Garso įrašas atskleidė A.Litvinenkos kaltinimus V.Putinui

Neseniai buvo atskleista, ką viename garso įraše kalbėjo buvęs šnipas Aleksandras Litvinenka, likus metams iki savo mirties. Vėliau nunuodytas Vladimiro Putino režimo priešininkas tikino, kad prezidentas turėjo ryšių su vienu ieškomiausių Ukrainos banditų, informuoja „The Business Insider“.

A.Litvinenka mirė dėl apsinuodijimo radioaktyviomis medžiagomis.<br>AP nuotr.
A.Litvinenka mirė dėl apsinuodijimo radioaktyviomis medžiagomis.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 23, 2015, 5:02 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 5:27 AM

A.Litvinenka teigė, kad V.Putinas turėjo „gerus santykius“ su Ukrainos nusikalstamo pasaulio vadu Semionu Mogilevičium, kuris kaltinamas ginklų pardavinėjimu teroristų organizacijai „Al-Qaeda“.

Laužyta anglų kalba, garso įraše 43 m. šnipas taip pat kaltino kitą buvusį KGB agentą kursčius neramumus Čečėnijoje ir turint ryšių su arabų teroristais. Tai, kad įraše girdimas tikrai nunuodyto šnipo A.Litvinenkos balsas, patvirtino jo artimas draugas.

Įraše A.Litvinenka tvirtino, kad Rusija jį šantažavo dėl jo darbo su komisija, tiriančia Sovietų Sąjungos ir Italijos politikų ryšius. Jis tvirtina, kad Rusija „bijojo“ komisijos darbo ir to, ką ji gali išsiaiškinti.

A.Litvinenka, Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) buvęs agentas, vėliau tapęs balsingu Kremliaus kritiku, mirė 2006-aisiais, jam tuomet buvo 43-eji, dėl apsinuodijimo radioaktyviu polonio izotopu Po-210, kurio buvo įdėta į jo arbatą viename Londono viešbučių.

A.Litvinenkos šeima įtaria, jog jis buvo pradėjęs bendradarbiauti su Britanijos žvalgyba. Artimieji kaltino Rusijos prezidentą V.Putiną dėl jo mirtino nunuodijimo. Jungtinės Karalystės policija anksčiau įvardijo įtariamaisiais du Rusijos piliečius.

Parengė Jorūnė Kazlauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar I. Šimonytė gali pasipriešinti G. Nausėdai?