Kodėl tyli armėnų šeimą išžudęs Rusijos karys?

Rusijos kareivis, išžudęs armėnų šeimą Giumri mieste, laikomas Rusijos karinės bazės teritorijoje. Jo byla bus nagrinėjama Armėnijoje, tačiau ją nagrinės Rusijos teismas pagal Rusijos įstatymus. Bausmę jis atliks Rusijoje.

Armėnų šeimą išžudęs Rusijos karys Valerijus Permiakovas.
Armėnų šeimą išžudęs Rusijos karys Valerijus Permiakovas.
Armėnija laidoja žudiko aukas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Armėnija laidoja žudiko aukas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Armėnija laidoja žudiko aukas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Armėnija laidoja žudiko aukas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Armėnija laidoja žudiko aukas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Armėnija laidoja žudiko aukas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Armėnija laidoja žudiko aukas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Armėnija laidoja žudiko aukas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Armėnija laidoja žudiko aukas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Armėnija laidoja žudiko aukas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Armėnija laidoja žudiko aukas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Armėnija laidoja žudiko aukas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Aleksandras Procenka, specialiai lrytas.lt iš Maskvos

2015-01-26 18:04, atnaujinta 2017-10-20 20:59

Avetisianų šeima – septyni žmonės, tarp jų du maži vaikai, buvo nužudyti pirmadienio, sausio 12-osios, rytą. Žudiką – Giumri dislokuotos Rusijos 102-osios karinės bazės kareivį Valerijų Permiakovą rusų pasieniečiai sulaikė naktį į antradienį, sausio 13 dieną, mėginant kirsti Turkijos sieną.

Jis vilkėjo civiliais rūbais, dokumentų neturėjo, kišenėse aptikti trys mobilieji telefonai, žibintuvėlis, 6 tūkstančiai dramų (12 dolerių). V.Permiakovo karinė uniforma su asmens tapatybės lentele aptikta anksčiau Avetisianų name – kartu su automatu ir šaudmenimis.

Kūdikį badė durtuvu

Jis iš karto papasakojo, kad pasišalino iš bazės, norėdamas pasivaikščioti po miestą, ir atsitiktinai atsidūrė prie Avetisianų namo. Tas namas stovi vienoje iš skurdžiausių Giumri gatvių, kuri neasfaltuota nuo 1988 metų žemės drebėjimo, vadinamo Spitako vardu.

Avetisianų namas varganas, iš toli atrodo kaip lūšna. Nors lyginant su kitais Giumri būstais tai ne pats skurdžiausias namas, kadangi ten 4 tūkstančiai žmonių jau 26 metus gyvena statybininkų vagonėliuose.

Bet Giumri (buvęs Leninakanas) ir sovietiniais laikais nebuvo turtingas. Aš ten buvau kaip „Izvestija“ specialusis korespondentas kitą dieną po žemės drebėjimo ir tai žinau.

Apie kitką V.Permiakovas tyli. Tik tvirtina, kad į namą užėjo todėl, kad norėjo gerti. Pagal tyrėjų versiją jis sušaudė iš automato šešis šeimos narius, tarp jų dvejų metų mergaitę. O šešių mėnesių kūdikį užbadė peiliu-durklu, kadangi apkaboje baigėsi šoviniai.

Preliminariniais duomenimis, žudikas niekaip nebuvo susijęs su aukų šeima, ir tyrėjai linkę manyti, kad nusikaltimas įvykdytas buitiniu pagrindu.

Į prokurorą svaidė monetas

Mano kolegos, jau grįžę iš Giumri, pasakoja, jog šis nusikaltimas įaudrino ir išvedė į gatves visą miestą: senius ir jaunimą, kurio gretose buvo vaikinų iš vietinių sporto klubų – jų čia yra nemažai.

Giumri Armėnijoje vadinamas „čempionų miestu“ – ten daug tvirtai sudėtų, petingų jaunuolių, kurie užsiiminėja kovos menais. Masiniai protestai tęsėsi dvi dienas ir pamažu pradėjo rimti tik po to, kai Armėnijos generalinis prokuroras Gevorgas Kostanianas pažadėjo, kad vis dėlto kareivis Valerijus Permiakovas bus teisiamas Armėnijoje...

Kaip pasakoja radijo stoties „Echo Moskvy“ žurnalistas Timūras Olevskis, prokuroras „nebuvo labai gerbiamas Giumri“, jam į veidą buvo mėtomos smulkios monetos, šitokiu būdu parodant, kad jis parsidavėliškas žmogus.

„Ir tik praėjus 6 dienoms po žudynių, kada Vladimiras Putinas atsiprašė armėnų tautos ir pareiškė užuojautą – įtampa šiek tiek pradėjo slūgti, – sako T.Olevskis. – Prezidentas Seržas Sarkisianas taip ir neatvažiavo į Giumri, nors ruošėsi. Jo apsauga nusprendė, kad tai nesaugu. O vainiką, kurį jis pasiuntė į paskutinės aukos, ligoninėje mirusio berniuko Sergiejaus laidotuves, žmonės paprasčiausiai sutrypė...“

Norėjo sudeginti Rusijos vėliavą

Giumri gatvėse buvo šnekama, kad Seržas Sarkisianas nepaskelbė nacionalinio gedulo todėl, kad bijojo įžeisti Maskvą. Bet pačią Armėniją vis tiek apgaubė gedulas.

Jis nebuvo paskelbtas, tačiau iš tikrųjų tvyrojo. Kaip pasakojo žurnalistė Elia Vermiševa, „Jerevane vyko protesto akcijos iš pradžių prie Rusijos ambasados, paskui žmonės ėjo į Laisvės aikštę, prie operos teatro, uždegė ten žvakutes, rinkosi prie prokuratūros. Prie ambasados juos gana greitai apsupo žiedu ir, bandant padegti Rusijos vėliavą, ėmė iš ten stumti...“ Beje, pasak kolegų, Giumri prisimena panašų 1999 metų atvejį, kada du Rusijos būtinosios karinės tarnybos kariai atėjo į turgų, pradėjo šaudyti iš automatų ir nušovė du žmones.

Juos teisė Armėnijoje, o paskui perdavė Rusijai, kadangi Maskva pareikalavo ekstradicijos.

Nuo to laiko praėjo 15 metų, bet žmonės prisimena.

Be to, daug kas Giumri yra įsitikinę, kad tuos karius iš karto paleido. Ir dabar gyventojai nėra tikri, kad Avetisianų šeimos žudikas bus nubaustas.

Atvyks teisėjai iš Rusijos?

Į Armėniją nuvykę Maskvos žurnalistai nepajuto Giumri antirusiškų nuotaikų įkaičio. „To nebuvo, – sako T.Olevskis. – Bet buvo juntamas nepasitikėjimas, tvyrojo nesaugumo jausmas, kad sava valdžia nusigręžė nuo savo žmonių, tarsi paklūsta Maskvos valdžiai...

Štai man ten gatvėje pasakė tokią frazę: „Mes mylime svečius, bet svečiuose nereikia elgtis taip, kaip jie čia...“.

Nesigirdi ir reikalavimų iškelti iš Armėnijos Rusijos karinę bazę. Tik tarp opozicijos atstovų kalbama, kad bazė Armėnijos teritorijoje stovi nemokamai, ir siūloma keisti įstatymą, jog Rusija už šią bazę mokėtų.

Tuo tarpu Avetisianų šeimos žudikas ir toliau sėdi Giumri daboklėje. Jo byla – dėl septynių žmonių, tarp jų dviejų mažamečių vaikų, nužudymo, bus nagrinėjama Rusijos teisme – tai yra šalies, kurios pilietis yra V.Permiakovas. Taip pareiškė Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Dar anksčiau Rusijos Tyrimų komiteto vadovas Aleksandras Bastrykinas žadėjo, kad teismas vyks Armėnijoje. Tačiau abu šie variantai vienas kitam netrukdo, šios pozicijos neprieštarauja viena kitai.

V.Permiakovo teismas iš tiesų gali būti surengtas Armėnijoje, tačiau teisėjai bus iš Rusijos, teisiamas jis bus pagal Rusijos įstatymus ir bausmę, kuri gali būti paskirta, jis atliks viename iš Rusijos kalėjimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.