JAV įsiuto: po atakos Mariupolyje žada griežtai bausti Rusiją

Šeštadienį Ukrainos mieste Mariupolyje vykdyti apšaudymai raketomis iš viso nusinešė 30-ties asmenų gyvybes ir sulaukė aršios kritikos iš viso pasaulio. Smurto eskalavimą smerkia JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry bei kiti pasaulio lyderiai; taip pat nurodoma, kad atakas įvykdė Rusijos remiami separatistai.

Per ataką Mariupolyje žuvo daug civilių.<br>AP nuotr.
Per ataką Mariupolyje žuvo daug civilių.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2015-01-25 08:34, atnaujinta 2018-01-15 03:30

Apie tai, kas dėjosi šeštadienį Mariupolyje skaitykite čia.

„Prisidedu prie kolegų iš Europos ir griežčiausiai smerkiu siaubingą Rusijos remiamų separatistų vykdytą civilių kaimynų puolimą“, – kalba J.Kerry.

Pareigūnas taip pat siūlo imtis griežtesnių tarptautinių sankcijų Rusijai, jeigu Maskva ir toliau ginklais ir finansiškai rems prieš Ukrainos vyriausybę nusiteikusius kovotojus bei taip pažeidinės pernai pasiekto taikos susitarimo sąlygas.

„Kreipiamės į Rusiją ir raginame baigti tiekti paramą separatistams nedelsiant, uždaryti pasienio zonoje susisiekimą su Ukraina ir atšaukti visą ginkluotę, kovotojus bei šių finansinę paramą. Kitaip JAV bei kitų valstybių tarptautinis spaudimas Rusijai ir jos įgaliotiniams tik didės“.

Smerkia ataką

ES išorės politikos vadovė Federica Mogherini pasmerkė ataką Mariupolyje ir paragino Maskvą daryti spaudimą sukilėlių lyderiams.

„Atvirai kviečiu Rusiją panaudoti savo reikšmingą įtaką separatistų lyderiams ir sustabdyti bet kokio pavidalo karinę, politinę arba finansinę pagalbą“ sukilėliams, pareiškė ji.

Kalbėdamasis su P.Porošenka, JAV viceprezidentas Joe Bidenas pasmerkė „atakas ir smurtą rytų Ukrainoje, pradėtą Rusijos palaikomų separatistų“, nurodė Baltieji rūmai.

Ataka prieš svarbų miestą

Prorusiški sukilėliai šeštadienį surengė puolimą prieš strategiškai svarbų Mariupolio uostamiestį pietryčių Ukrainoje, o Europos Sąjungos (ES) išorės politikos vadovė perspėjo apie tolesnį „grėsmingą pablogėjimą“ Bendrijos santykiuose su Rusija.

Mariupolio miesto administracija nurodė, kad per apšaudymą iš salvinės raketų ugnies sistemų „Grad“ mieste žuvo mažiausiai 30 žmonių, o dar 83 buvo sužeisti.

Prie Azovo jūros įsikūręs 500 tūkst. gyventojų turintis uostamiestis yra gyvybiškai svarbus rytų Ukrainos plieno ir grūdų eksportui. Per jį taip pat eina pajūrio kelias nuo Rusijos sienos į Krymą – Juodosios jūros pusiasalį pietų Ukrainoje, kurį Rusija aneksavo praeitų metų kovą.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka po šios atakos pažadėjo ginti šalies teritoriją ir nurodė, kad sekmadienį sušauks nepaprastąjį nacionalinio saugumo tarybos posėdį.

„Šiandien mes pradėjome Mariupolio puolimą. Tai bus geriausias paminklas visiems mūsų žuvusiesiems“, – Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“ citavo separatistų lyderį Aleksandrą Zacharčenką, išsakytus per ceremoniją, per kurią buvo pagerbtos neseniai sukilėlių tvirtovėje Donecke įvykdyto apšaudymo aukos.

A.Zacharčenka taip pat sakė, kad separatistai planuoja artimiausiomis dienomis apsupti Debalcevės miestą, esantį į šiaurės rytus nuo Donecko, pranešė naujienų agentūra „Interfax“.

Pastarosiomis dienomis rytų Ukrainoje atsinaujino įnirtingos kautynės, dėl kurių Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas kaltina Kijevą. Tuo tarpu sukilėliai atmetė galimybę tęsti taikos derybas.

P.Porošenka piktai reagavo į puolimą prieš Mariupolį, kurį sukilėliai mėgino užimti praeitą rudenį, prieš paskelbiant trapias paliaubas rytų Ukrainoje. Kijevas baiminasi, kad sukilėliai nori sukurti sausumos tiltą tarp Rusijos ir Krymo.

„Mes už taiką, bet priimame priešo iššūkį. Mes ginsime savo tėvynę“, – sakoma P.Porošenkos pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.