„Amnesty“ ragina Europos šalis prisipažinti apie CŽV kalėjimus

Tarptautinė žmogaus teisių

Aistros dėl slapto CŽV kalėjimo netyla ir Lietuvoje.<br>V.Balkūno nuotr. iš archyvo
Aistros dėl slapto CŽV kalėjimo netyla ir Lietuvoje.<br>V.Balkūno nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 20, 2015, 8:42 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 2:01 PM

„Vyriausybės nebegali kliautis nepagrįstais „nacionalinio saugumo“ argumentais ir pareiškimais apie valstybės paslaptį, slėpdamos tiesą apie savo vaidmenį kankinimuose ir žmonių dingime“, – sakė „Amnesty International“ kovos su terorizmu ir žmogaus teisių ekspertė Julia Hall.

„Atėjo laikas sulaukti teisingumo visiems, nukentėjusiems nuo siaubingų veiksmų – įskaitant imituojamą skandinimą, lytinę prievartą ir imituojamas egzekucijas – kurie buvo būdingi toms neteisėtoms kovos su terorizmu operacijoms“, – pridūrė ji.

Šis raginimas buvo išsakytas po to, kai JAV Senatas pernai gruodį pristatė kelerius metus rengtą ataskaitą, kurioje teigiama, kad CŽV slaptuose kalėjimuose brutaliai tardydavo įtariamus teroristus.

Tame dokumente taip pat tvirtinama, kad CŽV mokėjo didžiulius kyšius užsienio šalių vyriausybėms, kurios buvo nusiteikusios žvelgti pro pirštus į faktą, kad Jungtinės Valstijos jų teritorijose įkūrė „juodaisiais objektais“ vadinamus slaptuosius kalėjimus.

J.Hall pabrėžė, kad Senato ataskaita „visiškai aiškiai rodo, kad užsienio vyriausybės buvo itin svarbios CŽV operacijų sėkmei.

Senato ataskaitoje konkrečiai nenurodoma, kurios Europos šalys bendradarbiavo su CŽV. Tačiau „Amnesty International“ pareiškė, kad jos tyrimai rodo, jog Lenkija, Rumunija ir Lietuva leido veikti slaptiems CŽV sulaikymo centrams, o Didžiosios Britanijos agentai dalyvavo kankinimuose.

Britanijos parlamento tyrimo apie šalies pareigūnų pagalbą kankinimus vykdžiusioms JAV tarnyboms išvados turėtų būtų paskelbtos šių metų gale, bet „Amnesty International“ pareiškė, kad tas tyrimas „nėra nepriklausomas“.

JAV senatorių demokratų parengtoje ataskaitoje buvo išnagrinėta įslaptinta CŽV programa, pagal kurią sučiupti įtariami tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ nariai buvo brutaliai tardomi slaptuose kalėjimuose, įkurtuose šalių sąjungininkių teritorijose, arba sulaikymo centre, tebeveikiančiame JAV Gvantanamo įlankos karinėje bazėje Kuboje.

Dokumente pateikiama išvada, kad mažiausiai 119 kalinių buvo laikomi „juoduosiuose objektuose“, įkurtuose keliose šalyse, įskaitant Tailandą, Afganistaną ir Lietuvą. Daugeliui tų asmenų buvo taikomi „priverstiniai tardymo metodai, kai kuriais atvejais prilygstantys kankinimams“, rašoma Senato ataskaitoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.