Čečėnijos lyderis, kuris yra remiamas Kremliaus, anksčiau teigė turintis vilčių, kad į mitingą susirinks iki 1 mln. žmonių. Tiesa, jų akivaizdžiai buvo mažiau.

Rusijos vidaus reikalų ministerija net paskelbė, kad demonstracijoje dalyvavo net 800 tūkstančių žmonių. Bet tai reikštų, kad į mitingą susirinko net 60 proc. visų Čečėnijos gyventojų.

Grozne nuolat rengiami masiniai mitingai, kuriais, tiesa, siekiama parodyti lojalumą Kremliui. Pernai maždaug 100 tūkstančių žmonių susirinko į demonstraciją, kad paminėtų Rusijos prezidento Vladimiro Putino gimtadienį.

Tiesa, kai kurie mitingų dalyviai yra skundęsi, kad yra verčiami su plakatais eiti į gatves. Naujienų agentūros „Reuters“ biuro Maskvoje žurnalistas Thomas Grove'as „Twitter“ pastebėjo: „Per pernykštį mitingą močiutės maldavo policiją leisti joms eiti namo ir ilsėtis“.

„Charlie Hebdo“ karikatūros kritikuojamos ne tik Čečėnijoje, bet ir Maskvoje. Kadangi Rusijoje įstatymais uždrausta įžeidinėti religiją, valstybinė žiniasklaida ėmė svarstyti apie žodžio laisvės ribas. Keli asmenys, Maskvos gatvėse pasirodę su plakatais „Je suis Charlie“ („Aš esu Charlie“), buvo sulaikyti.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.