Ispanijoje sudužo NATO naikintuvas F-16, 10 žmonių žuvo

Ispanijos karinėje bazėje pirmadienį po pietų sudužo graikų naikintuvas F-16. Jam sudužus įvyko sprogimas ir kilo gaisras. Gynybos ministerija patvirtino, kad žuvo dešimt žmonių, daug sužeistų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 26, 2015, 6:00 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 12:35 AM

Naujienų portalas elmundo.es praneša, kad trylika žmonių buvo sužeisti, septyni iš jų – labai sunkiai. Trys sužeistieji smarkiai apsinuodijo dūmais, ligoninės pasiruošusios priimti nudegimus patyrusius žmones. Tarp žuvusiųjų yra du pilotai.

Kilo didelis gaisras

Kaip pranešė portalas elpais.com, incidentas įvyko Llanos de Albacete karinėje bazėje pietryčių Ispanijoje. Naikintuvas krito tiesiai priešais kitų orlaivių stovėjimo aikšteles ir iš karto apsigaubė liepsnomis.

Netrukus po įvykio kariškiai pranešė apie keturis sužeistus žmones, tačiau šie skaičiai dar buvo tikslinami. Vėliau paskelbta, kad žuvo abu lėktuvo pilotai, dar 10 ant žemės buvusių žmonių buvo sužeista. Galiausiai Ispanijos gynybos ministerija patvirtino, kad per katastrofą žuvo dešimt žmonių.

Pranešama, kad lėktuvas sudužo 15 val. 30 min. vietos laiku.

Bazėje tobulino savo įgūdžius

Pirminiais duomenimis, lėktuvas sudužo dėl pristigusios traukos tiesiog nesugebėjęs atsiplėšti nuo žemės. Liudininkai praneša apie sprogimą ir didelį gaisrą.

Šioje karinėje bazėje NATO naikintuvų pilotai ir antžeminės tarnybos tobulina savo įgūdžius. Todėl čia nuolat būna nemažai skirtingų šalių naikintuvų.

Ir šiuo atveju naikintuvas sudužo prie pat kitų orlaivių, jau pasiruošusių dalyvauti pratybose. Pranešama, kad graikų naikintuvas nespėjęs pakilti galėjo įsirėžti į angarą.

Ispanijos gynybos ministras, patvirtinęs, kad žuvo dešimt žmonių, jų tautybių neįvardijo. Tačiau spėjama, kad nukentėti galėjo 6-7 valstybių pilotai, dalyvavę pratybose. Žinoma, kad katastrofos vietoje tarp kitų stovėjo ir Italijos bei Prancūzijos orlaiviai.

Italijos gynybos ministerija patvirtino, kad tarp sužeistųjų yra devyni italai: du iš jų ligoninėje, kiti patyrė nežymių sužalojimų.

Minėta bazė yra už 260 km į pietryčius nuo sostinės Madrido.

Apgadinti ir kiti lėktuvai

Anot anonimiškai kalbėjusio pareigūno, neturėjusio įgaliojimų bendrauti su žiniasklaida, manoma, kad dauguma aukų nebuvo ispanai.

Avarinių tarnybų gelbėtojai skubėjo užgesinti katastrofos vietoje kilusį gaisrą ir nustatyti, kokios žalos padaryta kitiems lėktuvams, susijusiems su NATO pratybomis.

NATO atstovė atsisakė atskleisti daugiau detalių ir patarė kreiptis į Ispanijos ir Graikijos karo pareigūnus.

Ispanijos ministerija nurodė, kad minimas lėktuvas dalyvavo NATO pratybose pavadinimu TLP arba „Tactical Leadership Program“ (Taktinio vadovavimo programa).

Kaip pranešama JAV karinių oro pajėgų tinklalapyje, TLP 1978 metais sukūrė NATO centrinio regiono karinės oro pajėgos taktiniams pajėgumams tobulinti per daugiatautes taktines orlaivių operacijas.

Pirmosios TLP pratybos anuomet vyko Vokietijoje Fiurstenfeldbruko oro bazėje. Vėliau, nuo 2009-ųjų, TLP bazė buvo perkelta į Ispaniją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.