Barackas Obama Indijoje stebėjo grandiozinį paradą

Po parado Obamos dalyvaus priėmime prezidentūros rūmuose.

Parado akimirkos.<br>AP nuotr.
Parado akimirkos.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 26, 2015, 1:06 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 1:43 AM

Minia pratrūko sveikinimais, kai B.Obama drauge su žmona Michelle išlipo iš šarvuoto limuzino ir užėmė savo vietą tribūnoje prie parado maršruto lietaus merkiamoje sostinėje Delyje. Šis paradas yra pagrindinis B.Obamos trijų dienų vizito Indijoje elementas.

JAV lyderio vizitu siekiama stiprinti dviejų didžiausių pasaulio demokratijų ryšius, kuriuos kartais temdydavo įtampa ir įtarumas.

Indijos Respublikos dienos iškilmės yra nepanašios į jokį kitą renginį, kuriame B.Obama, kaip prezidentas, yra dalyvavęs per savo užsienio keliones. Jis maždaug dvi valandas praleido ant lauke įrengtos apžiūros platformos – neįprastai daug laiko, žinant, kad JAV Slaptoji tarnyba labai susirūpinusi dėl prezidento saugumo.

B.Obama pritariamai linksėjo pro šalį riedant Indijos tankams ir raketų kompleksams, kurių dalis yra Rusijos gamybos, o virš galvų praskrendant oro pajėgų lėktuvams.

Respublikos dieną Indija mini savo demokratinės konstitucijos įsigaliojimo 1950-aisiais metines. Be karinės technikos, parado metu važiavo ir puošnios platformos, simbolizuojančios Indijos kultūrinę įvairovę. B.Obama iškėlė nykštį akrobatiniam kelių motociklininkų grupių pasirodymui, o JAV pirmoji ponia plačiai šypsojosi, stebėdama vaikų šokį.

Po parado Obamos dalyvaus priėmime prezidentūros rūmuose.

Indijos premjero Narendros Modi kvietimas B.Obamai dalyvauti Respublikos dienos parade nustebino Baltųjų rūmų pareigūnus. Po tam tikrų pradinių svarstymų B.Obama galiausiai nusprendė dalyvauti ir stengėsi šiuo vizitu pasinaudoti, kad savo užsimezgusią asmeninę draugystę su N.Modi paverstų politiniais proveržiais.

JAV pareigūnai sveikino N.Modi pastangas užmegzti glaudesnius ryšius su Vašingtonu nepaisant jo paties sunkumų bendraujant su Jungtinėmis Valstijomis. 2005-aisiais JAV neišdavė N.Modi vizos – praėjus trejiems metams po religinių riaušių, per kurias jo tuomet valdytoje Indijos valstijoje žuvo daugiau kaip tūkstantis musulmonų.

B.Obama ir N.Modi skelbė pažangą dėl gynybos ir kovos su klimato kaita, taip pat proveržį derybose dėl įstrigusio civilinių branduolinių technologijų susitarimo, kurį šalys pasirašė 2008 metais.

Nors detalių apie proveržį branduolinėje srityje paskelbta nedaug, JAV pareigūnai sakė, kad abi vyriausybės įveikė savo nesutarimus dviejose srityse: dėl JAV reikalavimo stebėti Indijai tiekiamas skilias medžiagas ir dėl Amerikos bendrovėms susirūpinimą keliančių Indijos įstatymų, reglamentuojančių teisinę atsakomybę avarijų atominėse elektrinėse atvejais.

Pareigūnai sakė, kad JAV kompanijos spręs, ar naujais susitarimais su Indija adekvačiai sprendžiamas jų susirūpinimas.

Drauge su B.Obama Delyje lankosi keli Amerikos verslo lyderiai, tarp jų – bendrovių „Disney“, „PepsiCo“ ir „Marriott“ vadovai. Vėliau pirmadienį jie turi susitikti su Indijos verslo lyderiais.

B.Obama savo vizitą ketina užbaigti antradienį, kai pasakys kalba jaunimui. Prezidentas dar planavo apsilankyti garsiajame Tadž Mahalo mauzoliejuje, bet atsisakė tos ekskursijos, nusprendęs nuvykti į Saudo Arabiją pareikšti užuojautos karališkajai šeimai po karaliaus Abdullah mirties ir pasveikinti naujojo monarcho Salmano.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.