Blogėja padėtis: P. Porošenka iš Davoso skubiai grįžta į Ukrainą

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka nutraukia savo viešnagę Pasaulio ekonomikos forume Davose. Jis dar trečiadienį grįš į Ukrainą, nes pablogėjo situacija šalies rytuose, pranešė jo atstovas, kuriuo remiasi agentūra AFP.

P.Porošenka nusprendė sutrumpinti savo vizitą Šveicarijoje ir grįžti į Ukrainą.<br>AP nuotr.
P.Porošenka nusprendė sutrumpinti savo vizitą Šveicarijoje ir grįžti į Ukrainą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 21, 2015, 9:16 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 11:37 AM

Generalinio štabo vadas ir vidaus reikalų ministras prieš tai perdavė prezidentui ataskaitą apie „situaciją Donecko oro uoste ir prie užtvarų Nr. 29 ir 31“, – sakė atstovas Sviatoslavas Zegolka. Pablogėjus situacijai, P.Porošenka esą nusprendė sutrumpinti savo vizitą Šveicarijoje ir grįžti į Ukrainą.

Atstovas taip pat pareiškė, kad trečiadienį į kovų zoną vyks Saugumo tarybos ir nacionalinio saugumo sekretorius. Ukraina kaltina Rusiją antradienį tiesiogiai užpuolus jos dalinius šalies Rytuose. Maskva paneigė naujus kaltinimus dėl dalinių ir ginklų permetimo į Luhansko konflikto regioną.

Kovodama su separatistais, Ukraina, vyriausybės duomenimis, pradėjo dalinę ik 50 000 vyrų mobilizaciją. Kariai, ilgą laiką tarnaujantys šalies Rytuose, kur kaunasi su prorusiškais separatistais, esą bus pakeisti rezervistais.

Sukilėliai ir vadovybė Maskvoje griežtai sukritikavo masyvų pajėgų stiprinimą. Todėl stebėtojau baiminasi tolesnės padėties eskalacijos.

Ukrainoje – 9 tūkst. Rusijos karių?

Ukrainos prezidentas taip pat pareiškė, kad šiuo metu Ukrainos rytuose esama daugiau kaip 9 tūkstančiai Rusijos karių, kurie remia promaskvietiškus separatistus.

„Turime daugiau kaip 9000 Rusijos Federacijos karių mūsų teritorijoje, daugiau kaip 500 tankų ir sunkiosios artilerijos, šarvuočių“, – kalbėjo P.Porošenka.

Šis vakarietiškų pažiūrų lyderis pabrėžė, kad karinėmis priemonėmis negalima išspręsti žiauraus devynis mėnesius nesiliaujančio konflikto, nusinešusio daugiau kaip 4800 gyvybių ir parklupdžiusio Ukrainos ekonomiką.

Tačiau jis tvirtino, kad raktą į taiką laiko Rusija – šalis, kuri tvirtai neigia palaikanti separatistus, nors NATO žvalgyba iš palydovų byloja apie jos ginkluotųjų pajėgų buvimą Ukrainoje.

„Sprendimas labai paprastas. Liaukitės tiekę ginklus. Liaukitės tiekę šaudmenis. Išveskite karius ir uždarykite sieną. Toks yra labai paprastas taikos planas“, – sakė P.Porošenka, kurio kalbą Davose palydėjo plojimai.

Didina karinį pajėgumą

Rusija didina karinį aktyvumą Ukrainos rytuose, o prorusiškų separatistų atakos prieš Kijevo vyriausybės pajėgas taip pat suintensyvėjo, jiems siekiant išplėsti savo kontroliuojamą teritoriją, trečiadienį nurodė Ukrainos kariuomenės atstovas Andrijus Lysenka.

„Luhansko rajone buvo užfiksuotas gana didelis skaičius Rusijos karių be atpažinimo ženklų“, – sakė kariuomenės atstovas žurnalistams.

„Tęsiamas masinis (vyriausybės pajėgų) pozicijų apšaudymas, o separatistai stengiasi išplėsti savo kontroliuojamą teritoriją“, – sakė jis.

A.Lysenka taip pat pranešė, kad per pastarąją parą žuvo vienas Ukrainos vyriausybės pajėgų karys, o dar 40 buvo sužeisti.

Maskva – vis dar neigia

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas trečiadienį pareiškė, kad kalbos, esą Maskva yra pasiuntusi savo pajėgas į separatistinio konflikto krečiamą rytų Ukrainą, nepagrįstos jokiais konkrečiais faktais.

„Kaskart sakau: jeigu jūs taip užtikrintai teigiate – pateikite faktus. Tačiau faktų pateikti niekas negali arba nenori – aš to nežinau“, – sakė S.Lavrovas per spaudos konferenciją Maskvoje.

„Taip pat neįstengiama pateikti faktų, kuriuos neva turi mūsų partneriai – visų pirma ukrainiečiai ir amerikiečiai – susijusių su tuo, kas ištiko Malaizijos „Boeing“ pernai liepą“, – pridūrė jis, turėdamas galvoje oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvo katastrofą Ukrainos rytuose.

„Todėl prieš reikalaudami iš mūsų, kad liautumėmės kažką darę, malonėkite pateikti įrodymus, kad tai padarėme mes“, – pareiškė S.Lavrovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.