Graikijoje triumfavusios partijos lyderis meta iššūkį A.Merkel

Formuoja vyriausybę

A.Tsipras viliasi, kad taps Graikijos premjeru.<br>AP nuotr.
A.Tsipras viliasi, kad taps Graikijos premjeru.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 26, 2015, 12:12 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 1:51 AM

Formuoja vyriausybę

Po jo susitikimo su smulkios partijos „Nepriklausomi graikai“, kuri taip pat kovoja prieš taupymo politiką, vadovu Panos Kammenosu paskelbta, kad „Nepriklausomi graikai“ sudarys koaliciją su pirmalaikius parlamento rinkimus laimėjusia „Syriza“, o 40-metis A.Cipras bus jauniausias Graikijos premjeras per pastaruosius 150 metų.

„Nuo šio momento egzistuoja vyriausybė: mes suteiksime pasitikėjimo balsą naujajam premjerui“, – „Nepriklausomų graikų“ lyderis P.Kammenos sakė po susitikimo su „Syriza“ vadovu A.Tsipru.

Artimiausiu metu vyks susitikimas su „To Potami“ partija ir komunistine KKE.

Nesilaikys A.Merkel taisyklių

„Syriza“ gavo 149 iš 300 vietų parlamente. Partijos pergalė aiškiai rodo, kad graikai nebepalaiko taupymo politikos, kurią turėjo vykdyti mainais už Europos Sąjungos (ES) ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) 240 milijardų eurų finansinę paramą.

„Už savęs Graikija palieka katastrofišką taupymo politikos praeitį, baimę ir autoritarizmą, penkerius metus pažeminimo bei kančios“, – tokiais žodžiais A. Tsipras pasitiko „Syrizos“ rėmėjus Atėnuose sekmadienį.

A.Tsipras skelbia, kad jo tikslas – panaikinti Vokietijos kanclerės Angelos Merkel primestas taisykles jo šaliai. „Syriza“ lyderis tikisi, kad pirmadienį jis bus paskirtas ministru pirmininku, o vyriausybė bus suformuota vėliausiai iki trečiadienio.

Tuo tarpu Vokietijos kanclerė A.Merkel tikisi, kad naujoji Atėnų vyriausybė vykdys įsipareigojimus tarptautiniams skolintojams, jos atstovas nurodė pirmadienį.

„Mūsų nuomone, svarbu, kad naujoji vyriausybė imtųsi veiksmų, skatindama tolesnį Graikijos ekonomikos atsigavimą, – kanclerės atstovas Steffenas Seibertas sakė žurnalistams. – Tai taip pat reiškia Graikijos ankstesnių įsipareigojimų laikymąsi.“

Pirmą kartą per daugiau nei 40 metų nei „Naujosios demokratijos“ partija, nei centro kairiųjų PASOK, dominavę Graikijos valdžioje nuo 1974 metų, neturės jokios galios.

A.Tsipras anksčiau žadėjo, kad Graikija liks euro zonoje, dabar, jo teigimu, tai bus aptarta su ES, Europos centriniu banku ir TVF.

„Syriza“ lyderis taip pat yra pareiškęs norą derėtis dėl šalies skolos, o tai sukėlė daug kalbų Berlyne, kuris spaudžia Atėnus laikytis 2010 metų finansinės paramos suteikimo susitarimo.

Ragina nedaryti nuolaidų

Europos Parlamento Užsienio reikalų komiteto vadovas Elmaras Brockas įspėjo, kad nereikėtų daryti pernelyg didelių ekonominių nuolaidų Graikijai, kur sekmadienį įvykusiuose parlamento rinkimuose nugalėjo opozicinė kairioji partija „Syriza“.

Politikas tai pareiškė pirmadienį Vokietijos televizijos kanalui ARD.

„Dabar negali būti kalbos apie įsiskolinimo nurašymą, juk jeigu ten (Graikijoje) nebus įgyvendinamos refomos ir jeigu šalis nepasidarys konkurencingesnė, tai po trejų ketverių metų ji vėl sukaups tiek pat daug skolų“, – mano E. Brokas.

EP komiteto vadovas pareiškė manąs, kad Graikijos valdžia ištisus dešimtmečius vykdė neteisingą politiką. „Aš nežinau Europoje kitos tokios šalies, kur politinio ir ekonominio elito atstovai daugiau kaip 30 metų apgaudinėjo normalius piliečius“, – sakė politikas.

Pasak jo, padėtis Graikijoje kaip ir anksčiau toli gražu nėra ideali. „Negalima sutvarkyti šalies, jeigu už tai turi mokėti tik paprasti žmonės ir jeigu vėl kalbama apie pensijų mažinimą“, – pridūrė E. Brokas. „Reikia galų gale imtis reformų“, – paragino jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.